free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gyerekkori diabétesz

Radnai Anna         Címkék: cukorbeteg, diéta, gyerek, kezelés, világnap 1 hozzászólás

A nem kezelt cukorbetegség nagyon súlyos következményekkel járhat, ráadásul itthon a gyerekek körében is évről évre nő ez a betegség. Tudnivalók szülőknek.

A minap tartották a Nemzetközi Diabétesz Világnapot, ha valaki látta, emiatt volt egyik szombaton kék a Szabadság szobor. A sajtótájékoztatón elhangzott egy megdöbbentő WHO adat: manapság percenként 12 ember válik cukorbeteggé a földön. Közülük nagyon sokan nem tudnak betegségükről, és csak akkor kerülnek orvoshoz, mikor a diabétesz már elkezd súlyos károkat okozni a szervezetükben. A már terápiában részesülő és a nem felismert érintettek között sajnos egyaránt sok a gyerek, ezért a Világnap szervezői a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan idén is elsősorban a legkisebbekkel foglalkoztak.

www.worlddiabetesday.org
 
A gyerekek kontra súlyos krónikus betegség téma a Borsa érdeklődését is felkeltette, ezért utánajártunk a magyarországi helyzetnek és a betegség tüneteinek, meg annak is, hogy miként lehet elfogadni azt, ha szemünk fényéről kiderül, hogy cukorbeteg, és hogyan segíthetünk neki abban, hogy ennek ellenére továbbra is teljes életet éljen.

Nemzetközi Diabétesz Világnap

A Nemzetközi Diabétesz Világnapra minden év november 14-én, az inzulin felfedezője, Frederick Banting (1891-1941) születésnapján kerül sor. Az eseményt először 1991-ben tartották meg, és az idei évig az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) rendezte.

Ma már a Nemzetközi Diabétesz Világnapot egyben az ENSZ hivatalos világnapjai között tartják számon – ami sosem jó jel egy betegséggel kapcsolatban, hiszen azt jelenti hogy rengeteg embert érint és súlyos következményeket okoz. A 2007-es és a 2008-as évekre vonatkozó jelmondat a: Cukorbetegség a gyermek- és serdülőkorban (Diabetes in Children and Adolescents).

Hogy ne csak általánosságokban beszéljünk, kibányáztunk egy aránylag friss angol felmérést is, mely szerint az elmúlt 20 évben a gyermekkori diabétesz előfordulása mintegy 3,14-szeresére nőtt. Ráadásul a kicsiknél majdnem mindig a súlyosabb, 1-es típusú, inzulinhiányos forma jelentkezik, bár némiképp megnyugtató, hogy ritka a rosszindulatú típus, amelyet nagyon gyors lefolyás, és korai szövődmények jellemeznek. A lassabban kialakuló és a nem inzulinfüggő formák ugyanakkor a tizenéves korosztályban egyre többször fordulnak elő.


 
A magyarországi Gyermekkori Diabétesz Epidemiológiai Munkacsoportja 1987-óta végez felméréseket, így nem volt nehéz utánajárnunk annak sem, hogy nálunk milyen mértékben van jelen a kisebb-nagyobb gyerekek körében ez a betegség. Azt mondják, a gyermekkori cukorbetegség szempontjából Magyarország a középmezőnybe tartozik, az európai és amerikai tendenciához hasonlóan azonban itthon is szinte évről évre nő e kór gyakorisága.

Kék fénnyel a cukorbetegségért

Az elmúlt évben az IDF vezette "Közösen a cukorbetegségért" elnevezésű kampány új szimbólumot alkotott a Világnaphoz, a kék színű kört. A jelkép jelentése ellenállhatatlanul pozitív, hiszen a kör – mint forma – számtalan kultúrában az élet és az egészség szimbóluma. A kék szín az égre utal, ami alatt minden nemzet egyesül, illetve ez a színe az ENSZ zászlajának is. A kék kör így a Föld cukorbeteg közösségének azt az egységét jelenti, ami válasz a betegség járványszerű terjedésére.

A tavaly megújult kampány egyik új és látványos eleme az úgy nevezett "Emlékmű kihívás" (Monument Challange). Ennek keretében a tavalyi évben a Világnap szervezői felhívást tettek közzé abból a célból, hogy a legjellegzetesebb épületeket és tereptárgyakat kék fénnyel világítsák ki a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából. Az elmúlt évben 279 szobor, épület vagy egyéb jellegzetes építmény vált a remény jelzőfényévé, ez évben pedig már több mint 500 helyen gyúlnak ki a kék fények, többek között a gízai piramisokat és a Szfinx-et, a Rio de Janeiro-i óriás Jézus-szobrot, az Empire State Building-et, az Eiffel tornyot vagy Japánban a Kamakura-i nagy Buddha szobrot megvilágítva.

A nem kezelt cukorbetegség nagyon súlyos következményekkel járhat, de talán megnyugtató, hogy egyáltalán nem nehéz felismerni. Inkább az szokott a rejtve maradt érintettség oka lenni, hogy a szülők – és esetenként hosszabb-rövidebb ideig az orvosok – nem gondolnak rá, hogy a diabétesz okozza a most mindjárt felsorolásra kerülő tüneteket.

www.worlddiabetesday.org

Az 1-es típusú diabétesz fiatalkorban szinte mindig a klasszikus tünetekkel kezdődik: sok pisi, sok ivás, gyors testsúlyvesztés, levertség, gyengeség, étvágytalanság, a betegség előrehaladtával émelygés, hányás, még több idő elteltével akár kóma. Még a kómát megelőzően észlelhető a sebgyógyulás lassulása, testszerte furunculosis (pattanás-szerű, egyre nagyobbá váló gyulladásos, piros bőrelváltozás, mely kialakult formában gyakran a dió nagyságot is eléri) léphet fel, és igen gyakori a hüvelyi gombás fertőzés is.A baj felismerésében tehát szülőként is szerepünk lehet, aztán irány a háziorvos, és – ha a gyanú beigazolódik – a diabetológiai szakrendelés.  Ami innentől következik, azt hamisság lenne lebecsülni. Az inzulinterápia alkalmazását és a diétát megtanulni önmagában embert próbáló feladat, hát még a tudatot feldolgozni, hogy egy életfogytig tartó krónikus betegséggel kell együtt élnie a széltől is óvott porontynak. Viszont egy kis gyereknél mindenképpen, és egy serdülőnél is jobban mint mutatja, befolyásolhatjuk saját hozzáállásunkkal, hogy ő – akinek a szervezetéről végeredményben szó van – miként dolgozza fel a rossz hírt. Hogy megpróbáljuk megérteni magunkat, nem árt tisztában lenni azzal, hogy  - a szakértők tapasztalata szerint – hogyan szoktak általában reagálni a családok, ha megtudják hogy a gyerek cukorbeteg. A súlyos krónikus betegség elfogadása sajátos, a gyászreakcióhoz hasonló lelki történéseket von maga után. Az első reakció általában a sokk, az elutasítás, a második lehet az agresszió és a düh, a harmadik a tárgyalási kísérlet, mikor a család abban reménykedik hogy amennyiben minden orvosi (vagy természetgyógyásztól származó) utasítást helyesen hajt végre, a betegség elmúlhat, ezután következik gyakorta a depresszió, majd végül a beletörődés, az aktív elfogadás.

www.recipestoday.com
 
Ha pedig mindezen túl vagyunk, akkor két dolgot még jó, ha szem előtt tartunk. Az egyik az, hogy – bár élethosszig tartó mivolta miatt az is feladat hogy ne dramatizáljuk túl – ne felejtsük el hogy a betegség rendkívül súlyos szövődményeit csak akkor kerülhetjük el, ha betartjuk az orvos utasításait mind a terápiára, mind a kötelező szűrővizsgálatokra vonatkozóan. Próbáljunk meg ugyanakkor "egészségesen" állni a betegséghez: biztosítsunk a gyereknek minden lehetőséget a diéta és a terápia gond nélküli betartására, ugyanakkor ne óvjuk túl! A cukorbeteg lurkóknak ugyanúgy szükségük van a rendszeres testedzésre és rosszalkodásra mint teljesen egészséges szervezetű társaiknak, csak meg kell tanulniuk, hogy milyen szabályok mentén optimális számukra az aktivitás.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés