free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legfurább zenei stílus

Borsa         Címkék: fura, lista, öt, stílus, zene 0 hozzászólás

A zenei stílusokról egy laikus nagyjából annyit tud, hogy létezik pop, rock, jazz, blues, reggae és társaik, de a zenei evolúció is termelt ki fura dolgokat. Például ezeket.

Mióta az ember öntudatra ébredt, és képes zajt csiholni, azóta "zenél", a zene kultúránk része, és szerves összetevője mindennapjainknak. Története pedig amilyen messzire nyúlik, legalább annyira szerteágazó is; rengeteg műfaj, stílus és alstílus tagolja, melyek között találunk igazán bizarr módosulásokat is. Íme a mi ötös listánk a legfurább zenei hibridekből.

Aggrotech

Az aggrotech stílust más néven szokták hellektronak is emlegetni, mely az angol pokol és az electro szavak összevonásából származik. Ez már sok mindent elárul az alá tartozó muzsika vérmérsékletéről. Eredetileg az Electronic Body Music - EBM - stílusból alakult ki még az ’90-es évek közepén, de hatással volt rá a techno dinamikája, a power noise érdes-zajos-torz hangzása, és a darkwave depresszív, melankolikus dallamfutamai is.

Suicide Commando-See You In HellIgazi agresszív műfaj, szövegvilága is általában a sötét, pesszimista és durvulós dolgok körül forog, de hangzása is egy kegyetlenül monoton és effektezett, brutális csörömpölésre hajaz.
Képviselői: Agonoize, Combichrist, Funker Vogt, God Module, Grendel, Retractor, Run Level Zero, Suicide Commando, Kombat Unit, TamTrum, Virtual Embrace, Psyclon Nine, :Wumpscut:, Dawn of Ashes

Neofolk

A neofolk stílusnak szintén vannak populárisabb megnevezései, úgymint az apocalyptic folk vagy a dark folk, melyek valóban szemléletesebben utalnak a képviselt zene milyenségére, mint a hivatalos titulus. A neofolk egy post-industrial műfaj, az ipari - industrial - zenékből és az autentikus népzenéből származtatható, de találhatunk benne néhol klasszikus beütéseket is.

Sol Invictus - In Days to ComeA kialakásuk igencsak érdekesnek mondható, ugyanis az első neofolk zenekarok a 80-as évek post-punk együtteseiből szerveződtek. A szövegvilág erősen kötődik a nemzeti mitológiákhoz és a tradicionalista filozófiához.
Képviselői: Death in June, Sol Invictus, Current 93, Darkwood, Luftwaffe

Psychobilly

A psychobilly neve bármennyire is hasonlít a rockabilly-ére közük egymáshoz csak a gyökereikben van. A stílus leginkább a késői punk rock zenéből alakult ki, egy tulajdonképpen poén műfaj. A horrorisztikus, erőszakos és morbid szövegvilág ugyanis legtöbbször abszolúte mellőzi a komolyságot, ehhez még hozzájön az előadók absztrakt külseje is, mely jórészt felnyírt elvis-séróból és bőr-leopárdminta keverékéből áll.

Mad Sin - Live USAA psychobilly a korai 80-as évek európai találmánya volt.
Képviselői: The Meteors, Sharks, Guana Batz, Demented Are Go, Mad Sin, Nekromantix, Reverend Horton Heat

Speedcore


A speedcore a hardcore techno egyik alfaja és elnevezéséből könnyen kikövetkeztethető, hogy a durvulás mellé a sebesség extázisát is bevették a buliba az alkotók. Általában 230BPM - BPM, vagyis Beats Per Minute, percenkénti leütésszám - felett szoktunk speedcore-ról beszélni, de nem ritka a 300 feletti BPM-es átlag sem, sőt, az ezredforduló elborult elméi már 1000(!) körüli BPM számmal is dolgoztak. Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy ez már közel a hallgathatatlan kategóriát üti, de a lassabb nóták sem tartoznak éppen a fülsimogató, lírai opusok közé.

D.O.A. - Total AnnihilationAz első autentikus speedcore formációnak a háromtagú, New York-i Disciples of Annihilation-t – röviden csak D.O.A. - tekintjük, akik 1993-ban alakultak, s egy évre rá kezdték el zenéiket megjelentetni a szintén amerikai illetőségű Industrial Strength Records kiadónál.
Képvselői: Disciples of Annihilation, Gabba Front Berlin, m1dy, K-Bal

Viking metal

Mindenképpen a legmókásabb stílus, bár képviselői általában halálosan komolyan veszik magukat. Többnyire a folk metal, black metal, death metal, power metal stílusokból építkezik a zenei fronton, de a szövegvilág erősen kötődik a viking, germán kultúrához és ezek mitológiai hátteréhez. A stílus kialakulása a '90-es évek tájékára tehető, amikor is a Bathory nevezetű black metal együttes egy folkosabb irányba terelődött, és a szimpla torokhörgés helyett vikingesre vették a figurát.

EQUILIBRIUM - Blut Im AugeNem ritka, hogy a zenekarok belemélyülve a régmúlt atmoszférájába fél órás számokat is produkálnak, ahogyan az sem ritka, hogy nem csak szövegvilágukban, de kinézetükben is megidézik az ősi skandináv világ legtökösebb harcosait.
Képviselői: Amon Amarth, Bal-Sagoth, Bathory, Black Messiah, Finntroll, Turisas, Einherjer, Equilibrium, Trollfest, Ulver, Himinbjorg, Suidakra, Enslaved, Falkenbach
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés