free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Halálos megkülönböztetés

Borsa         Címkék: afganisztán, halál, megkülönböztetés, szülés, terhesség 0 hozzászólás

Afganisztánban a lánygyermek rossz befektetés, a nők életének gyakorlatilag nincs értéke. Annyira, hogy megtagadják tőlük az orvosi ellátást, amikor szülnek.

Az afgán újszülöttek durván 75 százaléka hal meg az étel, a meleg és a figyelem hiánya miatt, közülük is a kislányok járnak a legrosszabbul. Afganisztánban 27 percenként meghal egy nő terhességgel kapcsolatos komplikációk miatt, közülük sokan még 16 évesek sincsenek. A tálibok, akiket az ország összes bajáért hibáztatnak manapság, közel hét éve eltűntek a hivatalos hatalomból. A nők és a gyerekek helyzete ettől azonban nem vált jobbá. A Guardian riportja.

Nem jó befektetés

Kabul és Herat ma már a globalizációs modernség számos vívmányával büszkélkedhet, olyanokkal mint a mobiltelefonok, az ATM-gépek, a négykerék meghajtású járművek, az ötcsillagos hotelek, a hirdetések vagy épp a heroin-laboratóriumok, sőt, az üzletekben még afgán kólát is árulnak. Mindeközben a nők körében továbbra is arat a halál.

www.digitaljournalist.org
 
Több milliárd dollárnyi segélyt költöttek a nagyvárosi térségekben egészségügyi létesítmények építésére és bábák képzésére, ennek ellenére a kismamák és az újszülöttek halálozási rátája alig változott. Egy helyi orvos szerint a legtöbb hozzáértő bába vagy ápoló inkább a munkanélküliséget választja Kabulban, mintsem, hogy egy eldugott faluban dolgozzon.

A legtöbb afgán azonban éppen, hogy ilyen eldugott falvakban él és ahhoz, hogy el tudjon jutni valamelyik nagyobb városba, legalább egy napot kell szamárháton zötykölődnie. Ezt a mostoha helyzetet elsősorban az infrastruktúra hiányának és a rossz gazdasági helyzetnek tulajdonítják. Ugyanakkor a kulturális kérdéseket sem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a nemi megkülönböztetés az anyai halandóság legfőbb oka.

www.jamd.com

 Az afgán társadalomban ugyanis a diszkrimináció a születéskor kezdődik. A családok fiúgyermeket akarnak, hiszen az egész életében támogatni fogja a szüleit, ilyen értelemben tehát hosszú távú befektetésnek számít. A lányokat azonban, amikor férjhez mennek, átadják a férj családjának. Tehát egy lánygyermeket táplálni számukra olyan, mintha valaki más tulajdonát gondoznák.

www.daylife.com

Rémtörténetnek is durva lenne, azonban sajnos valóban megtörtént eset, hogy egy bába nem tudott mit kezdeni egy farfekvéses babával. Végül megrántotta a baba testét, a feje azonban ennek hatására leszakadt és az anyaméhben maradt. Az anyát hat nappal később vitték kórházba, annak ellenére, hogy nem lakott messze a felszerelt kórházzal rendelkező Jalalabadtól. Végül csodával határos módon életben maradt, azonban olyan maradandó egészségkárosodást szenvedett, ami miatt nem csupán fizikailag szenved majd egész hátralévő életében, de a családja is elítéli.

www.daylife.com

A történetnek számos olvasata van, és az egyik szívet tépőbb, mint a másik. Amit azonban a legfontosabb észrevenni: az eset egészségügyi intézmény elérhető közelében történt. Amikor a bába látta, hogy a baba farfekvéses, tudnia kellett, hogy ő maga nem képes eleget tenni a gyermek és az anya megmentéséért. Ez azt jelenti, hogy egy családtag - a férj vagy az anyós - döntött úgy, hogy a fiatal nőt ne vigyék be a kórházba, sőt, a tragikus szülés után is közel egy hétig embertelen kínok között tartották még.

1. Halálos megkülönböztetés
2. Tradicionális nőgyűlöletLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés