free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Napjaink idiotizmusa Coenék tollából

Borsa         Címkék: ajánló, coen, kritika, mozi, premier 0 hozzászólás

A Coen testvérek a Nem vénnek való vidék után könnyedebb vizekre eveztek. Csípős stílusukat megtartották, és hozzácsaptak egy egész hollywoodi sztárgárdát is.

Ha egy film stáblistájában feltűnik a Coen-tesók neve, akkor a rutinos mozinéző már hátra is dőlhet, és várhatja az áldást, ugyanis Joel Coen és Ethan Coen neve mára igazi branddé vált. Az amerikai kortárs filmművészet legmegbízhatóbb alkotóiról van szó, akik immáron 25 éve mutatnak fityiszt Amerikának és a popularista kultúrának sötét, és mélységesen cinikus kis vizuális pamfletjeikkel. A családi vállalkozás az év elején végleg révbe jutott, Nem vénnek való vidék című mozijuk - melyről mi is írtunk korábban - ugyanis tetszetős Oscar-esőt produkált, elhozták a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv és a legjobb mellékszereplő díjait is.

Budapest Film

Logikus tehát, hogy mostani munkájuk, az Égető bizonyíték már a bemutatás hetében csúcsokat döntött az USÁ-ban, de az európai érdeklődés sem kevésbé túlfűtött. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy Coenék nemcsak hogy európai hangon szólalnak meg már szinte a kezdetektől, de mindezt úgy teszik, hogy a művészmozik és multiplexek közönségét egyesíteni tudják anélkül, hogy bármerre is inkább hajlanának. Így alkotói autonómiájukat a mai napig képesek voltak megőrizni, ez pedig manapság igencsak nagy szó.

A jókora közönségérdeklődés persze nemcsak a testvéreknek és az Oscar-szobroknak szól, hanem egyértelműen a Brad Pitt-George Clooney párosnak is, akikről azonban nagy hiba volna azt gondolni, hogy az Ocean’s trilógia hagyományait viszik tovább. Erre mi csak azt mondhatjuk, hogy hál’ Istennek, mert Pitt és Clooney talán életükben nem játszottak még ennyire szórakoztató karaktereket.

Budapest Film

Persze nem hagyhatjuk ki a többi A-kategóriás sztárt sem; John Malkovich, Tilda Swinton vagy Frances McDormand is mind-mind olyan szerepekben domborít, melyek bőven idézhető források lesznek majd. Talán fura lehet, hogy Coenék, tőlük abszolút idegen motívumként egész sztárgárdát emeltek be a moziba, de megintcsak ne tévesszen meg minket a látszat, a forgatókönyv itt előre megfontolt szándékkal csinál hülyét a közkedvelt filmcsillagokból. Brad Pitt például igazán hiteles edzőtermi lúzer, John Malkovich az alkoholproblémákkal küszködő kafkai kisember, míg Clooney az általa reklámozott sármőr típust alázza porig, zseniálisan. Igazi coenes fricska ez a manapság oly divatos sztárkultusznak, de nem ez az egyetlen a moziban!

Budapest Film

Már maga a történet egy hatalmas fityisz az elmúlt 8 év amerikai politikájának és az ebből táplálkozó közhangulatnak; főhősünk Osborne Cox CIA elemző, illetve csak volt, mert éppen kirúgták. Bár ő még nem tud róla, de felesége Katie is lépni készül, előtte azonban ellenőrzi leendő exe bankszámláit, melyből majd fedezni szeretné saját maga és szeretője, Harry Pfarrer - a nős szövetségi bíró - jövőjét. Cox minderről mit sem sejtve egyelőre a cégen szeretne kicsinyes bosszút állni, és ördögi tervének beteljesítéséhez memoárírásba kezd. A kézirat azonban igencsak rossz helyre kerül, a Hardbodies Fitness Center lökött alkalmazottjainak, Linda Litzke és Chad Feldheimer (kétbal)kezei közé. Linda jelnek tekinti a dolgot, hiszen nemrég vált világossá számára, hogy a társadalombiztosítása nem fedezi esztétikai céllal végzendő műtéteit. A gépezet tehát beindul, és mint az lenni szokott, a dolgok a lehető legrosszabbul sülnek el.

Budapest Film

Coenék ezúttal nem a vakvéletlenre bízzák főhőseik szenvedéseit, mivel senki sem lehet hülye büntetlenül, ezért eleve olyanra teremtik őket. Ezek az arcok eredendően vonzzák a bajt és a káoszt, azok pedig garantált vérfürdőhöz vezetnek, legalábbis Coenék filmjeiben mindenképp.

Talán a karfaszorongató feszültség és a minden izmot átjáró misztikus atmoszféra hiányzik ez esetben a moziból, de az Égető bizonyíték egy könnyedebb ujjgyakorlat, semmiképpen sem mérhető a kiábrándultság esszenciáit lobogtató Nem vénnek való vidékhez. A zsánerparódia, mely ez esetben a kémfilmek stílusjegyeivel dobálódzik, tökéletes egésszé áll össze, ízig-vérig coenes, kritikus, szellemes, stílusos, kellőképpen gonosz és ezek mellett még hihetetlenül szórakoztató is. Nem kell komolyan venni, ő sem veszi túl komolyan magát, de egy-két, a filmben elhangzott mondatot szívesen a zászlónkra tűznénk mi is.


Égető bizonyíték / Burn After Reading
Színes, feliratos amerikai krimi, 2008
Rendező: Joel Coen, Ethan Coen
Forgatókönyvíró: Ethan Coen, Joel Coen
Zeneszerző: Carter Burwell
Operatőr: Emmanuel Lubezki
Producer: Ethan Coen, Joel Coen, Tim Bevan, Eric Fellner
Vágó: Ethan Coen, Joel Coen
Szereplők: John Malkovich, Brad Pitt, George Clooney, Frances McDormand, Tilda Swinton, Richard Jenkins, David Rasche, J.K. Simmons, Elizabeth Marvel
Játékidő: 96 perc
Bemutató dátuma: 2008. november 27.
Forgalmazza: Budapest Film

 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés