free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szexsztrájk II.

Borsa         Címkék: afrika, film, libéria, polgárháború, szexsztrájk 0 hozzászólás

Abigail Disney egy libériai szexsztrájkról készült dokumentumfilmhez adott anyagi támogatást. A film idén készült el, reméljük, hogy itthon is meg lehet majd nézni.

Libéria nem jött volna létre, ha nincs az USA. A nevében is szabad ország megalapításának ötlete a rabszolga felszabadítási lázban égő és a polgárháborúzás küszöbén álló USA-ban született meg a tizenkilencedik század első évtizedeiben. A déli államok rabszolgatartó földesurai inkább vásároltak az elnéptelenedett nyugat-afrikai óceánparton egy tizenháromezer négyzetkilométernyi földterületet a helyi törzsek vezetőitől, hogy a szökött és északon felszabadított rabszolgák ne bomlasszák a rendszert délen, hanem inkább visszaküldték őket Afrikába.

Az ezernyolcszázas évek első felében kábé húszezer volt rabszolga érkezett az őslakosok közé, napjainkban az amerikás libériaiak az ország lakosságának három-négy százalékát teszik ki.  Az Újhazából érkezett telepesek követték az amerikai példát és az őslakosokat legalább annyira tekintették egyenrangúnak, mint őket az egykori földesuraik. Például az őslakosok csak az államalapítás után száz évvel kaptak választójogot.

www.nytimes.com

Libériát, Afrika első független és demokratikus államát, 1847-ben alapították, de az állami tisztségeket a kezdetekben csak a betelepültek látták el. A magyar-habsburg kiegyezéssel kábé egy időben Libériában egypárti lett a demokrácia és az is maradt 1980-ig, amikor is katonai puccsal megdöntötték a több mint százéves köztársaságot. A polgárháború a nyolcvanas évek végén tört ki. Libériában az elmúlt több mint húsz évben polgárháború dúlt, ami állítólag azért robbant ki, mert nézeteltérés támadt az USA-ból hazatelepült államalapítók leszármazottai - akiket a mai napig amerikainak hívnak - és az őslakosok között, ehhez még hozzáadódott némi vallási villongás a keresztények és a muszlimok között, és egyből meg is lett a baj.

http://blogs.indiewire.com

A libériai szexsztrájkoló nők története hasonlít Arisztophanész vígjátékának hőseire. Az évtizedek óta polgárháborúzó ország hataloméhes férfiai képtelenek voltak a megbékélésre, nem tudtak szót érteni és megegyezni egymással. A háborúskodást megelégelő nők pedig képesek voltak megegyezni, összefogtak, szexsztrájkoltak, és nem számított nekik, hogy ki milyen családba született vagy milyen a vallása, a lényeg az volt, hogy akarja a békét.

www.rottentomatoes.com

Viszont a polgárháború megszűntetéséhez a csajok szexsztrájkolása mellett szükség volt az ENSZ békefenntartóinak hathatós közbeavatkozására is, aminek az lett az eredménye, hogy három éve újra van köztársasági elnöke Libériának Ellen Johnson-Sirleaf, egy Harvardon végzett közgazdász személyében, akit George Weah, a nemzetközileg elismert aranylabdás  focista ellenében választottak meg demokratikusan.

http://hu.wikipedia.org, www.zimbio.com

És az most lényegtelen, hogy amíg Weah egy tanulatlan férfi, és egy nyomorgó őslakos családból küzdötte be magát olyan európai futballklubok kezdő tizenegyébe, mint a Milan, a Marseilles vagy a Chelsea - és nehézsorsú bennszülöttségből jutott az UNICEF jószolgálati nagykövetei közé. Addig Johnson-Sirleaf tanult nőként, a társadalmi elitet adó egykori betelepültek leszármazottjaként, valamint egykori ENSZ-politikusként és Világbanki igazgatóként nyerte meg a választásokat 2005-ben.

Az Abigail Disney által pénzelt film címe az, hogy Imádkozd vissza az ördögöt a pokolba!, és nem jött volna létre, ha a producernő két éve nem utazik a majdnem USA gyarmatra, abban a reményben, hogy bár akármiben is, de segítsen az afrikai kontinens első köztársasági elnöknőjének. A libériai szexsztrájkról készült dokumentumfilm idén készült el és csak remélni tudjuk, hogy valamilyen formában Magyarországon is meg lehet majd nézni.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés