free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A világ 17 szótagban

Borsa         Címkék: filozófia, haiku, japán, költészet, vers 5 hozzászólás

Egyre népszerűbbek nálunk is az ősi japán zen költészet gyöngyszemeiként emlegetett haiku versek. 17 szótagból állnak, de az egész világra reflektálnak.

A haiku nemcsak egy versforma, hanem egy teljesen önálló műfaj. Igazából csak azokat az 5-7-5-ös sorképletű verseket nevezhetjük így, melyek a természet ábrázolásán keresztül mély filozófiai, lélektani tartalmat sugallnak, tehát nem elég, ha csak a szótagszámra, pontosabban morákra - idő-alapegység a verstanban - figyelünk. Kezdetnek rögtön idézünk is egy verset Macuó Basó-tól (Matsuo Basho), aki ugyan nem szülőapja a műfajnak, de a művelését mindenképpen ő emelte filozófiai magaslatokba; Meghajoltatok/ az első hó súlyára, / nárciszlevelek. Vagy egy másik impozáns darab, mely még aktuális is; Hó! Hold! – efféle/ dolgokon ujjongtam s lám:/ elfogyott az év...

web-japan.org

Európai szemmel talán furának hathat, hogy mire ez a felhajtás 17 szótagnyi, még csak nem is rímelő szövegre. Mert bár az európai fordítások sokszor élnek a rím adta lehetőségekkel, azt tudnunk kell, hogy a japán eredetikben ez egyáltalán nem szempont, sőt. A japán nyelv sajátja, hogy nyelvtani kapcsolatai közel sem olyan határozottak, mint nálunk, minden szavuk magánhangzóra végződik, és a verselés dallama adja az ívet, nem a sorvégi összecsengés.

Ezekben a versekben az élet és a nyelv szeretete és tisztelete egyaránt benne van. Kosztolányi Dezső talán a legnépszerűbb költőnk, aki rajongott a haikukért, fordította és tanulmányozta őket. Egyik nyugatos cikkében így nyilatkozott a távol-keleti versformáról: "Ha arra gondolunk, hogy mi hathat a japánokra anyanyelvük szépségén, a költészet szó-varázsán kívül, azt kell föltennünk, hogy látásuk frissebb, ítélőképességük romlatlanabb, mint a miénk. Egy tárgyban, egy fában, egy élőlényben - mint jelképben - még az élet egész csodáját bámulják. Mi fáradtabbak vagyunk. Érzékszerveink sok ősi ingerre teljesen eltompultak. Hasonlítunk a dohányos emberhez, aki fátyolosabban lát s alig érez már szagot és ízt. Izgatószerekre van szükségünk az irodalomban is: lélektani beállításokra, értelmi facsarásra, különféle fortélyokra és mesterkedésekre, az ellentétek, a szóképek, a jelzők, a rímek fűszerére, hogy magunk elé idézzük azt a gyönyörűséget és ámulatot melyben nekik ezek nélkül is van részük."

ttp://nyugat.oszk.hu

Macuó Basó, a már említett haiku-keresztapa a 17. században élt, ekkortájt igencsak népszerűnek számítottak a rengák, melyek tulajdonképpen játékos-vicces láncversek voltak, és elődjükkel - a tankával - szemben 5 sorosról 3-ra zsugorodtak. Azonban a könnyed és mókás hangnem maradt, Basó volt az első, aki a súlytalanságot sutba dobva mély filozófiai tartalmakat kezdett csepegtetni a rengákba, melyek már ugye követték az 5-7-5-ös sorképletet, így született meg a tradicionális haiku.

http://en.wikimedia.org, http://i-eclectica.org

Ugyanakkor a könnyedebb vonal sem halt ki, Basó maga is előszeretettel írt szójátékra épülő, vicces formákat is, úgynevezett kdzsókukat, a 18. században pedig jött Karai Szenrdzsú, aki megreformálta a műfajt, és később ezeket a bolondos háromsorosokat már szenrdzsúnak nevezték. Tehát hiába a formai egyezés, autentikus haiku csak az, mely természeti képeken át reflektál a szellemi világra és magára az életre. Basó állítólag csak 40 éves kora után vált nagy haiku költővé, előtte csupán középszerű poéta volt, de mikor az 1682-es edói tűzvészben elveszítette minden földi vagyonát, élete végéig tartó vándorútra kelt, és ő lett az első hadzsin - a haiku művelője -, aki életformává tette a versírást, illetve a versíráson keresztül talált magára.

Fehér krizantém.
Bimbódhoz a legkisebb
porszem sem érhet.

Ezek a 3 soros kis csodák egytől-egyig az életet dicsőítik, de igazi titkuk az elhallgatásban és a személytelenségükben rejlik. Mivel a forma rendkívül szűkös keretekkel szolgál egy kép megfestéséhez, ezért a haiku-mesterek ezt kihasználva arról beszélnek, ami nem jelenik meg a versben. Kicsit világosabban arról van itt szó, hogy az elhallgatott részletek, a felvázolt pillanatok szellemi asszociációs lavinát indítanak az agyban, ez a 17 szótag egész sornyi gondolatot vet fel az olvasóban. Kicsit olyan ez, mint a japán tusrajzok, melyek fehéren hagyott felületei a legbeszédesebbek.

A személytelenség pedig mind az író átlátszóságában, mind a zen hagyományok szigorú objektivitásában megmutatkoznak. A haiku nem köntörfalaz, nem mond mást, mint a valóság, nem szépít, és nem idealizál. Már ebből a szempontból sem hasonlít egyetlen tradicionális európai versformához sem, tömörsége révén régen az epigrammákhoz hasonlították, de ezek csak a külsőségek.

www.lostmtnclay.com

Mi lehet az oka, hogy az utóbbi századokban szinte az egész világot meghódította? Talán az a végtelen egyszerűség, mellyel a dolgok mélyére lát. Vagy az az energia, amely ott rezeg minden igazi haikuban, esetleg az a szellemi befektetés, amely ezt a 3 sort filozófiai magaslatokba emeli. Nagyon kevéssel nagyon sokat adni, ez az, ami a keleti kultúra sajátságaiból következik, nekünk európaiaknak viszont elképesztő egzotikummal hat. Pedig bőven tanulhatnánk belőle.

Érdekességként pedig jöjjön egy újabb Basó vers, nyers-, majd különféle műfordításokban; Egy régi tó / Béka ugrik belé / Víz hangja szól

Tó. A hínárba/ most be egy béka -/ Micsoda lárma! (Illyés Gyula)

Lábát kinyújtja hosszan/ a versenyúszó béka,/ mikor a tóba lottyan. (Faludy György)

Tó, békalencsés./ Béka ugrik, zsupsz, bele!/ Vén vize csobban. (Tandori Dezső)

Sima víztükör./ Béka ugrál a parton -/ Megcsendül a tó. (Rácz István)

Öreg halastó szendereg a langyos/ magányba némán... Most beléje cuppan/ loccsanva egy loncsos varangyos. (Kosztolányi Dezső)


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés