free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha H.I.V. a lány – Nők és az AIDS-betegség

Fiáth Tita         Címkék: aids, hiv, megelőzés, óvszer, világnap 0 hozzászólás

Hiába az AIDS kezelésének kecsegtető eredményei, a 20-45 közötti nők körében az AIDS a harmadik vezető halálok. A megelőzés továbbra is a legfontosabb tényező.

AIDS-világnap

Ajánló

AIDS-statisztikák - Magyarország

Magyarországon ma összesen 1583 HIV-fertőzött van regisztrálva , ebből 1192 a férfi, 207 a nő és további 184 az anonim nyilvántartott. 2008-ban eddig 98 fertőzöttet regisztráltak, ezek közül 67 férfi, 7 nő és 24 az ismeretlen nemű. Ez a tavalyi regisztrációkhoz képest némi csökkenést jelet (88 férfi, 10 nő, 21 anonim, össz. 119). 

Rizikócsoportok szerint a homo- és biszexuális regisztráltak vannak a legtöbben (805), őket követik a  273 heteroszexuálisak. További rizikócsoportok: hemofíliások (32), a szervátültetésen átesők (23) és az intravénás kábítószer-élvezők (22). Idén 53 homo- és biszexuális HIV-fertőzöttet regisztráltak, és 12 heteroszexuális került a nyilvántartásba. A másik három rizikócsoportból csak a kábítószeresek kerültek fel a listára, összesen ketten. Hemofíliás és szervátültetésen áteső HIV-fertőzöttet 2002 óta nem regisztráltak Magyarországon.

(forrás: www.oek.hu)

"Ne menj, ha H.I.V. a lány!" – tanácsolta a promiszkuitást megízlelni kívánó srácoknak az Animal Cannibals a '90-es évek középtáján. Egyetértünk Qkáékkal, mégsem árt azonban, ha tudjuk, hogy a heteroszexuális kapcsolatokban a nők jóval valószínűbben kapják meg a HIV vírust, mint férfitársaik (egy kis matek: a férfiről nőre történő átadás valószínűsége a nyolcszorosa a fordított irányú betegségterjedésnek). Ha hozzászámítjuk, hogy a Borsa-célcsoportban, vagyis a 20 és 45 éves nők között az AIDS a harmadik vezető halálok, akkor alighanem érdemes néhány percet szentelnünk – legalább a világnapon! – a "modern pestisként" elhíresült betegség és a női nem kapcsolatának.

1981-ben, az AIDS felfedezésekor még úgy gondolta az orvosszakma, hogy sikerült egy, kizárólag a meleg férfiak közösségét sújtó nyavalyát azonosítaniuk (pont emiatt eleinte GRID-nek, vagyis gay-related immunodeficiency disease-nek, a férfi homoszexualitáshoz köthető immunhiányos betegségnek hívták a tünetegyüttest). A kétezredik évre, amikorra a női fertőzöttek száma utolérte a férfiakét, egyértelműen bebizonyosodott, hogy a józan ésszel szemben ismét az előítéleteink ordítottak hangosabban. Persze a megfontoltabb következtetések és kutatási eredmények ellenére az AIDS mindannak a metaforájává vált, amitől a XXI. század hajnalán rettegünk. Kiválóan magába olvasztotta a társadalom erkölcsi hanyatlásáról, az utolsó ítéletet beharangozó, békaesőszerű járványokról, az ember és állat közötti határ elmosódásáról – lásd a zöldmajom-történetet –, vagyis a halálra ítélt világról és emberiségről kialakított eszméket, víziókat.

A realitás röges talajára visszakanyarodva: a nők több szempontból is veszélyeztetettebbek, mint a férfiak. Mivel a legtöbb kultúrában alárendelt szerepet játszanak, vagyis alapvetően kiszolgáltatottak a férfiaknak, kevesebb lehetőségük nyílik arra, hogy megvédjék magukat. Nem feltétlenül a prostitúcióra, a megcsonkításra vagy a nemi erőszakra kell gondolnunk (bár rövidesen erről is szót ejtek). Elég, ha felidézzük, milyen finom mimikával és hangjelzésekkel adhatja egy fiú a barátnője tudtára, mennyire nevetségesnek és gyerekesnek tartja, hogy már megint az óvszer csomagolásán matat az ujjaival, ahelyett, hogy átadná magát az élvezetnek, és "kikapcsolná az idióta racionalitását".

Mivel mifelénk a szexuális óvatosságért kapott "hűvös" és "érzéketlen" jelzők épp a hagyományosnak hitt női tulajdonságokkal állnak ellentétben – az "érzékivel", az "odaadóval" és a "behódolóval" –, nincs miért csodálkoznunk, ha a lányok büntetésként, vagyis a nőiségük visszavonásaként fogadják a legorombítást. Ha kevésbé önérvényesítők, könnyen eltéríthetők a biztonságos szex ösvényéről, és máris a sztratoszférában szárnyal a kockázat.

A meghunyászkodó nőkkel párhuzamosan a macsó férfiideál is rizikónövelő. Nemcsak, mert a fiúk hajlamosabbak arra, hogy párhuzamosan több partnerrel létesítsenek szexuális kapcsolatot, és azt hangoztassák, hogy a "védekezés a csajok feladata". A lányok-asszonyok kiszolgáltatottságát az erőszakosság is tovább növeli. Mivel a nő a befogadó, a "receptív" fél az együttlét során, így eleve nagyobb eséllyel néz farkasszemet a megfertőződéssel. Ha hozzávesszük a hüvely falát védő szövet sérülékenységét, és az agresszív behatolásból adódó sérüléseket, beláthatjuk, milyen következményekkel jár, amikor egy durván közeledő HIV-fertőzött férfi spermája szinte azonnal a véráramba kerül…

www.nextnature.net

A kulturális előírások szemügyre vételét követően vessünk egy pillantást a párkapcsolatok intim szférájára is! Megfigyelték, hogy minél erősebben vonódik be érzelmileg egy nő a viszonyba, annál kevésbé fog védekezni (ha mégis, akkor elsősorban olyan eszközökkel, amelyek a nem kívánatos terhességgel szemben nyújtanak kémiai védőpajzsot, ám a halálos vírussal szemben hatástalan fegyverek). A járványügyiek persze könnyen tanácsolják, hogy az óvszer kiiktatása csak egy, a teljes és kölcsönös monogámiára épülő kapcsolatban – ahol természetesen mindkét fél ellenőrzött HIV-negatív – megengedhető.

1. Ha H.I.V. a lány – Nők és az AIDS-betegség
2. Sakk a halállalLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés