free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

TV-újság helyett

Borsa         Címkék: ajánló, film, műsor, program, tévé 0 hozzászólás

Teszünk róla, hogy akkor se unatkozzatok, ha éppen nem a Borsát olvassátok. Minden hétfőn megmondjuk, hogy mikor és miért érdemes bekapcsolni a televíziót. Már, ha...

Régi-új sorozat indul a Borsán: TV-újság helyett. Tévéműsor-ajánlónkkal nem arra szeretnénk agitálni benneteket, hogy maradjatok otthon a tévé előtt punnyadni, sokkal inkább az a célunk, hogy ha már - egyéb program híján - a láda előtt töltitek az időt, akkor tartalmas és színvonalas műsorokat lássatok. Következzenek tehát javaslataink december első hetére.

Hétfő


Florence Nightingale a viktoriánus kori Angliában arisztokratának született, ám az ezzel járó kényelmes élet helyett egészen másfajta, önálló utat választott magának. Kérőit elutasította, kitanulta az ápolónői szakmát, majd először Londonban dolgozott nővérként, később a krími háborúban ápolta a sebesülteket. Az alárendelt nővérekkel szigorúan bánt, éjszakánként lámpással kezében járőrözött a kórház folyosóin, hogy a nővérek és a sebesült katonák közötti testi érintkezésnek elejét vegye. Ez a kép ragadta meg leginkább kora közvéleményének figyelmét miután 1855 februárjában az Illustrated London News lapjain megjelent "a lámpás hölgy" első ábrázolása, amely elnevezés élete végéig elkísérte. Viktória királynő is rokonszenvvel szemlélte tevékenységét, ennek volt köszönhető az is, hogy megnyílhatott a londoni Szent Tamás Kórház Nightingale-féle tanintézete, ahol az ő elképzelései alapján és felügyelete alatt folyt a nővérképzés. Mindemellett aktívan részt vett a női választójogért folyó polgárjogi mozgalomban is. A Florence Nightingale című dokumentumdráma a lámpás hölgy levelein és naplóin keresztül bemutatja, hogy milyen volt valójában az a nő, aki ezt a szigorú és harcos életutat végigjárta. (Florence Nightingale, december 2., 20:00, Viasat History)

http://hu.wikipedia.org, www.cinemed.tm.fr

Ileana egy bukaresti szeméttelep alkalmazottja, míg Nicolaj autószerelő Szófiában. 1995-ben meglehetősen különös körülmények között találkoznak: megnyerik a  Marilyn Monroe és Elvis Presley hasonmásversenyt. Nyereményük egy nyári munkaszerződés egy adriai éjszakai klubban. Ileana és Nicolaj útnak indulnak Olaszország felé, de az első gondok már a román repülőtéren jelentkeznek, végül illegálisan lépnek be a háború sújtotta Jugoszláviába… Mindez pedig még csak a sztori kezdete, innen kezd durvulni. Kelet-európai történet, olasz tálalásban. (Elvis és Marilyn, december 2., 21:35, Zone Europa)

Kedd

A kedd a tartalmas, ám kissé nyomasztó filmeket és a virrasztást egyaránt kedvelők napja lesz. Megmagyarázhatatlannak tűnő szorongásaink okát a pszichológusok szerint érdemes gyerekkori emlékeink között keresni. Ezt teszi A múlt árnyai című olasz-angol-spanyol-francia filmdráma főhősnője, Sabina is. A fiatal nő látszólag boldog párkapcsolatban él színész barátjával, ám szorongását képtelen feloldani, sőt vak barátnőjével való mélyebb kapcsolata sem könnyít a lelkén. Egy hirtelen elhatározással elutazik Amerikában élő öccséhez, hogy végre kiderítse, mi történhetett gyermekkorukban, ami ezt a lidércnyomást okozza. (A múlt árnyai, december 3., 23:45, M1)

Mindannyiunknak volt világmegváltós korszaka, amikor a magunk módján és vérmérséklete szerint igyekeztünk tenni valamit, amitől odafigyelnek ránk és arra, amit akkor és ott fontosnak tartottunk kifejezni. A filmben Peter és Jan (Daniel Brühl, a Good Bye Lenin!-ből) két fiatal berlini fiú is a maguk forradalmát vívják: éjszakánként luxusvillákba törnek be, ám rablás és vandalizmus helyett azonban ők nagy gonddal és ízléssel újrarendezik a bútorokat és az értékes holmikat, majd rejtélyes üzeneteket hagynak a lakóknak. A srácok megismerkednek Jule-val, a diáklánnyal, aki reménytelenül eladósodott egy autóbaleset következtében, melyet ő okozott egy gazdag üzletember limuzinjának ütközve. Jule meggyőzi a fiúkat, hogy törjenek be az üzletember villájába is… (Edukators, december 3., 01:00, Film+ 2)

Szerda

Annie Leibovitz a világ egyik legismertebb kortárs fotográfusa. 1970 és 1983 között a Rolling Stone magazin fotósa, 1975-ben hivatalos fotósként kísérte világkörüli útján a Rolling Stones együttest. Számos legendás fotó fűződik a nevéhez, ő készítette többek között az utolsó fényképet John Lennonról, a zenész halálának reggelén, ő fotózta le terhesen és meztelenül Demi Moore-t, de ő kattintotta el az első nyilvánosságnak szánt fotót Tom Cruise és Katie Holmes gyerekéről, Suriról is. Annie fordulatos életéről a húga, Barbara készített dokumentumfilmet, melyből nem csupán a zseniális művészt, hanem a leszbikusságát nyíltan vállaló nőt és anyát is megismerhetjük. Ha szerda délután otthon lesztek vagy korán hazaértek a munkából, akkor ki ne hagyjátok a filmet! (Annie Leibovitz: Egy élet a fényképezőgép mögött, december 3., 17:15, HBO2)

www.port.hu

Az 1956-os eseményeket számos filmben feldolgozták már. Ezek közül szerintünk a legbájosabb és legemberibb alkotást nézhetjük - és a magunk részéről nézzük is - újra szerda este az M1-en. Gárdos Péter filmszatírája, a Szamárköhögés egy kissé buggyant budapesti család életén keresztül mutatja be az 1956-os forradalmat, hatásvadászattól és vértócsáktól mentesen. Apa hazajön a munkahelyéről, és elújságolja, hogy felpofozta a munkatársát. Anya el akarja hagyni a családot és az országot egy fickóval. A nagymama kenyeret szerez be útközben, a kenyérben két golyó ütötte lyuk van. Budapest felfordult, lőnek. A két testvér, Tomi és Annamari pedig annak örül, hogy nem kell iskolába menni. (Szamárköhögés, december 3., 23:45, M1)

Csütörtök

Csütörtökön adunk a romantikának, mert néha azt is kell. Azok, akik már húszas-harmincas éveikben járva előszeretettel mondogatják, hogy késő van ehhez is, meg ahhoz is, amahhoz meg pláne… nos nekik mindenképpen ajánljuk az Elsa és Fred című argentin-spanyol romantikus-életigenlő vígjátékot. Elsa 82 éves madridi özvegyasszony, aki szeretne elutazni Rómába, hogy megmártózzon a Trevi-kútban, ahogy azt Anita Ekberg tette az Édes életben. A szomszédjába költözik egy visszafogott, szintén özvegy öregúr, Fred. Elsa mindent megtesz, hogy felhívja magára a férfi figyelmét, ám ő kezdetben zaklatásnak érzi a közeledést, hamarosan azonban rájön, hogy utolsó éveit nem gyógyszerekkel, a négy fal között akarja tölteni, hanem az élet minden cseppjét ki akarja élvezni. Elsa és Fred nemsokára elválaszthatatlan szerelmespárként sétálnak Róma utcáin... És hogy Elsa végül kiköt-e a Trevi-kútban, avagy sem? Nézzétek meg! (Elsa és Fred, december 4., 19:50, Duna TV)

Másik csütörtöki ajánlatunk az előzőnél kissé kommerszebb irányvonal, ám annyiban mindenképp hasonló mondanivalóval bír, miszerint a szerelem nem időhöz kötött. A ház a tónál  című film főhősnője, Kate egy chicagói kórházban helyezkedik el, ezért elhagyja tóparti házát. A postaládában levelet hagy a következő bérlőnek, hogy a leveleit továbbítsa neki. Amikor Alex megérkezik, a ház lepusztult állapotban van. Nekiáll a felújításnak, közben megtalálja Kate levelét és válaszol rá. A férfi és a nő két évnyi távolságban él egymástól, mégis egymásba szeretnek… Klasszikus amerikai romantikus dráma, az igényesebb fajtából, Sandrával és Keanuval. (Ház a tónál, december 4., 21:40, HBO)

Péntek

A hét utolsó hétköznapjára két egészen ellentétes hangulatú, ám egyaránt gyermeksorsokat bemutató filmalkotást szemeltünk ki. A vidámabbik a mexikói Kacsaszezon. Moko és Flama, két videójáték-függő, panellakó kiskölyök, akik arra készülnek, hogy nem mással, mint videójátékozással töltik a vasárnapot. Aztán becsönget a szomszéd lány, aki tortát szeretne sütni, valójában csak azért, mert unatkozik. Később csatlakozik a társasághoz és a videójátékhoz Ulises, a pizzafutár is. Aztán elmegy az áram. És a négy összesodródott személynek ekkor nincs más választása, mint egymással beszélgetni. Jobb téma híján egy repülő kacsákat ábrázoló, pocsék festményről. (Kacsaszezon, december 5., 21:50, M2)

www.port.hu

A történelmet ismerve túlzás lenne azt állítani, hogy török-magyar két jó barát, mégis, éppen ebben a koprodukcióban készült a rendkívüli és bizony meglehetősen felkavaró filmdráma, A titok gyermekei. Egy kisfiú, Cemil, brutális nevelőapja verései elől menekül Isztambulba. Egyedül van, nem ismer senkit, a vasútállomás előtt kiállított régi lokomotívban húzza meg magát éjszakára. Zsebéből kirakja maga mellé kis bohóc bábuját, mely az egyetlen játéka, álmában a bohóc megelevenedik és nevetve altatja el. Másnap reggel Cemil a város zajára ébred. A parton nézelődve találkozik egy csapat tizenéves hontalan fiatallal, akik szintén csak lézengenek a városban, rendes lakás, munka és megélhetés nélkül. Velit, aki a társaság feje, úgy gondolja, hogy Cemilnek vissza kellene jutnia szülőházába, de Cemil erről hallani sem akar. Velit és társai befogadják maguk közé a kisfiút. (A titok gyermekei, december 5., 22:35, Duna TV)

1. TV-újság helyett
2. HétvégeLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés