free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Featuring Sena

Szirmai Hedvig         Címkék: interjú, mc, sena, zagar, zene 5 hozzászólás

A ghánai születésű lány mindenbe belekóstol, ami az útjába esik: dolgozott már DJ Vadimmal és Zagarral is. Sokan az underground dívák közül ismerhetik. Interjú.

Talán 2002-ben történt, hogy a Szigeten két lány belém karolt és közölte, hogy valami nagyon jó helyre megyünk. A Roma sátorban nem volt tömeg, de aki betért a kora esti programra, nem ment ki. A színpadon Sena nyomta. Nekem is földbe gyökerezett a lábam. Hat év telt el azóta, és egy budapesti szórakozóhely kevésbé fűthető előterében várom Senát, akit tavaly óta sokan láthattak Zagar Wings of love című dalában - az underground dívák között ott énekel Judie Jay mellett. Sena befut és már az ajtóban kérdőre vonja egy rajongó, hogy milyen program várható. Ma nem koncert lesz, hanem sound system – derül ki. Kicsit karszalagozunk, és sikerül eljutnunk egy asztalig. Itt már nincs hideg, és kellemes reggae szól a háttérben, 11 is elmúlt, szállingóznak a vendégek, 1-ig lazulás van, Sena is ráér beszélgetni.

Borsa: - Ma este az Irie maffia sound systemmel lépsz fel. Klasszikus sound systemről van szó?
Sena: - Igen ez a klasszikus felállás: dj-k és mc-k. Az Irie maffia tulajdonképpen egy tizenegy tagú zenekar, ami különböző stílusokat ötvöz, leginkább reggae-t, funkot és hiphopot. De a zenekar alapító tagjai még régebben létrehozták az Irie maffia sound systemet, és a nagy koncertek mellett ez a vonal is megy tovább. És van még egy harmadik felállás is, az Irie maffia rock trió, a dobossal, a gitárossal és a basszusgitárossal.Sokoldalú társaság.
- Nem beszélve arról, hogy a zenekarban mindenki részt vesz a zenével kapcsolatos más produkcióban is, például filmben. Ez izgalmas, de ha együtt vagyunk, az új nagylemezre készülünk.

Pedig ma nem olyan könnyű dolog lemezt eladni, mindenki letölt.
- Az első lemezünk szerzői kiadás volt, megegyeztünk egy terjesztővel, úgyhogy azért utazott is a legyártott CD. És ahhoz képest, hogy nem vesznek sok zenét, mi az első ezer darabot eladtuk, és szerencsére tudtunk gyártani még - ez már önmagában siker. De inkább azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy az emberek jöjjenek el a koncertekre, mert ott teljesen más a hangulat, mint a lemezen.

Barabás Lőrinccel közös lemezetek is van.
- Igen, ő régen trombitásként tagja volt az Irie maffiának is. Énekeltem a Barabás Lőrinc Eklektric Famous című lemezen, de most már jóval kevesebbet játszom velük, inkább csak featuring jelleggel.Melyiket emelnéd ki a vendégszereplés és a saját produkció közül?
- Szerintem mindkettő fontos. Az egyik nem zárja ki a másikat, sőt, erősítik egymást. A vendégszereplés nagyon jó módja a zenei utazásnak, amellett, hogy persze mindenki azt akarja, hogy ő maga legyen elég híres. De szerintem én még növésben vagyok, és addig, amíg fel nem növök ahhoz, hogy a nevem akkora legyen, mint a pofám, addig csendben csinálok minden mást is.

De neked már van saját lemezed is. 2002-ben kezdtél fellépni, és 2003-ban már létezett egy olyan produkció, ami a te nevedhez fűződött.
- Valahogy minden adott volt. Pont jókor jött a lehetőség, és pont olyan emberek vettek körül pont olyan ötletekkel, hogy elég gyorsan összejött az a lemez, amikor már elhatároztuk, hogy megszülessen. Egy pár hónap alatt felvettünk mindent. 

A saját szerzeményeidet?   
- A saját szövegeimet, dallamaimat, de ha minden egyes embert összeszámolok, aki valamilyen módon segített létrehozni azt a lemezt, huszonkét ember dolgozott rajta. Nagy részük zenész, akiktől alapokat kaptam, de mc-k is voltak köztük. Szóval annyira volt saját lemez, hogy huszonketten csináltuk. És szerintem azért lett jó, mert ennyien dolgozunk rajta.

Azóta öt év telt el, és nem jött ki újabb lemezed.
- Nem érzem, hogy kész lennék egy olyan anyaggal, amire ki merném mondani, hogy tessék, itt van még egy lemez tőlem. Közben úgy alakult az élet, hogy más emberekkel is megismerkedtem, és úgy álltam hozzá a produkciójukhoz, mint a többiek annak idején az enyémhez. Ezek időigényes dolgok, de gyümölcsöt hoznak. És ugyanúgy része vagyok azoknak a produkcióknak is, pedig nem az én nevemen futnak.Egy francia zenekarral is dolgoztál együtt.
- Két külön szál is van Franciaországban. Az egyik a Refractory nevű zenekar. Velük Párizsban találkoztam, amikor ott turnéztam egy angol-orosz DJ Vadim nevű zenésszel. Jó bulik voltak, beszélgettünk, meghívtak, hogy dolgozzunk együtt, fel is vettünk egy lemezhez való anyagot, öt számban énekelek. Egy kis kiadónál jelent meg pár ezer példányban Franciaországban, most voltunk együtt turnézni. A másik francia kapcsolat az Irie ites sound system, velük a Szigeten találkoztam. Egyelőre lassan haladunk, stúdiózunk, felvesszük a számokat, és majd meglátjuk mi lesz belőle.

Úgy veszem észre, nem egyértelmű, melyik országban fogsz majd élni. Vagy igen?
- Nem feltétlenül. Ghánában születtem és nőttem fel. Hiába élek most már 2001 óta Budapesten, kötődöm oda is, rengeteget járok vissza, és sokat utazom máshova is. De igazából nem érdekel, hogy hova kell menni, jó utazni, és szeretem, hogy lehet. A haza nekem úgyis mindig két helyen lesz: Magyarországon és Ghánában.

Meg tudsz élni a zenéből?
- Javarészt hál'istennek ebből élek, de nagyon sokáig a szüleim segítettek.

Ha valaki felkér, hogy dolgozzatok együtt, mennyi az a szabadság, amihez ragaszkodsz?
- Ez nagyban függ attól, kivel dolgozom, milyen projekten, és mi az alapkoncepció. Általában én írom a saját szövegeimet, és szeretem, hogyha ez így is marad. A Wings of love című szám szövegét és dallamát is Zagar írta. Az például nem egy olyan produkció, ahol én beleszólhatnék bármibe is, mert ott nem az a lényeg, hogy kibontakoztassam a szövegírói énemet.
 


Csak és kizárólag angolul írsz szöveget?
- Nem nagyon erőltetem, hogy magyarul vagy más nyelven írjak, így kényelmes. Egy-egy sor eszembe jut magyarul, meg van, hogy kombinálok verseket, de ki nem mondanám hangosan.

Mindig is ki akartad nyilatkoztatni, ami eszedbe jutott?
- Nem, de amikor ideköltöztem pont olyan időszakom volt, hogy rengeteget írtam, és zenére akartam mondani, mert érdekelt, milyen lesz. Nem is akartam annyira megmutatni, de így alakult.

A legtöbb embernek az mc hímnemű. Neked nem volt ebből problémád?
- Nem foglalkoztam vele. Nem kérdeztem senkit, hogy szabad-e vagy nem, csak nekiláttam.

És előnyöd származott belőle?
- Igen, mert már az is előny, ha az embernek kicsit más a hangszíne, mint a legtöbbeknek. És a csapatnak is jót tesz, ha többféle hang van benne.

A Szigeten a Roma sátorban is felléptél. Szívesen utazol a stílusok között?
- Igen. Elég sok mindent sikerült kipróbálnom, jó is volt. Szeretem, hogyha lehet utazni stílusokon és kategóriákon át. Megyek, és ami útba esik, azt megkóstolom.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés