free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Parkolóórából habostorta

Borsa         Címkék: dizájn, forma, kiállítás, parkolóóra, verseny 0 hozzászólás

A parkolóórákat mindenki utálja, talán ezért próbálja a vasrendőröket gyártó cég népszerűsíteni őket. Az órák átszabására kiírt pályázat nem dizájnverseny volt.

Utáljuk a parkolóórákat. Lassan minden utcában ott vannak, mindig keresgélni kell őket, miközben a kocsit magára hagyjuk, és csak a szerencsén múlik, visszaérünk-e a cédulával, mielőtt az egyenruhás ellenőrök lecsapnak. A parkolás drága, kétóránként lejár, ráadásul az utóbbi hírek szerint lehet, hogy alkotmányellenes a társaságok gyakorlata, miszerint akár többször is megbüntethetik az autóst ugyanazért a szabálysértésért. Érthető tehát, hogy a kék színű vasrendőröket gyártó Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. szerette volna népszerűsíteni rendszerét, pontosabban azt az új lehetőséget, ami éppen a bosszankodási faktort szűri ki a parkolás menetéből.


Még több művészi parkolóóra

Lehet, hogy a parkoló-automata pár év múlva már csak kiállítási tárgy lesz? Ez volt a kulcskérdése a Formabontó nevű képzőművészeti pályázatnak. A jelentkezőknek úgy kellett ötleteiket megvalósítaniuk, hogy az automaták használhatóak maradjanak, ugyanakkor kiemelkedjenek a városi környezetből. A műveknek reflektálniuk kellett az üzenetre: a "díjfizetés mobiltelefonnal könnyebben megy".

Olcsóbb persze nem lett a rendszer, de legalább mobilról is lehet fizetni a jövőben. De, hogy hogyan reflektál a szlogenre egy szőrrel borított, vagy tortának álcázott automata? Fogalmunk sincs. A szolgáltatás kapcsán a vállalatnak mindenesetre a nyaranta Budapesten is megrendezett Tehénparádé analógiája jutott eszébe, ugyanis fiatal képzőművészeket kért fel arra: készítsék el saját parkolóóráikat. Mielőtt bemutatnánk a legjobbnak ítélt, és a szerintünk legjobb alkotásokat, gyorsan tisztázzunk valamit. A parkolóórák átszabására kiírt pályázat nem designverseny volt, hanem kimondottan művészeti projektnek szánta a sarcokat kivető cég. Ebből adódóan a cél nem az volt, hogy használható, praktikus és szép megoldások szülessenek, a fantázia teljesen szabadon szárnyalhatott. Meg kell vallanunk, ezen a téren valóban világszínvonalon teljesítenek a magyar kreatívok, az eredmény a legtöbb esetben távolról sem hasonlít a tárgyak eredeti funkciójára.A jelenséget profi kritikusként talán a következőképpen lehetne megközelíteni: khm...szóval...a parkolóóra nemcsak használati eszköz egy szolgáltatás igénybevételéhez, hanem a városi térben hívatlanul is jelenlévő, az utcaképet meglehetősen erősen befolyásoló, nagyméretű tárgy, szimbólum és utcabútor egyben. A művészek szemmel láthatóan ebben a minőségében, alapanyagként használták a mindenütt jelenlévő kék tornyokat. A formai, méretbeli adottságokhoz viszonyítva dogoztak, mint amikor egy szobrász meghatározott alakú kődarabból "faragja le a felesleget".

Így talán már érthető, miért születtek elképesztő munkák a kiállításra, azzal azonban továbbra sem tudunk megbarátkozni, vajon a művészek hogyan tudtak elvonatkoztatni a parkolóórák iránt érzett össznépi gyűlölettől. Pedig láthatóan sikerült nekik. A térplasztika kategóriában első helyezettet nyert duó, Morvai Gabriella - Morvai Áron: Mint egy süti(kép 1) című, tortaszeletté változtatott órája például láthatóan csak a fémtárgy háromszög alakú formájából indult ki. Vicces, soha életünkben nem hasonlítanánk a pénznyelő automatákat süteményszelethez. Igaz, nem is vagyunk művészek.Kicsit ötletesebbnek tartjuk a kategória második helyezettjét, Bordás Bogi - Bada Emőke: Mobil mobil(kép 2) című munkáját, amely egy színkódokkal ellátott ősi golyós számológépet és félkarú rablót varázsolt az órából. Személyes kedvencünk a teljesen értelmetlen, ugyanakkor nagyon vicces; P (kép 3) érzelemikont megjelenítő sárga szobor. A P betű formája itt egyszerre jelenti a parkolás piktogramját és az internetes emotikon kultúrában a nyelvkiöltést is. Legalább valaki megmutatta nekik...Volt a versenyen még grafika kategória, ami kevésbé bizonyult látványosnak, mint a térplasztikák. Itt a teljes felület helyett csak az alsó takarólapot lehetett kidekorálni. Jópofa rajzok születtek, a győztes Bíró Tamás: Egyszerű(kép 4) címmel Mátrix-szerű áramkör-ábrát festett a gépre. A közönségdíjat viszont számunkra érthetetlen módon egy igazi designmunka vitte el, azaz a fent leírt okoskodással ellentétben a legnépszerűbb alkotásnak egy olyan munka bizonyult, ahol a művész tényleg igazi parkolóórát készített, ráadásul sokkal szebbet, mint az eredeti. Miklósi Ádám: Minimál(kép 5) címmel leadott prototípusa egy csodásan csillogó ezüst színű fémlap, amely digitális funkciókkal messze fejlettebb, mint a Budapesten ma használatos darabok. Az órák a Városháza tér mellett még további 100 különböző helyen tekinthetők meg Budapesten.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés