free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A nők békét akarnak

Borsa         Címkék: béke, ensz, háború, konfliktus, nők 0 hozzászólás

A férfiak sok mindenre jók, de a béketeremtés nem az ő területük. Az ENSZ szerint növelni kell a nők részvételét a konfliktusmegoldásokban, de ez még nem megy.

Nyolc évvel ezelőtt az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta az 1325-ös számú határozatot a nők részvételéről a béketeremtésben és a biztonságban. A határozat hangsúlyozza, hogy biztosítani kell a nők egyenlő részvételét a konfliktus-megelőzés, a béketeremtés és az újjáépítés területén, valamint megerősíti a lányok és nők jogainak védelmét. Hasonló határozatot hozott az Európai Parlament is 2000 novemberében, azzal a kísérlő ajánlással, hogy legalább 40 százalékra kell növelni a nők részvételi arányát a konfliktusmegoldási és béketeremtési ügyekben való döntéshozatal minden szintjén. Mindkét határozat abból az egyértelmű tényből indul ki, hogy a béketeremtés világszerte javarészt férfiak kezében van. Annak ellenére, hogy a férfiak, önmagukban nem elég jók ezen a területen. A Guardian cikke.

A nők alulreprezentáltak

A mai, nyughatatlan világban a konfliktusok több mint fele egy évtizeden belül újra kitör. Ez a probléma részben abból adódik, hogy a béketeremtési kísérletek hibásak. Ezekben a felső szintű döntéshozatali folyamatokban a nők rendszerint alulreprezentáltak, míg a férfiak éppen ellenkezőleg. A másik ok, amiért a nőknek egyenjogú résztvevőknek kellene lenniük a béketeremtési ügyekben, az az, hogy a nők életével kapcsolatos fontos kérdések ugyanolyan hangsúlyt kapjanak, mint a férfiakat érintők. Tehát, biztosítva legyen a nők számára a személyes biztonság, az infrastruktúra és a szolgáltatások, a munkalehetőségek és a megélhetés, a tulajdonjogok, a táplálék, az özvegyek és a harcokban korábban részt vett nők megfelelő ellátása, a preventív védelem a nemi erőszak ellen, valamint a politikában és a döntéshozatalban való részvétel lehetősége.

www.womenagainstwar.org

Bizonyos haladás tapasztalható volt az 1325-ös határozat alkalmazásában, főleg alsó, illetve középső szinteken. Az Egyesült Nemzetek Népességi Alap (UNFPA), az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Alapja a Nőkért (UNIFEM), valamint az ENSZ Emberi Jogi Főbiztos Hivatala a nemzeti kormányokkal azon dolgozik, hogy a gyakorlatban megvalósítsák a határozatot. Anglia, illetve más ENSZ-tagországok már konkrét fellépéstervezeteket is kidolgoztak, amelyek alkalmazzák az 1325-öt.A felső szinteken azonban kiábrándító a helyzet. A politikusok, miniszterek és diplomaták képtelenek a béketárgyalások legfelső tábláin egyenlő partnerekként befogadni a nőket. Szintén nem hajlandóak nőket kinevezni ENSZ-küldetések élére. Harminc jelenleg aktuális békeküldetésből mindösszesen egyet irányít nő: a dán Ellen Margrethe Løj az ENSZ-főtitkár különleges képviselője Líbiában. A közel-keleti béketárgyalásokon pedig mindkét oldalon felbőszíti a nőket, hogy nem hajlandók őket a férfiakkal egyenrangú partnerekként kezelni.

Figyelmen kívül hagyják

Srí Lankában női csoportok norvég segítséggel kijárták az ország mindkét politikai vezetőjénél, hogy az országban dúló végeláthatatlan polgárháborúban fegyverszünetet kössenek. Ezeket a nőket azonban nem voltak hajlandóak bevonni a legfelső tábla béketeremtő munkájába, ami az egyik oka annak, hogy a harcok folytatódtak.

www.daylife.com

A Balkánon a Koszovó státuszáról tárgyaló nemzetközi kapcsolattartó csoport, amelyben képviseltette magát az ENSZ Biztonsági Tanács négy állandó tagja - az Egyesült Államok, az Egyesül Királyság, Franciaország és Oroszország - figyelmen kívül hagyta az ENSZ 1325-ös határozatát.  A belgrádi Nők Feketében civil mozgalom, illetve a másik oldalon a Koszovói Civil Hálózat, amely nyolcvan női civil képviselőt, köztük a Kszovói Nők Hálózatát tömöríti, a saját politikusaik, az Európai Parlament képviselői valamint a nemzetközi kapcsolattartó csoport előtt is demonstrált annak érdekében, hogy a tárgyalásokon egyenlő partnerekként vehessenek részt. Az eredmény? A kapcsolattartó csoport, melynek vezetője a Nobel-békedíjas Laureate Marti Ahtisaari figyelmen kívül hagyta a balkáni nők kéréseit.

www.daylife.com

A nők egyenlő részvétele a konfliktus-megelőzésben és a béketárgyalásokon a következő lépés lenne. Azok után, hogy az elmúlt években a világ több pontján a női civilek keményen és eredményesen lobbiztak egy nemi kvótáért, a konfliktusok utáni parlamenti választásokon, több olyan országban, amelyek kihevertek egy komolyabb konfliktust, a megválasztott parlamenti képviselők több, mint 30 százaléka nő. Ruandában, (56.3%), Mozambikban (34.8%), Nepálban (33.2%), Burundiban (30.5%); Ugandában (30.7%); Angolában (37.3%) és Dél-Afrikában (32.8%). Azt a nézetet tehát, hogy a nők a konfliktus zónákban áldozatok, nem pedig a konfliktus legyőzését érdemben segíteni tudó erőforrások, el kell vetni.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés