free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A sztyeppe urai

Borsa         Címkék: kritika, mongol, mozi, orosz, premier 0 hozzászólás

Heti premierdarabunk a puritán Mongol címet viseli, formára a nagyszabású történelmi kalandfilmek vonalát viszi, és nem viseli az orosz gyártmány jellemzőit.

Az orosz filmgyártásnak kétségtelenül voltak gyengélkedő periódusai, de valójában mindigis az élmezőnybe tartozott. Rengeteg - és nem mellékesen - kitűnő minőségű, összetéveszthetetlenül orosz film kerül forgalomba évről évre, a sajnálatos a dologban, hogy ezeknek még csak töredéke sem jut el hozzánk. Pedig az oroszok nem csak bizarr művészfilmjeikkel – mint például a 2006-os Titanic-nyertes 4 - ütnek nagyot, hanem a tömegmozik terén is kezdenek ráérezni egyre inkább a lényegre. Emlékezzünk csak a 2005-ös Éjszakai őrség című filmre, melyet nagyvonalúan még a kritikusok is a kultuszteremtő hatalmasok tengelyére - A Gyűrűk Urától egészen a Mátrixig - tűztek föl.

www.allmoviephoto.com

Jelen darabunk esetében pedig simán fennáll a veszély, hogy első ránézésre összekeverjük egy hollywoodi nagyköltségvetésessel. A Mongol ugyanis a nagyszabású történelmi kalandfilmek vonalát erősíti, igazi helyszíneken, igazi színészekkel, igazi nagy csatajelenetekkel és persze az elmaradhatatlan igazi nagy drámákkal és szerelmekkel. Ne is csodálkozzunk hát, hogy az idei Oscaron a "legjobb idegen nyelvű film" kategóriában benne volt a jelöltek között.

A mozi még tavaly - és akárcsak a japán társfilm, a The Blue Wolf -, a mongol birodalom fennállásának 800. évfordulójára készült, és persze mi másról is szólhatna, mint a nagy kán, Dzsingisz életéről, felemelkedéséről és bukásáról. Persze azért még ne menjünk ilyen messze, mert bármennyire is jók az oroszok, jellemükből fakadóan képtelenek rövidre fogni a mondandót, így a Mongol csupán csak a kezdetekre koncentrál, és egy trilógiára készít fel, szerencsére a még tolerálható keretek között.

www.imdb.com

Sergei Bodrov rendező tökéletes munkát végzett, még a történelmi pontatlanságokat és a direkt túlkapásokat is meg tudjuk neki bocsátani, olyan hihetetlenül precízen és látványosan igazgatja mongoljait. A látványvilág egyszerűen lenyűgöző, nemcsak a sivárságba életet lehelő kamera, de a színészek által nyújtott teljesítmény és a tökéletes vágás is fejhajtást érdemel. Ahogyan a sztori mellett sem mehetünk el szó nélkül, mert súlyos epikus hajlamai és történelmi pontatlanságai ellenére is igencsak figyelemreméltó. Temüdzsin, azaz a későbbi legendás Dzsingisz kán élete valószínűleg tupír nélkül is megállta volna a helyét egy kalandversenyen, mert ő az, akinek törzsfőnök apját hatalmi rivalizáció miatt - buherált kumisszal - teszik el láb alól az ellenséges törzsek, aki mindezt 9 évesen éli át a mongol sztyeppe kies valóságában, és aki sokévi bujdosás és raboskodás után mindent visszavéve a legnagyobb hódítók sorába írja be a nevét.

www.allmoviephoto.com

Meseszerű, és lenyűgöző, a látvánnyal együtt. Persze nekünk nincs olyan éles szemünk a dologhoz, mint a sztorit adó mongoloknak, akik a film megjelenése után erősen kritizálták a főszereplők kiejtését - a három fő karakter között ugyanis két kakukktojás is van, egy kínai illetve egy japán vendégszínész -, ruházatát és a talajharcok valószínűtlen sokaságát. Ezeket persze maradéktalanul meg is értjük, elég ha csak a hazai elvetélt próbálkozásokra gondolunk - Franco Nero mint szegény Árpád vezér... De meg kell, hogy mondjuk, laikus szemmel igencsak reálisan hat az egész, a fegyverzettől, ruháktól kezdve a csatajelenetekig, sőt még a főszereplők akcentusába sem tudnánk belekötni - ezt mondjuk érthető okokból.

A két vendégszereplő pedig nem is volt olyan elbaltázott választás, a Temüdzsint alakító Asano Tadanobu - a japán Johnny Depp - a férfierő mintaképe, ha éppen csöndben van is, rezeg körülötte a levegő, míg testvérét és egyben riválisát alakító Honglei Sun szimpla fejsimogató mozdulataival is olyan feszültséget generál, hogy csak győzzük markolászni a karfát.


A nagyvolumen itt legyűri az orosz groteszket, és hamisítatlan sokszereplős tömegmozit generál, ami sokkal inkább történelmi akciófilm, mint életrajzi dráma. Legokosabb hát szemet hunyni a historikus pontatlanságok felett, és hátradőlve csak a látványra koncentrálni. Bár rendszeresen beleakadunk néhány romantikus-pátoszos jelenetbe, de összességében egy látványos és élvezetes történelmi tablót kapunk a nagy Dzsingisz kán koráról, emellett pedig egészen mai humanista erkölcsöket is közvetít.

www.moviecentre.net

Történelmi sajátságainkból kiindulva nekünk, magyaroknak meg külön érdekes ezt az egy momentumból lavinává fejlődő sztorit szemlélni, melynek a vége az, hogy a Dzsingisz kán által egyesített mongol erők egy századdal később lezúzzák Európát és benne a Kárpát-medencét is. Mert bizony a mi tatárjaink ezek a mongolok voltak.


Mongol
Színes, feliratos német-kazahsztáni-orosz-mongol filmdráma, 2007
Rendező: Sergei Bodrov
Forgatókönyvíró: Sergei Bodrov, Arif Aliyev
Zeneszerző: Tuomas Kantelinen
Operatőr: Rogier Stoffers, Sergei Trofimov
Producer: Sergei Bodrov, Sergei Selyanov
Vágó: Valdís Óskarsdóttir, Zach Staenberg
Szereplők: Tadanobu Asano, Aliya, Tegen Ao, Khulan Chuluun, Ying Bai
Játékidő: 126 perc
Mozibemutató: 2008. december 4.
Forgalmazó: Best Hollywood 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés