free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Karácsonyi kajaötlet

Ízbolygó         Címkék: főzés, karácsony, olasz, recept, specialitás 0 hozzászólás

Ízbolyógnak nem kell a szomszédba mennie egy kis kreativitásért, úgyhogy korábbi kudarcából erőt merítve, újból elkészítette azt az ételt, ami tavaly kifogott rajta.

Tavaly karácsonykor nekifutottam már ennek az olasz specialitásnak, de bevallom, lepattantam róla. A hús porhanyós lett (igaz 18 óra alatt), ehetőnek ehető volt, de közel sem hozta az elvárt ízélményt. A dolog azonban nem hagyott nyugodni, utána olvastam itt-ott, mindenképpen meg akartam próbálni újra. Az első nehézség a borjúláb beszerzése, szeletben. Én nem tudom, ki-hol és hogyan vásárol, de nekem már ennél a pontnál voltak megbicsaklásaim. Az istenért nem lehet ilyesmit kapni. Pedig az időpont és a barátainkkal megtartott közös olasz főzés vészesen közeledett… Végül feladtam és egy huszáros vágással: a lábszárat lecseréltem vesepecsenyére.

Így végül már nem is osso buco (csont lyukkal, a borjú hátsó lábszára értendő rajta, melyet kereszt irányban szeletekre vágtak, s a közepén láthatóvá válik a velős csont), de vacsorának pecorinos polentával mindenképpen pazar lett!

Hozzávalók

80 dkg borjú vesepecsenye
1 lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
3 répa
3 gyökér
4 db szárzeller szár
15 dkg gomba
2*40 dkg hámozott, darabolt paradicsom konzerv
3 dl vörösbor
1 citrom héja
liszt

frissen őrölt bors
petrezselyem


 
Az elkészítéshez legjobb egy öntöttvas lábas, ami egyenletesen tartja a hőt.
A zöldségeket megpucolom, a lilahagymát apróra, a gyökérzöldségeket lereszelem, a szárzellert és a gombát is felaprítom. A húst megmosom, leszárítom és 3-4 cm széles darabokra vágom, sózom, borsozom, vékonyan meghintem liszttel. Vaj és olívaolaj keverékén közepes lángon elősütöm a húst, kapjon mindkét oldala színt. Majd kiveszem a húsokat. A hús után visszamaradt zsiradékba dobom a hagymát és puhára párolom. Erre jöhetnek a reszelt gyökérzöldségek. Lassú tűzön, gyakran megkeverve 15-20 percig párolom, majd hozzáadom a gombát és a szárzellert. Sózom, borsozom. Amikor a gomba kis levet ereszt, mehet bele a paradicsomkonzerv és a vörösbor. A fokhagymát belenyomom és visszapakolom a húsokat is. Közepes lángon, lefedve, 1-1,5 órát párolom. Az utolsó fél órában belereszelem a citrom héját is. Amikor a mártás gazdag és sűrű, a hús pedig omlik, készen is van. Petrezselyemmel megszórva tálalom a polentával.

Hozzávalók a polentához

finom kukoricadara
pecorino

vaj

A polentához sós vizet forralok. Amikor forr, beleöntöm a darát és addig keverem, míg sűrű és krémes nem lesz. Vajjal dúsítom, és pecorino sajtot reszelek bele.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés