free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Reggeliző helyek tesztje

Borsa         Címkék: hely, nap, reggeli, teszt, ünnep 0 hozzászólás

Jönnek az ünnepek, lehet majd nyugodtan reggelizni. Leteszteltünk öt különböző stílusú és árfekvésű reggeliző helyet, hogy ha nem otthon akartok piknikelni.

Azt már mindenki, kívülről fújja, hogy a reggeli milyen fontos étkezése a napnak, főleg akkor, ha nem rohanva kapunk be egy-két falatot, hanem rituálészerűen megadjuk a módját. Erre a "dolgos" hétköznapokon semmi esélyünk, de az ünnepek közeledtével talán még arra is jut majd időnk, hogy beüljünk egy omlettre vagy egy májpástétomra. A rohanós napokra pedig maradnak az "elviteles" megoldások, ami azért kevésbé rossz, mintha egyáltalán nem is ennénk reggelit. A Borsa most letesztelt 5 különböző stílusú és árfekvésű reggeliző helyet, amelyek mindegyikében létezik "elviteles" variáció is.

A napunkat a Kolossy téren lévő Forró feketében kezdtük, ami egy alig 5 asztallal felszerelt családias hangulatú reggelizőhely, olyannyira, hogy rajtunk kívül mindenkit a nevén szólítottak a tulajdonosok. Beléptünkkor, addig kávézóban soha nem tapasztalt házi sütemény illat csapott meg minket, ami különösen azért volt jóleső érzés, mert manapság igencsak hozzászoktunk a metró aluljárókban érezhető émelyítő, mélyhűtött, agyonig tartósított és aromákkal felturbózott sütemények illatához. Ehhez képest itt minden szilvás papucsot és erdei gyümölcsös lepényt helyben készítenek természetes alapanyagokból, és szigorúan csak egy tálcával, mert a kocsmáros ősökkel rendelkező tulajok tudják, hogy minden csak frissen finom és eladható. Mi spárgás, sajtos, sonkás omlettet ettünk, amihez friss kenyeret és zöldségeket is kaptunk. Egy szavunk sem lehetett, bár az igazat megvallva egy omletten kevés elrontani való van, de mi már annak is örültünk, ha nem úszott a zsírban.


Itt érdemes reggelizni

Aki nem szereti tojással kezdeni a napot, az többféle frissen készített szendvics közül is választhat, ami valószínűleg szintén nem számít melléfogásnak, mivel minden betérő vendég azt kért, nekünk úgy tűnt, hogy helyi kedvenc a tonhalas szendvics sokmagos kifliben. Az ébresztőnek szánt kávé elég erős volt, ami az álmos szemmel botorkáló Borsamunkatársakat külön feldobta, és bár a kávézóban választhattunk volna frissen facsart gyümölcs- és zöldséglevek közül is, mi mégis a bodzaszörp mellett döntöttük, amit sok helyen csak felengednek csapvízzel aztán élj vele boldogan, de itt frissen facsart citrom és szóda került a szörp mellé.

Sorban a második tesztelendő hely a Gerlóczy étterem volt, ami a belvárosiak egyik kedvenc vasárnapi reggelizőhelye, igazán rutinosak a reggeli kijózanító „Szecska” vizit után egy gerlóczys reggelivel fejezik be a másnaposság elleni kúrájukat. De hétvégenkét gyakori vendégek a szabadnapjukat élevező anyukák is – már, aki megteheti - családjukkal együtt. Bár a hagyományos reggelik közé nem illik be, mi mégis a ház egyik specialitását, házi májpástétomot rendeltünk, diós és pepperónis kenyérrel és persze a Gerlóczy-féle kakaóval, aminek a tetejéről most sem spórolták le az igazi tejszínből készült tejszínhabot.



 A pástétom, szokás szerint nem okozott csalódást, nincsen meghatározóan markáns íze, de amint rákenjük a kenyerünkre elhisszük, hogy igazi májból készült és nincs teletömve állományjavítókkal valamint egyéb mesterséges adalékokkal, az igazán ínyencek kérjenek hozzá dupla adag áfonyaszószt és friss zöldségeket. A Gerlóczyban az sem marad éhen, aki hagyományos reggelire vágyik, a roppanós virslitől elkezdve a tükörtojásig, mindent érdemes kipróbálni, még akkor is, ha az árak nem igazán barátiak.

Nem messze a Gerlóczytól, a Király utca elején találjuk a Caffe del Moro-t, ami az előzőektől eltérően nem egy klasszikus beülős hely, itt szendvicseken és meleg reggeli italokon kívül mást nem is tartanak, ami azért nem baj, mert sokszor a nagy kínálat csak összezavarja az éppen ébredező vendégeket. Mi harcsaszalámis és házi körözöttes szendvicset kértünk, az elsőre meglepő harcsaszalámi kellemes csalódást okozott, a várt halas mellékíz helyett igazi kolbászízzel találtuk szembe magunkat, és az a néha kaparóan fűszeres íz is messze elkerülte a kolbászunkat, egyetlen bajunk, hogy a szendvics összességében kicsit száraz volt, ugyanis a zöldségek csak mutatóban voltak benne, amelyek az első harapásnál rögtön kiesetek a szendvicsből.



A házi körözöttes fantázia névre hallgató szendviccsel sem voltunk kibékülve, ugyanis az íze egyáltalán nem emlékeztetett minket azokra a túrókrémekre, amelyek korábban valóban kiérdemelték a házi jelzőt. A csak színében a kőrözöttekre hasonlító szendvicskrémnek önmagában teljesen jelentéktelen volt az íze, igazából a hagyma ízén kívül mást nem nagyon éreztünk, úgyhogy kicsit csalódottan továbbálltunk, Andrássy úton található Fotelbe.

A hajnal négyig nyitvatartó helyen hagyományos angol reggelit választottunk, ami igencsak kifogott rajtunk, ugyanis a reggelihez tartozó hagymás paradicsomos bab annyira csípősnek bizonyult, hogy még fél órával később is égett a szánk. Ami persze nem baj, ha ebédről van szó, de reggel ennyire fűszeres étellel kezdeni a napot, egyet jelent az egész napos gyomorégéssel, amit még az ellenségünknek sem kívánunk.



Ezek után az ömagában tökéletesen működő tükörtojás és baconbe tekert mini virsli sem villanyozott fel bennünket igazán. Ráadásul attól sem voltunk feldobva, hogy bár egyedüli vendégként ültünk be az étterembe, mégis majdnem 20 percet kellett várnunk, egy egyszerű reggelire, amire egy átlagos reggelen még negyed órát is csak nehezen tudunk szánni.

Ezek után kicsit elcsigázva érkeztünk meg az ötödik reggeliző helyre, az Arany János utcában található Fruccolába, a szendvics és salátabár már a belépéskor az egyik kedvencünk lett, ugyanis ez volt az első hely, ahol nemcsak a hagyományos reggeli ételekkel találkoztunk, és legelőször itt találtunk gyümölcs alapú tejes turmixokat az étlapon, annak is örültünk, hogy nem az unalmas és teljesen szokványos szendvicskínálattal találtuk szembe magunkat. Mi egy reggeli müzlitálat és egy pestós sütőtökös szendvicset rendeltünk, valamint megkóstoltuk a mangós erdei gyümölcsös turmixot is.



A natúr joghurttal és gyümölcsökkel kevert müzli már önmagában is elég lenne reggelire, főleg, hogy sem a müzlit, sem pedig a gyümölcsöket nemcsak mutatóba rakták a tálba. Ezek után a szendvicshez már nem sok kedvünk volt, de az édes sütőtök és a pesto tökéletes házasításnak bizonyult, ezért az első falat után a kedvencünk lett. A tesztelt gyümölcsturmix is finom volt, de a szendvics után kicst többet vártunk tőle. Ami viszont mindenképpen jó hír, hogy a Fruccolában figyelnek arra, hogy felhasznált zöldségek és gyümölcsök biogazdaságból származzanak.

1. Reggeliző helyek tesztje
2. Teszteredmények



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés