free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Adventi trendek 2008-ban

Borsa         Címkék: advent, karácsony, kiállítás, koszorú, múzeum 0 hozzászólás

A Néprajzi Múzeum adventi kiállításán műanyaggal nem, viszont újszerű ötletekkel találkoztunk. És a természetes hatású koszorúk sem mentek még ki a divatból.

A Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesülete a Néprajzi Múzeummal közösen rendezte meg  a karácsonyi ünnepeket megelőző háromnapos Advent 2008 kiállítást, ahol bemutatták az aktuális virágkötészeti trendeket, az idei karácsony divatszíneit és legszebb térkompozícióit. Hagyományos és extravagáns adventi koszorúkat láttunk, sőt egészen vad ötletekkel is találkoztunk. Trendmustra, 2008.

Különleges hangulat fogadott minket a Néprajzi Múzeumban, ahol a főterem leginkább egy zsúfolt karácsonyi vásárra hasonlított. Kesztyűt, sálat és forralt bort nem lehetett kapni, sőt ezúttal a giccs és a műanyag sem képviseltette magát, stílusos adventi koszorúból, elegáns és extravagáns karácsonyi térkompozíciókból viszont annál több volt. A földszinten virágkötő diákok munkáit, az emeleten és a különteremben pedig az ország legjobb virágkötő művészeinek alkotásait állították ki. A karácsonyi díszek többsége a legszebb adventi koszorú illetve térkompozíció címért indult. Az összetett verseny első helyezettje Kiss Attila, a második Udvari Brigitta, a harmadik Nagy Tímea lett, a diákok közül pedig Kókai Renáta kapta meg a legszebb adventi koszorúnak járó elismerést.


Van még sok kép a kiállításról

A virágboltokban kapható szokványos karácsonyi dekorációkkal nem igazán találkoztunk a kiállításon, a legtöbben gigantikus adventi koszorúkkal és meghökkentő térkompozíciókkal neveztek a versenyre, nem csak saját stílusukat, de a legújabb trendeket is bemutatták, sokszor elég tágan értelmezve az adventi koszorú fogalmát. Mondjuk azóta, hogy a fekete karácsonyfadíszek bejöttek a divatba, mi már semmin nem lepődünk meg, azon sem, ha egy koszorún nem négy, hanem tizenhat gyertya sorakozik, és azon sem, ha tükörmozaikkal, vagy épp szénnel van beborítva. Persze leginkább a természetes hatású koszorúk domináltak, úgy tűnik, hogy ezek soha nem mennek ki a divatból, aminek külön örültünk, mert eszünkbe juttatják azokat a gyerekkori karácsonyokat, amikor még nem volt ennyire könnyű dekorációhoz jutni, és a mi feladatunk volt diót, tobozt és fenyőágakat gyűjteni a kertben.A natúr karácsonyi díszek sokat fejlődtek azóta, a mai trend szerint ugyanis kevés fenyőágat és minél több termést használatát diktálja. Dió, gesztenye, csipkebogyó és alma is kerülhet a koszorúra, amit a legújabb divat szerint élő virágokkal tesznek még természetesebbé. A kiállításon a legtöbbször használt virág az orchidea volt, valószínűleg azért, mert nem csak dekoratív, hanem tartós is. Egy kis vízzel teli fiolába szúrva rövid szárral is hetekig friss marad, ráadásul könnyű a koszorúba építeni. Az orchidea mellett a virágkötők szegfűt, gerberát, kövirózsát és rózsát is használtak, sőt nárciszt is láttunk, amit a hagymájával együtt építettek a karácsonyi kompozícióba.
 
Az adventi koszorú eredete

Bár a gyertyagyújtás hagyománya egészen a középkorig nyúlik vissza, az első adventi koszorút az 1800-as évek közepén készítette egy berlini lelkész.

Johann Heinrich Wichern karácsony előtt minden vasárnap eggyel több gyertyát gyújtott meg az általa készített koszorún, hogy így enyhítse a helyi árvaházban lakó gyerekek türelmetlenségét.

Az adventi gyertyagyújtás szokása és az adventi koszorú azóta az egész világon elterjedt, és ma már a karácsonyi készülődés egyik elengedhetetlen kelléke lett.

A szokványos, fenyővel borított koszorúalapok kisebbségben voltak, a legújabb trend a szellős gallyakból font, vagy fakéreggel borított talapzatot részesíti előnyben, de láttunk olyan térkompozíciót is, amelyet szénnel borítottak, sőt egy igazán meghökkentő, farmerrel bevont karácsonyfát is. Ez utóbbit sajnos még a rátűzdelt orchideák sem tudták feldobni, az a helyzet ugyanis, hogy a farmer és a karácsony olyan távol állnak egymástól, hogy még gondolatban sem férnek össze, nem hogy gyakorlatban, nem is csoda, hogy mindenki sietősre fogta a kortárs szobor kinézetű kompozíció láttán. Hozzá kell tennünk, hogy a szokatlan anyaghasználat nem feltétlenül ronda, lehet ízléses és előremutató is. A már említett szénnel borított koszorú, és a hozzá tartozó karácsonyi kompozíció például kifejezetten jól nézett ki, jól érvényesültek rajta az élénk színű virágok.Az koszorúk formájával kapcsolatban úgy tűnik, ma már mindent szabad, a hagyományos koszorú mellett divatosak a rendhagyó alakzatok, a gyertyák állhatnak sorban, de a koszorú mellett is, sőt, nem ritkák a több emeletes adventi díszek sem. A színek terén még mindig a harmónia a legfontosabb, a legszebb, ha egy szín több árnyalatát használják a koszorún. A tavalyi divatszín, a fekete, idén kissé háttérbe szorult, helyét átvette az élénk lila, a ciklámen, a rózsaszín. A klasszikus piros még mindig trendi, különösen, ha nem szalagokon, gyertyákon, hanem természetes anyagokon köszön vissza, például almán, csipkebogyón vagy virágokon, de visszatért a divatba az ezüst is, amit az elmúlt években majdnem teljesen kiszorított az arany és a bronz.   Szalagok pedig nincsenek, a kiállított koszorúkon legalábbis nyomát sem láttuk a masniknak; hogy ki a felelős ezért, azt pontosan nem tudjuk, de a virágok és a piros bogyók nagyon gyanúsak.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés