free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gyermekkori álmok

Borsa         Címkék: bölcsesség, élet, könyv, kritika, randypausch 0 hozzászólás

Randy Pausch nevét egy világ ismeri. Most a magyar olvasóközönség számára is fény derülhet a titokra és a halál közelségében levő ember életbölcsességére.

Mit tennénk, ha kiderülne, hogy már csak pár hónap van hátra az életünkből? Visszavonhatatlan és vigasztalhatatlan kétségek közé zuhannánk, vagy emelt fővel vennénk tudomásul, hogy most ennyi lapot osztott a "felsőbb irányítás"? Érdemes ezen elgondolkodni, mert a halál közelsége többnyire csak ráerősít a dolgokra, vagyis amit egész életünkben érzünk, tagadunk, palástolunk, az vesz rajtunk erőt az utolsó pillanatokban is. Ha aggályok között vergődve és lesütött szemmel futunk el az élet mellett, ne csodálkozzunk, ha a végén úgy fogjuk érezni, hogy mindenről lecsúsztunk. Persze könnyű erről beszélni, puffogtatni a nagy szavakat, meg dicsőíteni az életet úgy, hogy közben súlytalan a mondandónk. Randy Pausch is csak beszél, sőt megkockáztatjuk, hogy nem is a legjobb retorikai hagyományokat követve, kissé érzelgősen, közhelyeket előkapva, mégis olyan mázsás súly nyomja agyon az olvasót a sorok között, ami nagyon ritka.

Jaffa Kiadó, http://download.srv.cs.cmu.edu

Az utolsó tanítás című könyv olyasmikről mesél - mert szó szerint mesékről van itt szó -, amelyek az életet teszik jobbá, mindezt egy haldokló tolmácsolásában. De egy pillanatig ne gondoljuk, hogy érdekhajhászatról vagy bulvárperverzióról van itt szó. Nem a halál a lényeg, sőt a könyvben alig esik szó róla. Randy azzal kezdi az egész könyvét, hogy nem a rák teszi különlegessé, vagyis nem azért beszél az egyetemi pulpitusról, és nem azért ír könyvet, mert rákos és jól tudja, hogy meg fog halni, hanem mert van pár dolog, amit meg szeretne osztani a gyermekeivel, a családjával és az egyetemi tanítványaival egyaránt.

http://a.abcnews.com, www.telegraph.co.uk

Az utolsó tanítás című könyv részben a névadó előadásból építkezik, amely a pittsburghi, Pennsylvania államban működő Carnegie Mellon Egyetemen 2007. szeptember 18-án hangzott el. Az amerikai egyetemeken tradíció, hogy a leköszönő tanárok tartanak még egy utolsó, búcsúelőadást, amelynek témája teljes egészében az előadótól függ. Randy Pausch-nak tényegesen is ez volt az utolsó előadása, továbbadandó életbölcsességének a "Hogyan érhetjük el gyermekkori álmainkat?" címet választotta. De nem csak erről beszél a könyvben, ugyanis az előadást követően még többtucatnyi kazettát töltött meg gondolataival, amelyeket aztán Jeffrey Zaslow jegyzett le és szerkesztett egésszé.

A könyvet olvasva egy végtelenül egyszerű és pragmatikus szöveg tárul elénk, de eszünk ágában sincs felróni neki, bár nagyonis amerikai munka, a stílus mögött húzódó tartalom a legtágabb értelemben véve univerzális. Ha néhol érzelgős vagy közhelyes is, az sem véletlen, Randy a közhelyek iránt tanúsított lelkesedése lenyűgöző, mondandója igaz, és ebbe képtelenség belekötni, még ha a stílus vagy a kritikusi véna meg is kívánná azt. Tiszta, egyszerű, érthető szavak, melyek távolságtartásukban is összerántják az ember szívét. Egy velejéig racionális ember beszél a vágyakról, az ideákról és az emberségről, nem biztos, hogy kell ennél többet mondanunk.    

http://a.abcnews.com

Randy Pauscht a Time magazin 2008 májusában beválasztotta egy olyan száz embert felölelő csapatba, akik az elmúlt években legnagyobb hatást gyakoroltak a világra. Előadását a neten már több millió ember látta és töltötte le, 2007. november 19-ét Pittsburgh önkormányzata Randy Pausch-nappá nevezte ki. Könyve pillanatok alatt lett bestseller a világon, nevét pedig szinte mindenhol ismerik. Randy Pausch jelenséggé vált. És mi tette azzá? Nem a halála, hiszen meghalni mindenki tud, hanem az a mód, ahogyan ő élt, és ahogyan kezelni tudta minden percét.

Talán mindannyian máshogy élnénk az életünket, ha hónapra, napra pontosan tudnánk, hogy mikor jön el a vége. Randy Pausch könyve pont ezen az ideológiai mezsgyén indít el, ugyanakkor hihetetlen derűvel és humorral kezeli tragikumát. Egyszerre gondolatébresztő és abszurd módon szórakoztató is. Ha azok az emberek, akik elolvasták a könyvet csak a tizednyi szellemi hozományát ültetnék át az életükbe, már jobb lenne a világ, közhelyek ide vagy oda...

Randy Pausch:
Az utolsó tanítás
Jaffa Kiadó, 2008


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés