free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Forralt bor és kenyérlángos

Borsa         Címkék: advent, ajándék, forraltbor, karácsony, vásár 0 hozzászólás

A karácsonyi vásárlási láz idén sem marad el, és bár valószínűleg szerényebb lesz, a vásárosok azért felkészültek a rohamra. Budapesti adventi vásárokon jártunk.

Egyik ismerősünk, aki több éven keresztül árulta a karácsonyi bóvlikat az egyik vásárban, azt állítja: ilyenkor a kínai gyártmányú rénszarvasoktól kezdve a hóemberré preparált kitömött zoknin keresztül szinte bármit el lehet adni. Szerinte nincs az a karácsonyi mintás vagy legalábbis piros színű termék, ami ne fogyna ezekben a hetekben. Kíváncsiak vagyunk, hogy vajon idén is helyt áll-e ez a megállapítás, ez persze majd csak az ünnepek után derül ki. A karácsonyi vásárosok mindenesetre a válság ellenére is jól felkészültek az ünnepi rohamra, szerencsére nem csak piros holmikkal.

Be kell vallanunk, hogy a legnagyobb budapesti adventi vásárokat végigjárva nem kis dejavu érzés fogott el minket. Mintha véletlenül egy tér-idő anomáliába kerültünk volna, hirtelen 2007 sőt inkább 2006 decemberében találtuk magunkat: ugyanazok a bódék, ugyanazok az árusok ugyanazon helyen. Persze a mobilunk 2008-as dátumot mutatott, és ráncból sem lett kevesebb a szemünk alatt, így keserű szájízzel ugyan, de elfogadtuk a tényt, hogy ez nem valami paranormális jelenség, és hogy nincs értelme a lottózóba rohanni, hogy megjátsszuk valamelyik tavalyi nyertes számsort.


Irány a tömeg! Még több vásári kép

Ahogy belevetettük magunkat a vásári forgatagba, rájöttünk, hogy van azért abban valami jó, hogy az árusoknak fix helye van, így ugyanis gond nélkül megtaláltuk például a kesztyűs és a könyves bódét, meg a kókuszos tekercset áruló pultot is (tíz deka 600 forint, úgy tűnik manapság egyre kevésbé éri meg torkoskodni). Tehát ha tetszett a barátnődnek a tavalyi tűzzománc nyaklánc, akkor idén is nyugodtan becélozhatod a helyet ahol vetted, nagy valószínűséggel ugyanott találod az ékszeres bódét, ahol tavaly is állt.

Mi változatlanul azt valljuk, hogy az adventi vásárokba inkább a hangulat kedvéért érdemes elmenni, a karácsonyi ajándéklistáról valószínűleg alig sikerül majd egy-két tételt kihúzni egy félestés vásározás után, de azért nem árt nyitott szemmel forralt borozgatni, hátha mégis megtalálod a tökéletes ajándékokat.


Vörösmarty tér

A leghangulatosabb karácsonyi vásár idén is a Vörösmarty téri, ahol akárcsak tavaly, elsősorban kézművesek kapták meg a bódékat. Karácsonyi díszekből itt idén is csak népművészeti darabokat láttunk, ezek mellett korlátlan mennyiségben lehet kapni mézes csuprokat, bögréket, gyertyatartókat, méhviasz szobrocskákat és népművészeti ékszereket. A kovácsoltvas ékszereket, szobrokat és más díszeket áruló bódét idén is megtaláltuk, ennek legnagyobb vonzereje, hogy a vásár idejére a térre települt a dísztárgyakat készítő kovácsműhely is, így élőben nézhetjük végig, hogy hogyan készül egy-egy kovácsoltvas gyertyatartó. Persze a hangulathoz sokat hozzátesz a gyönyörű díszkivilágítás és a teret belengő forralt bor és kolbász illat is. Az étel és italárak egyébként nem sokat változtak tavaly óta, egy sült kolbász 1000-1100 forintba, egy bögre forralt bor pedig 600 forintba kerül. A forró italokhoz 500 forintért lehet bögrét bérelni, amit természetesen ennyiért meg is tarthatunk. A felsorolt árak jellemzőek egyébként az összes budapesti karácsonyi vásárra, maximum 50-100 forintos eltérésekkel.


Liszt Ferenc tér

A Liszt Ferenc téren kifinomultan keveredik a giccs és az iparművészet. A mécsestartók és karácsonyi díszek mellett egész sok praktikus dolgot is találtunk, például a Hippsy derékmelegítőket, amivel a csípőnadrágok rajongói is megelőzhetik a vesegyulladást. Kapható még ruhanemű, könyv, füstölőtartó és csomagolópapír is minden mennyiségben. Forralt borral, kürtös kaláccsal és kemencében sült kenyérlángossal lehet feltöltődni a fagyos konzumálás után, sőt a bátrabbak a helyi hentesbódé kínálatából is szemezgethetnek, ahol füstölt húsok, hurka és kolbász is kapható.


Moszkva tér

Nem sikerült hangulatosra a Moszkva téri vásár, a kínálatban leginkább ruhanemű, a szokványos karácsonyi termékek és gagyi található. Ezt a vásárt ezért csak azoknak az időhiányban szenvedőknek ajánlunk, akik nem akarnak bemenni egy sálért vagy egy pár kesztyűért a közeli plázába.

A Deák térről idén kiszorultak a bódék, legalábbis ottjártunkkor mindössze egyetlen árus árválkodott a metróaluljáró mellett, bár lehet hogy a karácsony közeledtével csatlakoznak hozzá még páran. A Városháza téren viszont kellemes meglepetésként hatott az idén először megrendezett Kortárs Karácsonyi Vásár. A tér dekorációja kizárólag újra felhasznált anyagokból, leginkább papírhulladékból készült. Az ötletesen feldíszített karácsonyfák a mellettük álló transzparens szerint a következő generációnak készültek, ezért a vásár végeztével a fenyőket nem dobják ki, virágkötők hasznosítják majd újra őket.


Városháza tér

A bódékban kortárs iparművészek árulják termékeiket, főként egyedi készítésű ruhákat, díszeket és csecsebecséket lehet kapni. Az édesszájúak az egyetlen magyar dizájncukrászda, a Sugar Shop trendi édességeivel csillapíthatják éhségüket, akik pedig valami tartalmasabbra vágynak, azok helyben sütött finomságokat, például mangalicakolbászt, grillcsirkét vagy rablóhúst fogyaszthatnak a forralt boruk mellé. A városháza téren egyébként egy DJ pultot is felállítottak, így igazán megéri arrafelé sétálni esténként, a jó hangulat ugyanis garantált.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés