Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hókifli

Borsa         Címkék: hókifli, kezdőknek, recept, sütés, vanília 0 hozzászólás

Van néhány ötletünk arra, hogy mit csináljanak a kezdő konyhatündérek karácsony idején. Először vaníliás porcukrot, aztán pedig hókiflit. Gyakorlatlanoknak is.

Így karácsony előtt azokban is fel szokott ébredni a vágy, hogy virítsanak valamit a konyhában, akik eddig még a rántottán kívül soha semmit nem alkottak a tűzhely mellett. Köszönhető ez részben annak, hogy mindent elöntöttek már az ünnepi reklámok és ezek legnagyobb része a családi, meleg, meghitt hangulattal operál, aminek szerves része a terített asztal, másrészt talán annak is, hogy az édes sütemény illat majd mindenkinek a békét, a nyugalmat jelenti. Ilyenkor szoktak a teljesen kezdő konyhatündérek is mindenféle mézeskalács receptek után kutatni, arról álmodozni milyen szépen mutat majd a karácsonyfán, csinos kis konyhai kütyüket beszerezni, amelyek aztán a szekrény legalsó polcán végzik, aztán végül otthonról hozni egy nagy tál zserbót és bejglit.


Nézd meg hogyan kell hókiflit készíteni

Tény és való, hogy akinek nincs konyhai gyakorlata, az szerencsésebb, ha nem karácsonyra időzíti az első egész családot megmozgató vacsorameghívást, de azért a jó hírünk az, hogy van néhány olyan étel, amellyel az abszolút kezdők is megpróbálkozhatnak és nem fognak vele kudarcot vallani. Itt a Borsán is főzünk majd néhányat, amelyekből egész csinos kis menüsort lehet majd összeállítani, lehet még gyakorolgatni karácsonyig.

Kedvcsinálónak rögtön desszerttel kezdünk, mégpedig hagyományos, karácsonyi nassolnivalóval, a hókiflivel. Ennek elkészítéséhez, bár gyúrt tészta, semmilyen előképzettség, de még gyúródeszka vagy sodrófa sem szükségeltetik, sőt, aki a kézügyességnek is teljesen híján van, az is bátran nekiláthat. Egy nagyobb tál hókifli, már önmagában is mutatós és a porcukros fehérség asztali dísznek sem utolsó. Mi most ugyan a teljesen hagyományos variációt készítettük, de ezt a tésztát bátran lehet variálni, a liszt egy részét darált dióra, vagy mákra cserélni – ekkor egy kicsit kevesebb vaj szükségeltetik -, esetleg mandulával helyettesíteni. Lehet a tésztát fűszerezni mézeskalács fűszerekkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg), vagy hozzáreszelni némi citrushéjat és ezzel variálni egy kicsit a klasszikus ízt.



No persze a hagyományos, vaníliás változat is nagyon finom, egy dologra azonban érdemes odafigyelni. Ez a sütemény akkor lesz igazán jó, ha valódi vaníliával ízesített porcukrot használunk hozzá, az etilvanilinnel készült bolti vaníliás cukor kutyafüle, nem az igazi. A vaníliás porcukor készítése meg abból áll, hogy a boltban megvásárolt vanília rudat hosszában felhasítjuk, majd belenyomjuk a porcukorba, amit előtte egy jól záródó üvegbe töltöttünk. Naponta egyszer keverünk rajta egyet és öt-hat nap múlva pompás, illatos, ízes cukrunk van. Tehát, aki nekifut a hókiflisütésnek, az ma készítsen egy üvegnyi házi vaníliás cukrot és szombaton már gyúrhatja is a tésztát.

Így készül (kb. 50 db.)

Egy tálban harminc deka liszttel elkeverünk egy csipet sót és három púpos evőkanál porcukrot, úgy, hogy ne maradjon benne csomó. Ekkor hozzámorzsolunk (reszelünk) húsz deka vajat (a szendvicsvaj nem jó, és a margarin sem!) beleütünk egy tojás sárgáját gyorsan összegyúrjuk. Meglehetősen kemény, morzsálódós tésztát kapunk, de nem baj. Ha esetleg nagyon nem állna össze, ekkor tegyünk bele még egy kis vajat. Negyedórát hűtőben pihentetjük, majd ujjnyi darabokat veszünk a tésztából és kis kifli formára hengergetjük, hajlítjuk őket.



Nem kell hozzá deszka, két tenyér között három mozdulat az egész. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket és 109 fokos sütőben megsütjük. Fontos, hogy a tészta nem sülhet barnára, akkor van kész, ha a talpa rózsaszín a kifliknek, de a tetejük még egész sápadt. Azon forrón vaníliás cukorba hempergetjük mindegyiket – a hideg tésztán nem tapad a cukor – és kihűlésig várunk az evéssel. Fontos! A tészta, amíg meleg, puha és nagyon törékeny, úgyhogy óvatosan hempergessünk, amikor kihűl kellemesen omlós lesz és dobozban sokáig eláll.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »



Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés