free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szűrjünk-e, de kit és hol? Miért is?

Radnai Anna         Címkék: betegség, orvos, rák, szűrés, vizsgálat 0 hozzászólás

A Borsa utánajárt, melyek a felnőttkorban kötelező és ajánlott szűrések Magyarországon, és miként zajlanak ezek a vizsgálatok. Szorongásoszlatás indul!

Összeszedtünk néhány betegségmegelőző vizsgálatot, és megpróbáljuk eloszlatni a szorongást, ami meggátol abban, hogy megelőzzük tulajdon fizikai szenvedésünket, esetleges korai halálunkat. Egy rossz dolog kockázatát mindig érdemes csökkenteni.
Persze nem érdemes túl sok szűrést betervezni, ráadásul a szükségesnél gyakrabban. Manapság nagyon nyomják ezt az egészségmegőrzés témát, ami persze nem baj, mert Magyarország lakosságának egészségi állapota valóban a béka segge alatt van, de azért ne higgyük el, hogy öt-hat szűrésre kell járnunk évente – akkor is, ha kutya bajunk.

Ahová tényleg panaszmentesen is el kell menni egy-két évente az a nőgyógyász és a bőrgyógyász, a többi szűrés szükségességét illetően pedig jobb, ha a háziorvos dönt. Őt egyébként sem lehet kihagyni a dologból, mert ő az aki elvégzi az általános orvosi kivizsgálást, és ha talál valamit, akkor küld el a szakorvoshoz további vizsgálatra.  Dr. Keskeny Sándor belgyógyász kardiológus, a IX. Kerületi Szakrendelő Kht. családorvosa a Borsa érdeklődésére elmondta, hogy a kockázati tényező is elegendő ok egy adott szűrés elvégeztetésére, amely lehet annyi is, hogy valakinek a családjában előfordult egy betegség (daganatos, pajzsmirigy- vagy bármilyen krónikus betegség). A szakmai irányelvek egyébként javasolják a háziorvosoknak bizonyos állapotokban a szűrések elvégzését, pl. ha valaki kövér, akkor az elegendő ok arra, hogy sűrűbben mérjék a vércukorszintjét, illetve a vérzsírjait, vérnyomását.

www.ashlandlionsclub.com

Az általános orvosi vizsgálat része a a legszükségesebb vérparaméterek (vérkép, vércukor, vérzsírok, vese, májenzimek stb.) meghatározása, a vizeletvizsgálat, a széklet-, illetve vérmeghatározás, EKG, vérnyomásmérés és testtömegmérés. Ezeket a vizsgálatokat egy fiatal egészséges embernek egyszer érdemes elvégeztetni, és ha minden rendben van, akkor felesleges évente visszajárni a családorvoshoz csak emiatt, elég kétévente vagy bármilyen panasz esetén. Ha a gyógyító kisebb-nagyobb baj kialakulására utaló jelet talál, akkor persze évente le kell csekkolni az egészségünket, vagy tovább kell lépni az egészségügy ellátó szintjein a szakorvoshoz, ahová a háziorvos küld beutalóval – béltükrözésre, ultrahang vizsgálatokra stb. Általánosan elmondható, hogy negyven éves kor felett érdemes nagyon odafigyelni ezekre a dolgokra.

Azért persze sorba vesszük a legismertebb szűrővizsgálatokat, és megállapítjuk, hogy a fentiek fényében milyen hozzáállás ajánlott ezekkel kapcsolatban. Kezdjük mindjárt a tüdőszűréssel – mondjuk azért, mert az kötelező volt, és most már nem az. Negyven év felett végzik csak el évente, egyébként kizárólag orvosi beutalóval hajlandóak szóba állni velünk, kivéve ha munkaalkalmassági-felméréshez kell az eredmény, akkor viszont fizetni is kell. A dohányosoknak elvileg nem ártana évente elvégeztetni a tüdőszűrést. Ez a vizsgálat ugyanakkor nem csak a cigivel élőket érintő betegségeket képes időben kimutatni. Ma megint terjedőben van a TBC baktérium, és annak gyógyszerekre nem reagáló (multidrog rezisztens) mutációja. Adott esetben akár korai stádiumban lévő tüdőrákra is fényt deríthet az orvos a vizsgálat során.

http://z.about.com

A nőgyógyászhoz-járás szintén egy olyan dolog, amit mindenki utál, viszont ha arra gondolunk, hogy méhnyakrákban Magyarországon még mindig 500-an halnak meg évente – mikor az olyan országokban ahol a nőknek eszükbe se jut nem elvégeztetni kétévente a vizsgálatot, egy ilyen haláleset sincs – akkor lehet hogy ez a szűrés mégiscsak hozzátartozik a minimumhoz, amit magunkért tehetünk, méghozzá negyven év alatt is! A nőgyógyászhoz nem kell beutaló. Az orvos kolonoszkópos vizsgálatot végez és kenetet vesz, ez egy perc alatt megvan, és citológiai leletet rendel a laboratóriumból, ami alapján egy-két héten belül megtudhatjuk hogy van-e onkogén HPV vírus a méhnyakunkon. Ez a hasznos kellemetlenség nem csak egy betegségre mutathat rá, más gyógyítható fertőzésektől is megszabadulhatunk a segítségével. A mellvizsgálat során is daganatot keresünk. Nem árt, ha időnként (ha nem is minden nap – azért nem kell ráparázni –, de rendszeresen) masszírozó mozdulatokkal átsimítjuk a hónaljunk területét és a mellünket, hogy ha nem adj Isten csomót találunk, megvizsgáltassuk orvossal is magunkat.

www.medicaltactile.com

Aki még nem volt mammográfiás röntgenvizsgálaton, annak nem árt azt is kipróbálni, és megbeszélni a szakorvossal hogy aztán mennyi időnként járjon vissza ellenőrzésre. Ezzel a szűréssel már az 1 cm alatti elváltozásokat is észre lehet venni. Negyven év felett rendszeres elvégeztetése már tényleg elengedhetetlen ahhoz, hogy nyugodt lelkiismerettel hajtsa le az asszony a fejét ha eljön az este. (Három évente, vagy ha van valami, akkor évente a mammográfia szűrőcentrumok egyikében.) A mammográfiás vizsgálathoz háziorvosi beutaló szükséges, tehát először oda kell mennünk, és aztán még amoda is. A mammográfiai  vizsgálat – ha ügyesen csinálják – nem fáj. Attól függ mennyire nyomják össze a mellünket. Valamennyire muszáj, mert ebből áll a szűrés: esetleges szövetelváltozásokat keresnek. Ha a teszt pozitív, az orvos szövettani vizsgálatot kér.

A bőrgyógyászat ellenben az alapellátás része, ide nem kell családorvosi beutalót vinni. Érdemes is időnként - akár évente – megmutatnunk magunkat a bőrgyógyász szakorvosnak,  különösen akkor, ha sok anyajegy található a bőrünkön, vagy ha rendszeresen szoláriumozunk (rosszat tesz ám nagyon, az az igazság). Különböző bőrbetegségek súlyosabbá fordulását akadályozhatja meg  a szakember, ha hagyjuk neki, és a rákos elváltozások időben való diagnosztizálása sem érdektelen, ha már ilyesmi történik az emberrel. A melanoma malignumnak nevezett festékes bőrdaganat gyógyítására pl. csak a korán felfedezett stádiumban van esély.

www.openpr.de

A szerkesztőségünk hölgytagjai körében végzett felmérés szerint a nőgyógyász népszerűségével  csak a fogászé vetekszik, de sajnos nem árt (panaszmentesen) kétévente felkeresni egy fogorvosi rendelőt sem, egyrészt azért, hogy betömje az időközben esetleg kilyukadt fogunkat még mielőtt fájni kezd vagy szétmegy az egész, másrészt szintén az esetleges komolyabb szájüregi betegségek kiszűrése végett.  
A vastagbél-betegségek szűrése is nagyon fontos, de gasztroenteorológushoz csak akkor kell menni, ha a háziorvos a kétszeresen is elvégzett széklet és vérvizsgálat alapján úgy dönt, hogy kell a tükrözés. Ha bármilyen családi érintettség van béldaganat ügyben, akkor két-három évente, ha egyik rokonunk sem szenvedett ilyen betegségben, akkor 5 évente kell ismételni a szűrést a háziorvosnál. Évente annak kell vizsgálatra menni, akinek jóindulatú vastagbél daganata, más néven polipja van.

Hát nagyjából ezek a lehetőségek meg a kötelezettségek, ezen túl mindenki döntse el maga, illetve bízza a családorvosára, hogy mit milyen gyakran vizsgáltasson meg magán. Az mindenesetre biztos, hogy jobb egy komolytalannak tűnő panasszal elmenni a családorvoshoz, mint megvárni a komoly szervi bajt – a szakember dolga, hogy megállapítsa milyen tünettel érdemes foglalkozni és milyennel nem. Bízunk a kedves Borsa olvasókban, hogy azért nem dörömbölnek majd a télen kiszáradt kézfejbőrük miatt a szakrendelés ajtaján!


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés