free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Lolita újratöltve

Borsa         Címkék: alanball, amerikai, film, kritika, lolita 0 hozzászólás

A kamaszkor mind közül a legkritikusabb időszak, meg kell küzdeni a bimbódzó szexualitással és a szülőkkel is. Alan Ball filmje érzékenyen nyúl a témához.

A mozit jegyző Alan Ball neve ismerősen csenghet a hazai füleknek is, ő ugyanis az Amerikai szépség című kultuszfilm Oscar-díjas írója, valamint a nálunk is nagy sikerrel futó Sírhant Művek alkotója. Az Érzékeny pont Ball első nagyjátékfilmes rendezése, de nem merészkedett messze kedvenc témáitól; maradt az amerikai középosztály cikizésénél, a lélekboncolgatásnál és a sötét humornál. Jól tette, mert ez a mozi is üt rendesen, bár a tinédzserek küzdelme a nyiladozó nemiséggel sok filmet vitt már sikerre, Ballnál megintcsak a politikai felhang vág nyakon a keretsztoriból.

Budapest Film

Tulajdonképpen egy hagyományos Lolita-sztorit láthatunk; Jasira Maroun 13 éves és - mint az ilyen korban lenni szokott - küzd az élettel. Dolgát csak nehezíti, hogy az éppen öbölháborút vívó Amerikában serdül, mert félig arab származása miatt támadások célpontjává is válik. Őt azonban egyelőre mindennél jobban izgatja a szexualitás kérdése, csakhogy egy normális, mintaadó felnőtt sincs körülötte. Anyja is inkább éppen futó kapcsolatát védi, mikor úgy dönt, a kislányt áttolja a vaskalapos vérszerinti apának. A libanoni származású férfi pedig csírájában fojtja el Jasira nőiségét, az arab gyökerek ugye nem sok jót hagynak a fiatal lánynak, aki kétségbeesetten keresi a kiutat természetes nővéérési folyamata kiteljesedéséhez.

Budapest Film

A szülők egyértelműen alkalmatlanok bármiféle példának, vagy segítőnek a lelki krízis küszöbén, így logikus, hogy a tini a szomszédban keresi a boldogságot. Bébiszitterként rákattan a tartalékos katonatiszt családfőre, akinek - jobb híján - pornómagazinjaiból lesi el a csábítás művészetét. A szexuálisan frusztrált szomszéd bácsi pedig remek alany a gyakorlásra is. Jasira gyönyörű, édes és romlatlan kiskamasz, minden pedofil álma, azonban a testi érettség hősnőnk szellemi javaival nem állítható párhuzamba, ez viszont nem az ő hibája. Mindkét férfikép, a brutális apáé és a gyöngéd cukrosbácsié is hibás, honnan is tudná szerencsétlen kis neo-Lolita, hogy mi a helyes.

Budapest Film

És ezen a ponton elérkeztünk a lényegi mondandóhoz, az amerikai kisvárosi élet látszólag rendezett díszletei közötti erkölcsi és szellemi hanyatláshoz. A szereplők lassan kibomló jellemrajza olyan botrányosan kritikus képet fest Houston ege alá, hogy még egy felvilágosultabb néző is csak pislog nagyokat. Az előítéletes társadalomban a libanoni apa is fajgyűlölő, minden utcában találunk pár jónevű pedofilt, a családok a hisztéria és a brutalitás kettősében fuldokolnak, és a házakon büszkén feszítő amerikai zászlók is csak a szerepzavaros amerikai politikát hivatottak elfedni. Ne feledjük, hogy ekkortájt is egy Bush volt kormányon, így az áthallás az utóbbi nyolc évre nemhogy adja magát, de lehetetlen kikerülni.

Budapest Film

Alan Ball nem mond újat, de azt úgy teszi, hogy mindenkit nyakonvág vele, továbbá gondosan kimunkált, igényes darabról van szó, teli jól megírt jelenetek sorával - Ball jegyzi a forgatókönyvet is - és remek színészek, remek játékával. Az Amerikai szépség már levadászta magának a kultusz státuszt, de az arab Lolita-sztori sem különb, 10 évet csúszott elődjéhez képest, de ugyanarról beszél, és ez sem véletlen, hiszen minden ugyanott tart ma is...

Érzékeny pont / Towelhead (Nothing Is Private)
Színes feliratos amerikai filmdráma, 2007
Rendező: Alan Ball
Író: Alicia Erian
Forgatókönyvíró: Alan Ball
Zeneszerző: Thomas Newman
Operatőr: Newton Thomas Sigel
Producer: Alan Ball, Ted Hope
Vágó: Andy Keir
Szereplők: Summer Bishil, Aaron Eckhart, Toni Collette, Maria Bello, Peter Macdissi, Chris Messina, Gemmenne de la Pena, Robert Baker, Carrie Preston, Chase Ellison
Játékidő: 124 perc
Mozibemutató: 2008. december 11.
Forgalmazó: Budapest Film


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés