free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fehér fogakat akarok!

fogorvos@borsa.hu         Címkék: fogak, fogászat, fogfehérítés, fogkő, szuvasodás 0 hozzászólás

Jó volna, ha a szájhigiénia és a rendszeres fogászati ellenőrzés a mindennapi életünk része volna. Ezért lett a Borsának fogorvos szakértője is. Lehet kérdezni.

Fogorvos szakértő

Ajánló

Fogorvos, szájsebész szakértő a Borsán!

Foga van mindenkinek (jó esteben), ergo problémája is, legyen az esztétikai, vagy egészségügyi. Az SZTK rémuralma után számtalan klinika és fogorvos kínálja termékeit - tömések, fogfehérítés, porcelán héjak - de hogy mi alapján válasszunk, vagy mire is van igazából szükségünk, az kemény dió. Ha van kérdésed, írj a Borsa fogorvosának, Dr. Losonczy Levente, fogszakorvosnak. 

 

Itt tudsz kérdezni: fogorvos@borsa.hu


Fogorvos szakértőnk nem a frissen diplomázott generáció tagja, és mivel több, mint 10 évet praktizált Németországban, sok tapasztalattal rendelkezik, és mint szájsebész, a bonyolultabb esetekre is tud válaszolni.

 

Kérdezzétek!

Tisztelt Doktor úr!

Gyerekkorom óta problémát jelentenek a fogaim. Mindig sokkal sárgább és rendezetlenebbek voltak  a többiekétől, és a mai napig nem merek jóízűen mosolyogni társaságban, mert mindig úgy érzem engem néznek. Sajnos a rendezetlen és "szoros" fogaim mint kiderült, nem csak esztétikai problémát jelentettek, mert 25 éves koromra szépen sorban kilukadtak a fogaim között. Elég sokat költöttem fogorvosra, de a tömések, amiket kaptam idővel elszíneződtek, így még rosszabb lett az összhatás. Sajnos addig jutottam, hogy már a párkapcsolatomban is visszafog ez a dolog, és egyre többször megjegyzik a családtagjaim is, hogy valamit muszáj tenni.

Középvezető vagyok egy "multinál", és szinte már úgy érzem, bármilyen kosztümöt felvehetek, ha  nem tudok közvetlen lenni az emberekkel. Elképzelhetetlennek tartom, hogy egyszer úgy nevethessek, hogy nem takarom a számat... Rászántam magam, hogy legyűröm ezt a problémát, csak azt nem tudom hol kezdjem? Szeretnék végre fehér fogakat, de akkor mi lesz a tömésekkel? Ha ki is cserélik, mi lesz ha ismét visszasárgulnak a fogaim? A fogfehérítés örökre kifehéríti a fogakat? Igazság szerint félek is a fogászatoktól – nem sok jó élményem fűződik hozzájuk –, így érdekelne, hogy a fogfehérítés fájhat-e?

Rita

Kedves Rita!

Azt mindenki tudja, hogy a természet nem oszt egyforma lapokat, nem mindenki kap egészséges fehér fogakat, viszont az elmúlt pár évtizedben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül a fogászat - a technológia és az anyagok tekintetében egyaránt, így többféle megoldás is létezik egy-egy problémára.

A fogak alapszíne egyrészt genetika, másrészt függ az életmódunktól is. Leveledből kiderül, hogy te sem a hófehér fogakkal születettek táborát gyarapítod, nagy valószínűséggel beleesel a Tetracyclin-generációba. Ez azt jelenti, hogy a gyerekkorodban az orvoslás még előszeretettel használta a Tetránt, amiről sajnos csak később derült ki, hogy a gyermekek maradó fogait erősen elszínezi, becsíkozza. Ezen az adottságán ronthat, ha dohányzik, rendszeresen kávézik, sok vörösbort fogyaszt.

A "rendezetlen", szoros fogakat lehet fogszabályozással változtatni, viszont nem mindenki vállalja be felnőtt korban a készüléket. Szerencsére létezik más mód is arra, hogy rendezett fogaid legyenek, ezek a porcelán héjak (ezeket használják a Hollywood-i színészek mosolyánál is. A front fogak felszínét vékony porcelán lapocskával borítják, ami eltünteti az esetleges repedezett, elszíneződött, csorba fogfelszínt, és az kisebb dőlésszögbeli problémákat is lehet vele korrigálni).

A szoros fogakat logikusan a helyhiány okozza. Sajnos kevés fogorvos hangsúlyozza, hogy a nagyon szoros fogak közé is be lehet menni a fogselyemmel, ami megdöbbentő mértékű lepedéket képes eltávolítani még az alapos fogmosás után is. Ennek van egy technikája, amit az én  rendelőmben a szájhigiénikus ingyen oktat – ez szívügyem, hiszen rengeteg bajnak (szájszag, fogkő, szuvasodás) a hátterében a lepedék áll.

Beszéljünk a tömésekről, amikre már sajnos sor került. A jó minőségű tömőanyagok nem színeződnek el, és mivel a színpaletta igen széles, minden fogszínt lehet restaurálni vele. Gyakorlatilag észrevehetetlen töméseket tud egy profi fogorvos alkotni. Igen ám, de ha az alap fogszín nem megfelelő, akkor jöhet a fogfehérítés, ami mára már mindennapos dolog kellene, hogy legyen.  Sokféle fogfehérítő rendszer létezik: rendelői, otthoni, nappal használatos, éjszakai. Amiben egyeznek, hogy a jó minőségű anyagok nem okoznak semmiféle kárt a fogakban, amiben különböznek: természetesen árban, hatásfokban és, hogy milyen esetben érdemes őket használni.

Mindenkinek másra van szüksége – egy gyökér kezelt fogat belülről, orvosi felügyelet alatt kell fehéríteni, egy jó adottságú fogsornál csupán a rendelői fehérítéssel óriási (akár 8-10 árnyalatnyi) változást lehet elérni. Más esetekben több héten át tartó otthoni, éjszakai fehérítés, vagy több módszer kombinációja hozza meg a várt eredményt. Így a procedúra lehet, hogy csak háromszor 20 percet, de az is lehet hogy több hetet vesz igénybe.  Mindenképpen konzultálnod kell egy jó fogorvossal, hogy a számodra megfelelő, legjobb, egyénre szabott kezelést kapd.

A fájdalom nem kötelező a fogászaton, de nem tudom azt mondani, hogy minden kellemetlenség nélkül lesznek az embernek fehér fogai. Az esetek egy részében a kezelés alatt és maximum még 1-2 napig utána érzékenység jelentkezhet hidegre, melegre. Ez egy abszolút elviselhető mértékű kellemetlenség, amiért kárpótol a végeredmény. Hangsúlyozom: nem mindenkinél jelentkezik és garantáltan hamar elmúlik.

Tehát Rita kezelési sorrendje:
Professzionális tisztítás (fogkő, elszíneződések  eltávolítása), hiszen a fogkővel fedett területekre a fogfehérítő nem hat. A rendezetlen fogak esetében még nagyobb az esélye a fogkő jelenlétének, hiszen több az olyan ficak, amit a páciens nem tisztít megfelelően
Az esetleges aktuális szuvasodások kezelése, mivel a lukas fogakat nem szabad fehéríteni. A lukon keresztül a fog belsejéig juthat az anyag, ami fájdalommal és károsodással jár.
Fogfehérítés, az előbb taglalt egyénre szabott módon.
Jó egy héttel a fehérítés befejezése után, amikor a fogszín "beáll": a tömések cseréje.

Ezekkel a néhány hét alatt elvégezhető kezelésekkel, a több évre visszamenő frusztrációd megszüntethetők és majd bátran, magabiztosan mosolyoghatsz.

Sok szerencsét!

Üdvözlettel: Dr. Losonczy Levente


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés