free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nemváltoztatás gyerekeknek

Borsa         Címkék: hormonok, nemváltoztató, orvos, spack, transznemű 4 hozzászólás

Egy amerikai orvos nemváltoztató eljárásokat végez transznemű kiskorúakon. Szerinte ezzel megóvja őket az öngyilkosságtól. Mások börtönbe küldenék a dokit.

Dr. Norman Spack, a Bostoni Gyermekkórház gyermekgyógyász specialistája klinikát nyitott transznemű gyerekeknek. Tehát olyan kisfiúknak, akik kislánynak, illetve olyan kislányoknak, akik kisfiúnak érzik magukat. A pácienseket már hét éves kortól fogadja - számolt be róla a Fox News, és mi is közre adjuk, mert felháborítónak tartjuk.

Időt ad

Spack foglalkozik tanácsadással, illetve legtöbbször olyan gyógyszeres kezeléseket ajánl a fiatal pácienseknek, amelyek késleltetik a felnőttkor kezdetét. Ezek a kezelések megakadályozzák azon hormonok természetes termelődését, amelyek a későbbiekben megnehezítenék egy nemváltoztató műtét elvégzését. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag időt ad az épp hogy serdülőkorba lépő fiataloknak arra, hogy eldöntsék, valóban szeretnének-e nemet váltani. A doktor tizenéveseken már hormonterápiát is végez, amellyel a gyógyszeres kezeléseknél sokkal drasztikusabban beavatkozik a fejlődésükbe. Ugyanis míg a gyógyszeres kezelés hatásai idővel megszüntethetők, addig  a hosszú távú hormonterápia visszafordíthatatlan következményekkel jár, így például akár meddőséget is okozhat, mindkét nemnél.

www.childrenshospital.org, http://a.abcnews.com

Az orvos a Boston Globe magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy a transznemű fiatalok között rengeteg a depressziós és nagyon sokan kísérelnek meg öngyilkosságot, azok között a páciensek között viszont, akiknél elkezdték a hormonkezelést, még nem fordult elő öngyilkosság. Más orvosok viszont nem értenek együtt Spack módszereivel, mert úgy vélik, ezek a kezelések több kárt okoznak, mint amennyire hasznosak lehetnek.

A transzneműség

A transzneműség a születéskor kapott nemmel való azonosulás vagy az ennek megfelelő testi megjelenés hiánya. A transzneműség két alapvető formája a nőből férfivá, illetve a férfiból nővé alakult vagy alakuló embert jelölheti.

A nyugati kultúrától eltérő kultúrákban több helyen (például az amerikai indiánok, a thaiok, a kínaiak, dél-ázsiaiak körében vagy az iszlám országokban) régóta számon tartanak olyanokat, akik valamilyen módon kívül esnek a férfi-nő felosztás kettősségén, és úgymond a "harmadik nemhez" tartoznak: őket modern kifejezéssel leginkább transzneműnek hívhatnánk.

A transzneműség identitás, vagyis arra utal, hogy az illető nemileg hová tartozónak tartja magát, nem pedig arra, hogy kihez vonzódik. A transzneműség az irányultságtól független, arra "merőleges" dimenzió: a transzneműek közt ugyanis léteznek heteroszexuálisok, homoszexuálisok, biszexuálisok és aszexuálisok egyaránt.

(Forrás: Wikipédia)

"Hormonokkal kezelni ezeket a gyerekeket jelentős kárt okoz és hozzájárul a zavarukhoz" - mondta Dr. Paul McHugh, a John Hopkins Egyetem pszichiáter professzora. "A serdülőkort elhalasztani vagy megváltoztatni valakinek a nemét, a  természet törvényeinek elutasítása" - tette hozzá. McHugh szerint a gyermekek nemének megváltoztatása azokat a sötét korokat idézi, amikor a szép énekhangú kisfiúkat kasztrálták, hogy hangszínük megmaradjon. "Ez barbarizmus" - jegyezte meg a professzor.Mat Staver a Liberty Counsel nevű non-profit, keresztény jogvédő szervezet elnöke szerint a transzneműség mentális probléma, nem pedig orvosi, éppen ezért azt viselkedés-módosítással kellene kezelni, nem pedig hormonokkal vagy műtétekkel.  "Ahogy nem kell zsírleszívást végezni egy anorexiáson, ugyanúgy nem kellene nemváltoztató műtétet végezni egy férfin, aki nőnek érzi magát, vagy fordítva" - véli Staver. "A gyerekkor egy pontján sok gyerek játszik ellenkező neműként szerepjátékot, ez azonban társadalmi, nem pedig orvosi kérdés."

Veleszületett állapot

Más orvosok szerint azonban létezik a transzneműséget meghatározó gén. Dr. Irene Sills, New York-i Állami Egyetem professzora az elmúlt hat évben tizenöt transznemű gyereket kezelt. Az esetek alapján tanulmányt is készített és arra a megállapításra jutott, hogy a transzneműség veleszületett állapot. "Volt egy esetünk egy egypetéjű ikerpárral, amely úgy tűnik, megcáfolja a többi elméletet" - nyilatkozta Sills a Fox News-nak. Az ikerlányok pontosan ugyanabban a környezetben nevelkedtek, de 3 éves korától az egyikük ragaszkodni kezdett ahhoz, hogy ő fiú, ennek megfelelően viselkedett és választott ruhákat is. Sills elmondta, hogy a páciensek és családjaik elégedettek a terápiával. Hozzátette, hogy soha nem kéri a családokat arra, hogy beleegyező nyilatkozatot írjanak alá, mielőtt kezelni kezdi a gyerekeiket. "Bízom a pácienseimben és az eljárásainkban."Néhány szakértő arra számít, hogy hamarosan törvényesen lépnek majd fel az ilyen terápiákkal szemben. Austin Nimocks, a konzervatív Alliance Defense jogi tanácsadója szerint a szülők és doktorok nem lehetnek biztonságban a pereskedéstől, ha gyerekeket hormonkezeléseknek teszik ki, még akkor sem, ha beleegyező nyilatkozatot is aláírnak. "Végül azt fogjuk látni, hogy az ilyen szülőket és orvosokat letartóztatják és beperelik, ugyanis amit tesznek, lényegében a gyerekek megrontása" - mondta Nimocks.

www.ctemploymentlawblog.com

"A legtöbb orvos nagyon keveset tud a transznemű gyerekeken alkalmazható eljárásokról, ezért a kórházaknál azt próbálom elérni, hogy oktassák őket erre" - nyilatkozta Stephanie Brill, a The Transgender Child című könyv társszerzője. "A doktorok nagyon fogékonyak, ezért azt hiszem a transznemű orvoslás a következő évtized folyamán egyre meghatározóbbá fog válni" - folytatta. Ráadásul ha az ilyen eljárásokat minél szélesebb nyilvánosság előtt bemutatják, azzal Brill szerint egyre több támogatót is szereznek majd az ügynek.

"Csak azért, mert a modern gyógyászat bizonyos dolgokat véghez vihet, még nem jelenti azt, hogy ezeket véghez is kell vinni" - reagált Nimocks. "Ez Dr. Kevorkian gondolkodásmódja.”


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés