free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csajoké a terep

Borsa         Címkék: ajánló, furcsa, komédia, premier, színház 0 hozzászólás

Neil Simon, a populárszínház királya több mint negyven éve álmodta színpadra komédiáját, a Furcsa párt, melynek színpadi átiratában abszolút a csajoké a főszerep.

Talán ha színházban nem is láttuk, a klasszikus filmes feldolgozásra biztosan emlékszünk. Ki gondolná, hogy a Gene Saks rendezte Furcsa pár mozi is idén töltötte be a negyvenet. Ebben a feldolgozásban a hírhedt komikuspáros, Jack Lemmon és Walter Matthau játszotta a főszerepet, méghozzá olyan zseniálisan, hogy a későbbi adaptációkban is az ő általuk formált karakterek lettek a követendő etalon. Oscar és Félix sztorija nemcsak hihetetlenül vicces, de valahol szívbemarkolóan valóságos karikatúrája is az életnek.

A szerző, Neil Simon a világsikert hozó darab ősbemutatója után nagyjából 20 évvel átírta a művet, és kreált egy női változatot is. Az alaptörténet ugyanaz, csak a nemek cserélődtek fel; két 40 körüli egyedülálló nő összeköltözésének és együttélésének konfliktusait kísérhetjük végig, amelyben az egyik fél trehány és felelőtlen, míg a másik kínosan pedáns, kényszerbeteg, hisztérikus és elviselhetetlen, azonban mindketten végtelenül szerethető figurák.

www.movieforum.com

A mű komikumát egyértelműen a helyzetre épülő konfliktusok kezelhetetlen volta adja, és az ezekben rejlő - és mind egy szálig kiaknázott – humor. Ők ketten barátok, de pár hét együttélés alatt kapcsolatuk egy rémálom-házasság kórképével vetekszik.  

Hazai színpadon a flúgos párost játszotta már például Garas dezső és Darvas Iván, Kern András és Lukács Sándor, vagy Mikó István és Nemcsák Károly is, a jelen női változatban Borbás Gabi játssza Olive Madisont, az elvált és trehány karrierista szinglit, míg az elhagyott és rendmániás Florance Unger bőrébe Nyertes Zsuzsa bújhatott. Bizton állíthatjuk, hogy ez minden színésznek álomszerep, igazi jutalomjáték, a két főkarakter ugyanis annyira szélsőségesen lökött, hogy szinte minden megmozdulásukat hálás nevetés kíséri a nézőtérről, megformálásuk esetén pedig nehéz túlzásokba esni, mert az affektálás, vagy a groteszk játék is csak rásegít az abszurd helyzetre.

Centrál Színház

A feminin átiratban nem csak a két főszereplő nem változott, de az egész közeg vadul csajos lett, Oscar pókerpartijait itt egy összeszokott és szolidan pajzán csajcsapat társasjáték-estjei helyettesítik, a közeg és a témafelvetések is a női oldalra játszanak, de ezzel együtt természetesen nem csak nőknek szól.

Összesen két férfikaraktert találunk a darabban, egy spanyol testvérpárt; Manolo és Jesus - Székhelyi József, Papp János -, és ugyan elég kis szerep az övék, de garantáltan az egyik legfelejthetetlenebb. A helyzetkomikumok mellé bejön a nyelvi különbségekből eredő humor, továbbá a kedves idiotizmus és az öregedő spanyol virtus is.

Centrál Színház

Az összesen két felvonásos darab első félideje jóval erősebb az azt követő lezárásnál, amelyet többször is megszakít a színpad átrendezését szolgáló függönyeresztés. Bár nem mértük, de néha elég soknak tűnt az a holtidő, amíg a csupasz függöny meredt csak a nézőtérre. A színészi játékok tekintetében egyértelműen a főszereplők és a két férfi mellékszereplő viszi a pálmát, a többiek mentségére szóljon, hogy nem is nagyon volt terük a játékra, de tulajdonképpen egy-két üdítő beszólás kivételével csupán tereptárgyakként működtek a színen.

A slampos Oliveot játszó Borbás Gabi úgy rohangált a színpadon, mint egy 20 éves, az önsajnáló és görcsös Flot alakító Nyertes Zsuzsa pedig még gesztusaiban is Jack Lemmon emblematikus Félixét idézte. Bár minden szerepnél voltak csipetnyi túlkapások és bakik, alapjaiban tetszetős és rendkívül szórakoztató alakításokat láthattunk, de mint már említettük, nem hiába hálás szerepek ezek. A rendezés sem vállalta túl magát, volt ugyan pár szimpatikus csillanás, de Puskás Tamás maradt a hagyományoknál és az autentikus nézőbarát hozzáállásnál, ami egy ilyen bulvár darabnál nem róható fel hibaként.

Centrál Színház

Neil Simon remekműve a női fronton is megállja a helyét, szándékosan választottunk így az év végi finisre egy habkönnyű darabot, a tét nélküli kikapcsolódás tökéletes példája, és amellett még csajos is.

Neil Simon: Furcsa pár (női változat) - vígjáték 2 részben
Fordította: Révész Mária
Szereplők: Borbás Gabi, Nyertes Zsuzsa, Kovács Vanda, Balogh Anna, Szabó Éva, Cseke Katinka, Székhelyi József, Papp János
Díszlet: Horesnyi Balázs
Jelmez: Rátkai Erzsébet
Dramaturg: Baráthy György
Rendező munkatársa: Vándor Veronika
Rendező: Puskás Tamás

Bemutató: 2008. december 12.
Centrál Színház (1065 Budapest, Révay u. 18.)


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés