free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Forró italok hideg ünnepnapokra

Borsa         Címkék: forró, frissítő, kakaó, kávé, whisky 0 hozzászólás

Borsamunkatárs három forró italt készített, hogy ha a karácsonyi bevásárlásból dermedten hazaérkezünk, gyorsan át tudjunk melegedni, de vendégvárónak is jók.

Még reménykedhetünk abban, hogy hógolyózni fogunk két ünnep között, de az igazság az, hogy az elmúlt évek időjárási tapasztalata azt mutatja, hogy valószínűleg  nem nagyon lesz módunk a havas mulatságokra. Hó, nem hó, azért hideg van és lesz is, mert abban ugye egyetérthetünk, hogy 20 C fok alatt hideg van. Már hetek óta átálltunk téli üzemmódra, jöhetnek a zsíroskenyerek lilahagymával és a csülkös bableves, a boltban nem nagyon fogy a sör és mindenki előbb rendel forró csokit mint jeges limonádét. Ezért is gondoltuk, hogy ajánlunk néhány forró italt,  de nem forralt bort, amivel egy kicsit átmelegíthetjük magunkat, amikor szatyrokkal megrakodva hazatömegközlekedünk a nyirkos és hideg városból, mindegyik melegít és kényeztet, sőt az ünnepi délutánokon is felszolgálhatóak a vendégek ajnározására.


Nézd meg hogyan készülnek a forró italok!

Az alkoholosak természetesen nem gyereknek valók, de az igazság az, hogy a kakaós változat is inkább felnőtteknek készüljön, tekintve, hogy nem igazán édes, cserébe viszont nagyon csíp. Borsafotós füle és orra nagyon vörös lett, amikor kiitta a bögréjét, majd a kardigán is lekerült róla. Úgyhogy a gyerkőcöknek marad a forró gyümölcs tea és a habos kakaó, mi felnőttek pedig merüljünk el a csípős és alkoholos örömökben.

Citromos whisky

Ezt az italt tavaly decemberben kóstolta először Borsamunkatárs, amikor az igen hideg és nagyon szeles ír tengerparton sétált már órák óta, és azt hitte, hogy a kezeit soha többé nem fogja tudni megmozdítani, annyira elgémberedtek, és biztos volt benne, hogy az orra is letörik perceken belül. Nincs dermesztőbb a tenger mellett fújó északi szélnél, és ennek megfelelően egyáltalán nincs semmi csodálnivaló azon, hogy az írek sokat isznak. Őseik rég kifagytak volna, ha nem használták volna belső fűtésre a tömény alkoholt. Borsamunkatárs egy pubba húzódott melegedni és azt látta, hogy minden nagykorú előtt vastagfalú üvegpohárban valami teaszerűség gőzölög. A kedves pincérnő avatta be a titokba, hogy nem teát, hanem forró whiskyt isznak. Kollégánk is megkóstolta és elmondható, hogy ez mentette meg a fagyhaláltól.

Így készül:



Hőálló pohárba egy szelet citromot teszünk, majd fél deci whiskyt (lehetőleg ír whiskyt, de ha nincs, akkor, amilyen akad) töltünk rá. Ezután felöntjük másfél deci lobogva forró vízzel és azonnal tálaljuk. Kínáljunk hozzá cukrot is, mindenki maga édesíti annyira, amennyire az ízlése megkívánja. Nagyon gyorsan átmelegít, de kettőnél többet nem ajánlott belőle inni, annak ellenére, hogy a nagyon forró víz miatt az alkohol egy része elpárolog.

Ír kávé

Hogy mennyire autentikus ír frissítő az úgynevezett ír kávé, nem tisztünk eldönteni, tény, hogy Írországban nem találkoztunk vele. No nem is kerestük. Az viszont biztos, hogy ha jól készítik, akkor egyszerre frissít, melegít és még a nassolás igényünket is kielégíti, szépen tálalva kifejezetten elegáns innivaló. Ehhez tényleg érdemes ír whiskyt választani, mert az édesebb, mint skót vagy amerikai rokonai, és a kávé zamatához jobban is illik, mint ez utóbbiak.

Így készül:



Hőálló pohárba olyan három milliliternyi – jó, lehet feles is – whiskyt öntünk és erre töltjük rá a frissen főtt, jó minőségű, erős feketekávét. A tetejét frissen felvert, édesítetlen tejszínhabbal koronázzuk és kakaó, vagy kávéporral díszítjük. Aki akarja felkeveri, de a habon keresztül szürcsölés, bár nem túl elegáns, kifejezetten finom.

Chilis kakaó

Na, ezt az italt dugjuk el a gyerekek elől, nehogy valamelyik beleigyon, mert az életben többet kakaót nem iszik majd. Aki édes italt akar, az ne ezt válassza, mert ennek tényleg semmi köze az uzsonnakakaóhoz, annál inkább a maják csokoládé italához, amit serkentőnek, férfi potenciálnövelőnek használtak. Íze kifejezetten markáns, kesernyés-csípős, de kizárólag jó minőségű kakaóporból – bár az nem olcsó - készíthető, különben nem lesz élvezhető.

Így készül:



Személyenként két deci tejet fazékba öntünk, majd beleteszünk egy kettévágott csilipaprikát. (Érdemes a csilit felvágás után megszagolni és a magok esetleges eltávolításával enyhíteni a csípősségén, ha túl erősnek érezzük. Amennyiben gyengének tűnik az illata alapján, nyugodtan használjunk több darabot.) A tejet nagyon lassan melegíteni kezdjük, és néhányszor megkeverjük. Közben személyenként egy evőkanál! kakaóport összedolgozunk egy-két mokkáskanálnyi! cukorral, egy pici csipet sóval, majd nagyon kevés langyos tejjel csomómentes masszává keverjük. Ezt a meleg tejben elkeverjük és lassú tűzön, kevergetve még egy pár percig forrósítjuk.  Az italnak kesernyés-csípősnek kell lenni, a cukor csak azért kerül bele, hogy hangsúlyozza a kakaó természetes ízét. Kiemeljük a paprikát, a kakaót bögrékbe töltjük és már tálaljuk is. Természetesen tejszínhab nélkül.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés