free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne menj el mellette! - Kastély a város felett

Szirmai Hedvig         Címkék: kastély, kiscelli, park, templom, zichy 2 hozzászólás

Sokan hiszik azt, hogy ismerik Budapestet, pedig nem. Sorozatunkban azokat a szobrokat, épületeket, mutatjuk be, amelyeket mindenki látna, ha körbenézne.

Ha egy budapestinek jó levegőhöz, könnyed délutáni szabadtéri ücsörgéshez, uram bocsá' hétvégi programmal egybekötött erdélyi sétához szottyan kedve, akkor városon belül túl sok célpontot talál. Ha egy családi program keretében szeretné mindezeket megtenni, akkor a számba vehető helyszínek száma olyan három körül kulminál: a Városliget, a Margitsziget, esetleg a Népliget jöhet számításba. Pedig ott van a város szívében, a Bécsi úttól egy köpésre, a hegy aljában a Kiscelli kastély és annak vadregényes parkja gyönyörű fákkal, mesés kápolnával és több száz éves, romantikus, kalandos történetekkel. A kastélynak állítólag saját szelleme is van, a Mágnás Elza, de erről majd később.


Nézegess még sok-sok képet a kastélyról!

A Bécsi útról öt perc alatt elérhető kastély és az azt körülvevő park története regénybe illő – már csak azért is, mert nemes férfiakról, érző szívű nőkről, vallási áhítatról és önfeláldozásról, szenvedélyes szerelemről, önzetlen felajánlásról, nagy örökségről szól. A terület már a rómaiak idejében is népszerű volt, hiszen a hegy lábánál terült el Aquincum katonavárosi része, s a romok miatt errefelé a későbbi időkben is volt miből építkezni.

A középkorban vallási központ volt Óbuda, templomok, kegyhelyek, de még egy hatalmas apácazárda is épült ide, nem is beszélve az egyetemről. A mai Fő tér területére emelte kastélyát a gróf Zichy család, amelynek tagjai a kor szellemének megfelelően időről időre részt vettek a vallási zarándoklatokon. Az ausztriai Maria-Zellben úgy döntöttek, másolatot készíttetnek a csodatévő Mária-szoborról, s azt az eredetihez hozzáérintették, hogy átvegye különleges tulajdonságait. Az egyre híresebb szobornak a Zichy-ek a XVIII. században kápolnát építtettek, amelyhez egyre több zarándok járt el, s amelyet a család később a trinitárius rendnek adományozott.A Kiscelli kastély nem az ország nyugati felében fekvő Kiscell településről kapta nevét, hanem az osztrák Maria-Zell kegyszobrának másolatáról: Kiscell, azaz Kis-Mária-Zell. A nép nagy tömegben járult a csodatévő kiscelli Máriaszoborhoz – a tirinitáriusok nagyrészt az adományokból tartották el magukat. A szerzetesek a pogány fogságba esett keresztények kiszabadítására tették fel életüket: a haramiáknak élelmet, kincseket, pénzt vagy akár saját magukat ajánlották fel a foglyokért cserébe. A trinitáriusok a XVIII. század közepén a kápolna mellé hatalmas templomot és kolostort építettek, és azt kívül-belül látványos szobrokkal, értékes festményekkel díszítették. II. József feloszlatta a rendet, mondván, a fogolykiváltás miatt a pogányok túl sok foglyot ejtenek és azoknak nem is mindegyike érdemli meg a szerzetesek törődését. Így zárult le az épületegyüttes történetének első dicső fejezete.

A következő évtizedekben szerzetesek helyett katonák éltek az épületekben. A kormány elárverezte a barokk berendezést, a templom tornyait lebontották, a hatalmas templomtérbe födémeket építettek be, hogy az immár emeletes építményben minél több katonát elszállásolhassanak. Az épületek hol laktanyaként, hol kivénhedt katonák lakóhelyeként, hol katonai kórházként vagy raktárként szuperáltak. Ebből a tetszhalott állapotból ébresztette fel Kiscellt a gazdag osztrák iparos, Schmidt Miksa. A bécsi bútorgyáros elhatározta, hogy a gyönyörű helyen álló épületegyüttesből igazi kastélyt varázsol. Korszerűsítette a kolostort és a templomot, a gazdasági épületeket pedig műhellyé alakította át. Schmidt Miksa nem csak a maga gyártotta bútorokat kedvelte, de igazi műgyűjtő volt, aki nagy becsben tartotta a különleges érméket, bútorokat, képzőművészeti alkotásokat, sőt a régészeti leleteket is. Kincseit a kastélyban és az azt körülvevő parkban helyezte el – vendégei kedvére. Utóbbiból pedig akadt bőven, hiszen a gazdag iparos műhelyében és mintatermeiben sokan megfordultak. Talán így keveredett a képbe Turcsányi Elza, akit a legtöbben csak Mágnás Elzának neveztek.

A nem éppen szeplőtlen életű hölgy az Orfeum mulató táncosnője és a háziúr szeretője volt. Különös kapcsolat fűzte őket össze: a táncosnő a kastélyban állítólag csak fehér ruhát viselhetett, mert Schmidt Miksa így rendelkezett, s azt is rebesgették, hogy Elza csak meghatározott napokon, Miksa jelenlétében fogadhatott férfilátogatót. A kapcsolatnak tragikus vége szakadt: Elzát meggyilkolták, holttestét utazókosárba rejtették. A rendőrség kiderítette, hogy Elza rablógyilkosság áldozata lett: szobalánya és annak szerelme fojtotta meg. Schmidt Miksa a kastélytól nem messze temette el szerelmét, s a kolostor templomterében emlékkápolnát állított neki. Óbudai mendemondák szerint Mágnás Elza szelleme sokáig visszajárt a Schmidt-kastélyba.

1. Ne menj el mellette! - Kastély a város felett
2. Schmidt Miksa álmaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés