free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 karácsonyi klasszikus dal

Szálinger Balázs         Címkék: dal, karácsony, kislemezek, klasszikus, klip 1 hozzászólás

Miért pont a karácsonyi ünnepkör hagyná hidegen a popkultúrát? Karácsonyi kollekciónknak csak az első része szól a szépségről. A másikat nevezzük... furcsának.

Nagy-Britannia szerencsés: többek között mert olyan popkultúrás hagyomány kötődik a karácsonyhoz, ami legalábbis napokig lázban tartja a társadalom nagy részét. A "Christmas Number One" státusza nem akármilyen: azonnal popzenei enciklopédiákba kerül annak az előadónak a neve, amelyik a karácsony előtti hétfő összesítésekor első lesz az eladott kislemezek terén. Gondolhatnánk, hogy ha visszatekintünk az 1952 óta hosszabbodó névsoron, itt találjuk a legtöbb karácsonyi klasszikust. Pedig nem: az első hely leggyakrabban az ünnepre időzített mainstream-albumok elsőként-másodikként kiadott kislemezeié. Így hát (naná!) vezetik a Christmas Number Two listáját is - a Wham örökzöldje pl. ezen található.

A kétszer ötös (szubjektív) összeállítást a legnagyobb karácsonyi klasszikusokkal kezdjük - ezek azok, amelyek a csapból is folynak ezekben a hetekben. A második terítés inkább a furcsaságok között válogat majd. Némelyiket egész komolyan gondolták az előadóik annak idején - érdemes volna megkérdezni őket ma, hogyan képzelték egyáltalán.

Bing Crosby - David Bowie: Peace On Earth / Little Drummer Boy - 1977


A dal alapjait (akkor még The Carol of the Drum címmel) egy Katherine K. Davis nevű hölgy rakta le 1941-ben. Feldolgozásainak mennyisége ép ésszel felfoghatatlan: paródiaverzióktól Marlene Dietrich, Whitney Houston és BoneyM feldolgozásig mindenféle verzió készült belőle, és még Richard Nixon is ezzel stimulálta magát az ünnep előtti hetekben. A leghíresebb átköltés a White Christmas révén maga is klasszikus karácsonyos dalszerző, a felvétel idején éppen haldokló Bing Crosby és David Bowie nevéhez fűződik. Az angol lista harmadik helyéig jutó kislemezdal (lásd cím) némileg eltér a tradicionálistól, de hát ettől szép a popzene.

Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You - 1994


Sajnos nem találtuk meg az eredeti, vidám, téli klipet, pedig nagyon jól átadta volna 1994 gyönyörű decemberének hangulatát, amikor egy elég tág férfipopuláció képzelgett azon, milyen lehet a pályája fénykorát élvező amerikai énekesnőt megmosdatni a hóban. A dalt Walter Afanasief írta, és minden jelentős országban toptenes helyezést ért el. Mariah Karácsonyi Kasza munkacímű albumán kapott helyet.

Slade: Merry Xmas Everybody - 1973


Nem tudom, jó-e egy glamrock-együttesnek, amely annak idején a T.Rex-szel, Bowie-val vagy a Roxy Music-kal küzdött egy mezőnyben, ha minden, őket méltató cikk első mondatai közt szerepel a megállapítás, hogy a leghíresebb daluk egy karácsonyi klasszikus. A még működő Slade-et ha ez zavarja is kicsit, nyilván minden januárban megnyugodnak, amikor jönnek az sms-ek a banktól. Vicces ugyanakkor, hogy a munkásosztály karácsonyi dala titulust is viselő szám maga 1967-ben készült, más, nyilván rockzenekari témákhoz jobban passzoló szöveggel. Aztán 1973-ban ezt kidobták, mintegy nyélbe ütve a halhatatlanságot.

Wham!: Last Christmas - 1984


Szinte csak Angliában nem jutott az első helyre az egyik legfrissebb karácsonyi alapsláger. De persze ez lényegtelen. A klip az ilyenkor kézreálló síparadicsomi karácsony (elgondolkodott valaki azon, hogy ezek a fiatalok miért ide állítják a karácsonyfájukat?), a csaj szép, a Wham! tagjai jóképűek és kaphatók a hóban való futkosásra is. Európa persze megette a csábító George Michaelt, de ezek még más idők voltak. A szám méltán klasszikus, képtelenség kiverni a fejből, ha egyszer bekerül. Gyanúsan sok ötlettelen zenei alkotónak jut eszébe az augusztusi hőségben, hogy feldolgozza karácsonyra. Ez pedig csalhatatlan jel.

John Lennon: Happy Christmas (War is Over) - 1971


Ebben a mezőnyben is nagyágyúnak számít Lennon dala, ami a már Yoko Onóval terhelt időszak első nagy klasszikusa (hivatalosan az ara és a Plastic Ono Band is szerző). Kétszer adták ki: a '71-es brit után egy évvel az amerikai piac keresleti oldala is fa alá tehette a kislemezt. Aztán közvetlenül Lennon halála után, '80-ban, '81-ben (de furcsa!) újabb kiadások, újabb toptenes helyezésekkel. Híresebb feldolgozások: Maroon5, Celine Dion, The Corrs, N'Sync – szinte mind pályájuk delelőjén túljutva. Vegyék, vigyék: az eredetinek nem árt.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés