free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kis karácsony, zöld karácsony

Borsa         Címkék: ajándék, karácsony, környezet, ünnep, zöld 1 hozzászólás

Ha idén a zöld karácsony mellet voksolsz, nem kell lemondanod az ünnepi hangulatról. Viszont a stresszeléstől és a szeméttől megszabadíthatod magad.

A karácsonyról mindenkinek más jut az eszébe, az ajándékok, a feldíszített fenyő, a gyertyafény, a frissen sült bejgli illata, vagy épp az ilyenkor szokásos őrült nagy bevásárlás, a tülekedés, a sorban állás a tömött plazák, egy szóval a karácsonyi stressz. Manapság a karácsony sajnos szinte egyet jelent a pazarlással, ilyenkor úgy érezzük, akkor is kötelességünk szórni a pénzt, ha épp nincs belőle.

www.daylife.com

Minden ismerősünknek igyekszünk venni valami apróságot, egy huszadik gyertyatartót, képkeretet, szobrocskát, vagy ami éppen a kezünkbe kerül a boltban. Felesleges kacatokat, amik pár hónapon belül a szekrény mélyén, aztán pedig a kukában végzik. A bevásárló körutakon két tucat nejlonzacskóval leszünk gazdagabbak, ezreket költünk csomagolópapírra, ami ugye dukál az ajándékokhoz, ráadásul legalább háromszor annyi ételt vásárolunk, mint más hónapokban, aminek a fele az ünnepek után szintén a kukában köt ki. Pedig lehetne mindez másképp is, a kellemes dolgokról nem is kellene lemondani, elég lenne pár dolgot másképp csinálni. A zöld karácsonyozás környezet és pénztárcakímélő megoldás, segít, hogy az ünnep igazi lényegére koncentrálj, és hogy a következő napok stresszmentesen teljenek. 

"Ha lehet, ne vásárolj ajándékot!"

Ezzel a sokkoló mondattal kezdődik a Tudatos Vásárló hírlevele, ami a környezettudatos karácsonyozás lehetőségeire hívja fel a figyelmet. Az ajándékok nélküli karácsony csak első hallásra tűnik megrázónak: gondoljunk csak bele, ha idén senkinek nem vásárolunk semmit, egy halom pénzt takarítunk meg, megkíméljük magunkat az őrjítő bevásárló körutaktól, és nem növeljük tovább a számlánkra írható szemétdomb nagyságát.Példamutató viselkedésünket valószínűleg jövőre többen követik majd, így akkor már mi sem kapunk porfogókat és anti-használati tárgyakat, és nem kell többé magyarázkodnunk a baráti látogatások alkalmával, amikor rákérdeznek egy-egy tavalyi ajándék hollétére.  Persze létezik kevésbé drasztikus megoldás is, az egyik legkézenfekvőbb az, ha időt szánunk arra, hogy kigondoljuk, kinek mit vásároljunk, igyekezzünk megtudni, hogy ki minek örülne a legjobban. Fontos, hogy ajándékvásárlási körútjainkra mindig vigyünk magunkkal vászontáskát, ne fogadjuk el a pénztárnál adott műanyagszatyrokat, így nagyságrendekkel kevesebb hulladékot termelünk.

Masszázst, lekvárt karácsonyra

Ha nincs időnk, vagy ötletünk puhatolózni, akkor ajándékozzunk szolgáltatást, így termeljük mellesleg a legkevesebb szemetet. Egy színházjegynek, masszázs- vagy szauna bérletnek, belföldi utazásnak vagy akár egy tanfolyamnak biztosan örülni fognak a családtagjaink. Kevesebb utánajárással beszerezhető környezetkímélő ajándék, ráadásul társadalmi hatása sem elhanyagolható, ezzel ugyanis a helyi munkahelyeket támogathatjuk.Saját kezűleg is készíthetünk ajándékot, ez különösen szórakoztató lehet, ha barátokkal, vagy a családtagokkal közösen találunk ki valamit, a használhatóságra persze itt is figyelni kell. Az egyik ismerősünk például minden évben valami kulináris élvezettel ajándékozza meg barátait, készített már titkos fűszerkeveréket, fűszerolajat, idén pedig egzotikus lekvárokat főz narancsból és mandarinból. Soha nem szán két napnál többet az ajándékok elkészítésére, ennek ellenére minden barátja el van ragadtatva a személyes ajándéktól.   

Csomagolni tilos!

A karácsony egyik legpazarlóbb hozzávalója a csomagolópapír, amire minden évben ezreket költünk gyakorlatilag feleslegesen, hiszen az ünnep másnapjára a szalagok, színes papírok és dekorációk egy nagy zsák szemétté transzformálódnak. A legjobb, ha az ajándékot egyáltalán nem csomagoljuk be, vagy újra használható anyagokat, például textilt és selyemszalagokat választunk erre a célra. Használhatjuk egy képregény vagy újság lapjait csomagolópapír gyanánt, vagy akár kifesthetünk egy régi cipős dobozt. Lehetünk kreatívabbak is, ha például konyhai eszközt ajándékozunk, csomagoljuk konyharuhába.   Érdemes odafigyelni az ünnepi ebédre is, hiszen ilyenkor az elkészített ételek nagy része a kukában végzi, pedig egy kis odafigyeléssel, gondosabb tervezéssel ez elkerülhető lehetne. Gondold át jól, hogy miből mennyi kell, és csak annyit főzz, amennyi  el is fogy. Gondolj csak bele, akármilyen csábítóak a finomságok, ilyenkor sem tudunk nagyságrendekkel többet enni mint egy átlagos hétvégén. Az sem mindegy, hol vásárolod meg az ünnepi menü hozzávalóit, a bevásárlóközpontok helyett inkább a közeli piacra menj, így sokkal kevésbé szennyezed a környezetedet. A piaci áru ugyanis nincs előre csomagolva és általában kevesebbet utazik, mivel helyi termelőtől származik, ráadásul sok esetben így frissebb, jobb minőségű alapanyagokat szerezhetsz be.

Végül ne feledkezzünk meg az ünnep szimbólumáról, a karácsonyfáról sem. Minden évben fák százezreit vágják ki, csak azért, hogy két hétig a nappalinkat díszítsék. Ezeknek csupán elenyésző kis hányadát komposztálják, a legnagyobb részét általában elégetik, ami pazarló és környezetszennyező. Ha nem tudod elképzelni a karácsonyt fenyő nélkül, akkor vásárolj gyökeres fát, amit aztán elültethetsz, de el is ajándékozhatod egy ismerős kerttulajdonosnak, ovinak vagy iskolának. Ne feledd: minél kisebb a fa, annál nagyobb az esélye a túlélésre. Vásárolhatsz visszaváltható karácsonyfát is, az Oázis Kertészetekben például az ott vásárolt fenyő árának egy részét az ünnepek után levásárolhatod.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés