free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vega karácsony

Ízbolygó         Címkék: alma, gesztenye, ízbolygó, ravioli, vegetáriánus 1 hozzászólás

A vega vendég vagy családtag újraírja a hagyományosnak számító karácsonyi menüt, se hal, se hús, a káposzta is necces. Íme Ízbolygó vegetáriánus menüje.

Nálunk a családban nincs, de a baráti körben akad vegetáriánus és ez a tény (főleg ha vendég) rögtön újraírja a hagyományosnak számító karácsonyi menüt. Sem a halászlét, sem a töltött káposztát nem kultiválják a vegák, de azért nem kell kétségbe esni! Sőt! Abba a hibába se, hogy azt gondoljuk, minden vega csak köretet eszik… Karácsonyi menü következik vegáknak és nem súlyosan húsevőknek.

Fahéjas almakrémleves gesztenyével

Hozzávalók

5 savanykás alma
fahéj
szegfűszeg
1 citrom héja és leve
kevés tejszín
natúr darált gesztenye



Az almákat meghámozom és kiszedem a magházukat, majd negyedbe vágva annyi vízzel, hogy éppen elfedje felteszem főni. Őrölt fahéjjal és szegfűszeggel ízesítem, a citromról vékonyan levágom a héját és azt is hozzáteszem. Amikor az alma megfőtt, a szegfűszeget és a citromhéjat kiszedem belőle, majd botmixerrel pürésítem az almát, citromlével állítok a savanyúságán, kevés tejszínnel gazdagítom, és a tálaláskor a tetejére natúr, darált gesztenyét szórok.

Sütőtökkel-spenóttal-ricottával töltött ravioli zsályavajjal

A tésztához a lisztet egy tálba öntöm, a liszt közepébe egy mélyedést készítek, majd abba ütöm a tojásokat és a sót is ide szórom. Kezemmel apránként, kívülről-befelé haladva keverem a tojásokat a lisztbe. Amikor összeállt a tészta, addig gyúrom munkalapon, amíg fényes és rugalmas nem lesz. Ekkor folpackba csomagolom és fél órára a hűtőbe száműzöm. Amíg a tészta pihen, összeállítom a tölteléket. A fagyasztott leveles spenótot egy serpenyőben lassan felolvasztom és fokhagymával, sóval, szerecsendióval ízesítem. A tököt meghámozom, apró kockákra vágom, és amikor már majdnem kész a spenót, belekeverem. A tök rövid idő alatt megpuhul. A végén keverem bele a ricottát. Sóval, borssal állítok az ízeken.

Hozzávalók (6 fő)

Tészta
50 dkg liszt (00-ás Barilla)
5 tojás


Töltelék
20 dkg fagyasztott leveles spenót
4 gerezd fokhagyma
szerecsendió
1 kisebb sütőtök
15 dkg ricotta

frissen őrölt bors
friss zsálya
vaj
parmezán



A tésztát tésztagéppel, vagy kézzel 2 mm vékonyra nyújtom. 5-7 cm széles tésztacsíkokat vágok és ezekre mokkáskanálnyi mennyiségű tölteléket halmozok egymás után. A töltelékhalmok körül megkenem vízzel a tésztát, majd leborítom egy másik tésztával, megpróbálom légmentesen zárni a töltelék körül, majd éles késsel négyzeteket vágok. Forrásban lévő vízben nagyjából 4-5 perc alatt kifőzöm. A zsályát finomra aprítom, vajat olvasztok és összekeverem a zsályával. A kész raviolikat ebbe forgatom, majd parmezánt reszelek a tetejére.

Karácsonyi gesztenyebomba

Hozzávalók

2 csomag gesztenyamassza
mazsola rumban megforralva
10 dkg fagyasztott meggy felengedve
2,5 dl tejszín habbá verve
3 zselatinlap beáztatva
meggyes balzsamecet (Vom Fass)



A gesztenyemasszába forgatom a rummal megforralt mazsolát és a meggyet is. A beáztatott zselatinlapokat kevés vízben tűz fölött feloldom, majd a gesztenyemasszához keverem. A tejszínhabot óvatos mozdulatokkal a gesztenyés masszához adom. Poharakba/szufléformákba adagolom és kihűtöm. Tálaláskor késsel óvatosan elválasztom a formától, majd a forma aljára forró vizet engedek. A tányérra borítom a gesztenyebombát. Meggyes balzsamecetet locsoltam rá, egy teáskanálnyit minden adagra.

Békés, boldog, gyomorkímélő Ünnepet kívánok a Borsa-olvasóknak!


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés