free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csíradzsánkik

Fiáth Tita         Címkék: diéta, egészséges, evés, karácsony, orthorexia 0 hozzászólás

Norbi-szabályzat ide vagy oda, karácsonykor bizony este hat után is zabálni fogunk. Igyekezzünk hát szeretni felebarátainkat és tenmagunkat, hastájékon is.

Ahogy közelít a degesszel, kocsonyacupákkal és szénhidrátcunamival fenyegető           karácsony, úgy vonódik össze a biobolttulajok szemöldöke. Kard ki kard – állják a sarat a magyar konyha népirtó rettenetével szemben is! Jó előre lefoglalózhatjuk a vegán halászlékockát, a cukormentes bejglit, vagy az Atkins által előirányozott, fehérjedús szaloncukrot. Aztán az egészséges kajákkal tömött, újrahasznosítható táskáinkkal hazafelé tartván, épp amikor bevillan, hogy Norbi-szabályzat ide vagy oda, bizony három-négy napon keresztül este hat után is zabálni fogunk, talán egy kicsit összébb rándul a szívtájék. Felidéződnek a nagymama diós-cukros almái, a húsok oldalán csorgó töltelékek, és az eltűnt idő, amikor anélkül élveztük a családi együttlétet, hogy az idióta diétánk be nem tartása miatti bűntudattól szorult volna ökölbe a tenyér.

"Nem és nem! Nem vagyok anorexiás! Nem akarok sovány lenni, és éhezni is utálok. De itt egyszerűen nem jutok normális kajához!" – panaszkodott egy, az éhhalál küszöbéről visszarántott hölgypáciens néhány évvel ezelőtt. A táplálkozással foglalkozó pszichológusok időközben kidolgozták számára a korábbi betegségeknél "testhezállóbb" kategóriát, az orthorexia nervosa (a továbbiakban: ON), vagyis az egészségesétel-függőség fogalmát. Míg az anorexiások és bulimiások élete az elfogyasztott étel mennyisége, addig az ON-betegeké a minőség körül forog.

http://kiwimagonline.com

Steven Bratman, az ON szülőatyja egy "felvilágosult" amerikai közösség szakácsaként naponta kapott idegbajt még a hőskorban. Egy idő után képtelen volt összefésülni a húsosfazékból még répát enni sem hajlandó vegák, a libidófokozó hagymát megvető krisnások, és a nyers koszton élőket fikázó makrobiotikusok táplálkozási igényeit. Később, immár ökofarmerként a saját világképére is alaposan rácsodálkozott. Miután minden étkezési szabályt betartott – például csak olyan zöldséget-gyümölcsöt fogyasztott, amelyet 15 percnél nem régebben szakajtott a tövéről, nehogy elpárologjon a "kozmikus energiája" –, és majd' kifröccsent az orcáján az egészség, egyszer csak észrevette, hogy elviselhetetlen.

www.orthorexia.com,

A haverjaival másról sem beszélt, csak az evésről, s akkor is minden alkalmat megragadott a jégkrémek és egyéb szörnykaják miatti cseszegetésükre. Minél precízebben hajtotta végre a maga számára előírt szabályzatot, annál inkább izolálódott a társaitól (például annak érdekében, hogy tökéletes nyugalomban, a falatokat ötvenszer megrágva ehessen, kizárólag egymagában táplálkozott). A végeredmény nemcsak a zsír és az adalékanyagok leradírozása, hanem az evéssel kapcsolatos társas rítusok, valamint az ízélmény és az élvezet teljes eltűnése lett. Meg kellett állapítania, hogy a testi betegségekkel szembeni eltúlzott védekezése lényegében mégis beteggé tette: biokaja-mániákussá, kényszeressé és ételfóbiássá. Szerencsére még időben összefutott egyik nagyra becsült gurujával, aki szerint: "Ahelyett, hogy egymagamban csócsálnám a csírákat, jobb, ha bedobok egy pizzaszeletet a cimborákkal!".

Az orthorexiások élete a "helyes evés" – erre utal a latin elnevezés is –, illetve sokszor az ezzel összefüggő spirituális ideológia körül forog. Egy-egy salátalevél elfogyasztását akkora áhítattal végzik, mintha épp most testálnák a vagyonukat a Máltai Szeretetszolgálatra. Az egészségesnek tartott falatok puszta bekebelezése, belsővé tétele tehát rituális aktus, amely felér egy jócselekedettel (emiatt nézhetők le/vethetők meg a "gonosz" többiek, amikor kicsatolt övvel esnek ki a kínai büféből).

www.metroactive.com, http://tomorrowaustin.files.wordpress.com

Ha sikerül betartani a szabályokat, és tökéletes a pacal után ácsingózó vágyak feletti kontroll, az ON-beteg elégedett, kiegyensúlyozott. Persze napjainkban, amikor a földalattiban süvítő péksüti-illatfelhőtől a csokipatakokat ábrázoló plakátokig a fél világ a diétánk ellen esküdött össze, óhatatlanul is bukunk-bucskázunk időnként. Ahogy az anorexiás megbünteti magát egy-egy harapásért, úgy az orthorexiás sem könyörül, ha lecsúszik a torkán némi tartósítószer. A végeredmény a diéta további szigorítása, amelyhez az úgynevezett életmódmagazinokból mindig meríthet ötletet (ha végignézünk egy egyévnyi cikktermést, nem találunk olyan élelmiszert, amelyet nyugodt szívvel magunkhoz vehetnénk, így korlátlanok a bekeményítési lehetőségek!).

Az örökös tervezgetés, a diéta miatti programok lemondása – "Nem mehetek sítáborba, mert ott aztán végképp nem jutok hozzá a friss idényzöldségekhez!" –, az elviselhetetlenül fellengzős és piszkálódó társas viselkedés, a kontrollhajkurászás, a be-becsúszó nagy lakmározások miatti szégyen, és az újabb nadrágszíj-szorítás hosszú távon az életöröm elsatnyulásához járulnak hozzá. Annak a vitalitásnak a beszáradásához, amelynek nevében az ember egyébként léböjtöl és csírarág… És hogy meglegyen a keretes szerkezet: még mindig jön a karácsony tízezer kalóriástól és családostól. Tessék fűszeres-mézes forralt borral koccintani a nagypapával, megkóstolni a sógorék disznótorosát, pótlékok helyett valóban megédesíteni a közösen bevágott sütiket. Az előírás szerint pedig igyekezzünk szeretni felebarátainkat, és végre tenmagunkat is úgy, ahogy az hastájékon is jólesne.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés