free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Citromdíj szexistáknak

Borsa         Címkék: citromdíj, feminista, hímsoviniszta, média, szexista 0 hozzászólás

Ausztráliában tizenhat éve osztanak citromdíjat a női nemre nézve leginkább bántó, nyilvánosság előtti megnyilvánulásokért. Nem csak férfiak kaphatják.

Egy jelenleg döntő többségében férfiak által lakott ausztrál bányászváros, Mount Isa polgármestere, John Malony idén augusztusban azzal vélte egyensúlyba hozni az ivararányt városában, hogy nyilvánosan invitálta a csúnya nőket, költözzenek oda, mivel náluk az egyedülálló helybéli férfiak nagy száma miatt jobb esélyük van a pártalálásra, mint másutt. Ezzel pedig nem csupán közfelháborodást keltett és a sajtó figyelmét sikerült felhívnia magára, de nemrégiben még díjat is kapott érte. Konkrétan Golden Ernie-t, amit az adott évben a legszexistább nyilvánosság előtt tett kijelentéssel lehet kiérdemelni.

Megszégyenítés

"Gyakran láthatsz az utcáinkon nem túl vonzó lányokat nagy mosollyal az arcukon sétálni" - célozgatott a polgármester, mintegy bátorításul a csúnya nők számára. És úgy, mintha ez nem lett volna még elég, megjegyezte azt is, hogy a Mount Isába településsel még a kövér nők is jól járnak, hiszen a férfiak érdeklődése motiválja őket abban, hogy fogyókúrázzanak és ezzel javítsanak a külsejükön. Megnyilvánulása széles körben felháborodást váltott ki, és bizony nem csupán az elszánt feministák részéről. Ugyanakkor állítólag akadtak olyan nők is, akiknek felkeltette a figyelmét a felhívás és érdeklődtek a városba költözés lehetőségeiről.

www.guim.co.uk

A Golden Ernie-díjat tizenhat évvel ezelőtt alapították. Nevét Ernie Ecob szakszervezeti vezetőről kapta, aki rendszeres szexista kijelentéseivel vált ismertté, olyanokkal például, mint "A nőket nem látjuk szívesen a birkanyíró pajtáinkban. Csak a szex után következnek." A díjkiosztóval Ecob leköszönésének évfordulóját is megünneplik. Az eseményre minden évben négyszáz nőt hívnak meg, a díjak odaítéléséről ők döntenek, mégpedig úgy, hogy amikor ismertetik a jelölteket, fújolással fejezhetik ki véleményüket. Akik a leghangosabb negatív ovációt kapják, azok lesznek a díjazottak. "A pasik biztosak lehetnek benne, hogy megnevezzük és megszégyenítjük őket" - nyilatkozta a díj kitalálója, Meredith Burgmann, új-dél-walesi parlamenti képviselő az ausztrál állami rádióban. A főkategórián kívül még további kilenc kategóriában osztanak Ernie-t, így van külön média, sport, politikai, ipari, igazságszolgáltatási, vallási és celeb kategória, illetve díjazzák a "visszaeső bűnösöket".

www.pgpd.asn.au, www.abc.net.au

A citromdíjat nem kizárólag hímneműek kaphatják meg, ugyanis a bizottság fenntart egy külön kategóriát azoknak a nőknek, akik a saját nemükre nézve legbántóbb szexista kijelentését tették az adott évben. Ez utóbbi kategóriában idén Sophie Mirabella liberális párti parlamenti képviselő "győzedelmeskedett" méghozzá azzal, hogy kigúnyolta Julia Gillardot, Ausztrália miniszterelnök-helyettesért azért, mert gyermektelen. A fődíjról egy hajszálnyival maradt le - ám a politika kategóriában azért díjazták - Troy Buswell parlamenti képviselő, akiről kiderült, hogy előszeretettel szagolgatja a női képviselők székeit miután azok távoztak az ülésteremből, illetve az is, hogy egy összejövetelen ittas állapotban meghúzta egyik munkatársnőjének melltartópántját. A citromdíjak mellett egyébként odaítélnek egy pozitív előjelű, úgynevezett Good Ernie díjat is, értelemszerűen azoknak, akik valamilyen a női nemet előnyösen érintő megnyilvánulással hívták fel magukra a figyelmet. Ezt a díjat 2008-ban a Veolia közlekedési vállalat érdemelte ki azzal, hogy kizárólag női buszvezetőket alkalmaztak, állásfoglalásuk szerint azért, mert a nők jobb sofőrök és kedvesebbek az utasokhoz is.

www.veoliatransport.com.au

Meg kell említenünk azt is, hogy 2005-ben Magyarországon is elindult egy, az ausztrálokéhoz némileg hasonló, dicséretes kezdeményezés, a Tűsarok.org részéről. A Tűpárna-díj a feminista weboldal egyik rovataként, amolyan szüret jelleggel gyűjtötte a szexista illetve patriarchális megnyilvánulásokat elsősorban a média és a reklámok, illetve a politika területéről. Egészen 2006 decemberéig, amikor is a gyűjtögetés a rovatban abbamaradt, ám fórumtopic formájában máig is folyik.

A téma kapcsán rögtönzött közvélemény-kutatást végeztünk ismeretségi körünkben - vegyesen férfiak és nők bevonásával - hogy vajon Magyarországon, 2008-ban kik érdemelnének az ausztrálokéhoz hasonló citromdíjat a női nemre nézve legmegalázóbb megnyilvánulásaikért?  Bár az eredmény nem reprezentatív, azért több szempontból is elgondolkodtató. Egyrészt kapásból azért, mert konstatálnunk kellett, hogy  - egyébként értelmes, tájékozott - megkérdezettjeink hervasztóan kis részének volt egyáltalán bármiféle véleménye ebben a kérdésben. Akik pedig véleményt nyilvánítottak, érdekes módon többségben nem férfiakat, hanem nőket neveztek meg a citromdíjra érdemesnek. Többen jutalmaznák áldásos tevékenységükért a leggyakrabban modellként aposztrofált, celebségükért celeb szépleányok díszpéldányait, azaz a Dukai-Zimány-Bódi triumvirátust, illetve Hargitai "Senorita Szöszi" Beát, no meg úgy általában, a Nyuszilányok - illetve nyuszilányságra áhítozók - kasztjának tagjait. Kapott szavazatot Geronazzo Mária, az óriás szilikonszájú asszony, aki milliós összeget fizetett azért, hogy szerepelhessen egy pornófilmben.

www.hargitaibea.hu, www.mariageronazzo.com,  www.storyonline.hu, www.rtlhirek.hu

Több válaszadónk megemlítette a főállású médiafeleségeket - Bódi Margó és persze Hajdú-Sarka Kata - akik oly büszkén vállalják ország-világ előtt az urának és parancsolójának mindenben engedelmeskedő, önállóságától gyakorlatilag megfosztott utánfutó szerepét. Akadt azonban olyan is, aki szerint ezekben a felállásokban éppen nem őket illetné a citromdíj, hanem sokkal inkább a férjeiket. Volt olyan megkérdezettünk, aki a férfitöbbségű Parlamentnek, míg más a saját munkahelye szintén férfitöbbségű vezetésének adná a díjat. Egyik válaszadónk pedig a nőket ugyebár vagy lestrapált - vécében turkáló, zsíros edényt súroló, mosógép mellett rinyáló - háziasszonyként, vagy pedig szexuális tárgyként bemutató reklámpiacra újfajta hímsoviniszta színt hozó Köszönjük Emese reklámok kiagyalóinak juttatná a citromdíjat.

Most pedig rajtatok, Borsaolvasókon a sor. Alant, a kommentfalra várjuk véleményeiteket: ti kiknek adnátok a szexistáknak járó citromdíjat?


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés