free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 furcsa karácsonyi dal

Borsa         Címkék: dallam, furcsaság, karácsony, videó, zene 1 hozzászólás

Miért pont a karácsony hagyná hidegen a popkultúrát? Karácsonyi kollekciónknak csak az első része szól a szépségről. A másikat nevezzük inkább furcsának. II. rész.

A kétszer ötös (szubjektív), karácsonyi zene összeállításunkat a legnagyobb karácsonyi klasszikusokkal kezdtük - ezek azok, amelyek a csapból is folynak ezekben a hetekben. A második terítés inkább a furcsaságok között válogat. Némelyiket egész komolyan gondolták az előadóik annak idején - érdemes volna megkérdezni őket ma, hogyan képzelték egyáltalán.

Black Arts: Christmas Number One - 2007


Az utóbbi évek egyik legjobb zenei tréfája volt a Black Box Recorder és az Art Brut nevű indie-csapatokból összeállt ad-hoc együttes Black Arts kislemeze. A karácsonyi listákra való szakmai készülődést minimum cinikusan megközelítő (a szöveg kb.: teszünk bele csilingelést meg jó sok műhót), de a legjobb, hogy témává tevő dal Eddie Argosnak, az elmúlt időszak talán legkarizmatikusabb új zenei személyiségének, az Art Brut frontemberének köszönhetően kapott nagy publicitást. A szövegben vállalt misszióból viszont, hogy ti. ez lesz a Christmas Number One, sajnos semmi se lett. A klip maga a számhoz méltón ostoba, öröm nézni.

Sex Pistols: Jingle Bells - 1977-78


Akár a Great Rock 'n' Roll Swindle című rocktörténeti punk-kalandozáson is helyet kaphatott volna ez az ügyes kis feldolgozás, de egyelőre megmarad a ritkasággyűjteményeken. Az se világos, hogy mikor készült – mindenesetre Sid Vicious énekli föl, úgyhogy legkésőbb 1978-ban vehették fel. Amellett, hogy jó poén, a dal alapjait nem szedi szét, ha nagyon kitisztítjuk az agyunkat, várunk kicsit, és úgy hallgatjuk meg, a mélyrétegekben akár ünnepi hangulatot is fölfedezhetünk.

Twisted Sister: Heavy Metal Christmas - 2006


Amikor egy kicsit megkövült heavy metál-együttes ötven fölött bolondozni kezd, annak többnyire jótékony hatása van. Életerőt mutat, és ha neadjisten a lant letételén gondolkodtak, a kérdést elnapolják. Lényegében ez történt a New York-i Twisted Sisterrel is: két éve megjelent A Twisted Christmas című albumuk, csupa kiváló karácsonyi metálfeldolgozással. A rajongók nagy része persze fanyalgott, de idővel rájönnek: ha ez az ára annak, hogy kitolják a pályafutás végét, akkor ez az ára. A videó tökösekvagyunk-hangulata csak a második megnézésig tűnik erőltetettnek.

New Kids On The Block: Funky Funky Christmas - 1989


Közvetlenül a Step By Step áttörése előtt a bostoni gyerekek egy karácsonyi lemezzel puhították a lányszobák átsírt párnáit. Az együttes egészére nem mondanánk könnyen a nyálas kifejezést – a Merry Merry Christmas viszont egész otthonosan állna a jelző mellett. Borzalmas. Ötlettelen, naaagy sikerek szoft feldolgozása. A felvételek egy adott pontján viszont Donnie Wahlberg (Mark bátyja) az asztalra csapott, hogy elég ebből a macskazenéből, csináljunk új olvasatú karácsonyi slágert. A végeredmény látható. Amikor az Úr leküldte a fiát megszületni az emberek közé egy december végi napon, még nem tudta, hogy mennyi galibát okoz ez a döntés.

Skála-reklám - 1987


A Dolly Roll 1987-es lemezén jelent meg ez a káprázatosan meghitt felvétel, de a kárpát-medencei lokális sikernek az ágyazott meg, hogy a Skála áruház ez alapján készíttette el a karácsonyi reklámját. Úgyhogy ha tetszett, ha nem, a Szomszédok előtt kénytelenek voltunk meghallgatni a lényegi üzenetet. Az a refrénben szereplő megállapítás, hogy a dallam komoly utóéletet él a belső fülben, sajnos maradéktalanul igaz. Úgyhogy csak azért is ezt tesszük a végére.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés