free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A karácsonyfa sztorija

Ádám Péter         Címkék: fenyőfa, germán, hagyomány, karácsonyfa, luther 0 hozzászólás

A fenyők díszítésének eredeti funkciója igen messze áll a karácsonyi hangulat megteremtésétől. Bár nincs magyarázat, van írásos feljegyzés az átmenet okairól.

A karácsonyi készülődés szerves része, hogy elcaplatunk egy fenyőfaárushoz, ott kiválasztunk egy nekünk megfelelő példányt, majd szépen hazacipeljük és különböző díszeket aggatunk rá. Kész is a karácsonyfa. Azonban ez nem az ősidők óta van így, a karácsonyfa-állítás ugyanis nem tartozik a legrégebbi szokásaink közé, sőt eredetileg teljesen más volt a feldíszített fenyőfák funkciója, mint manapság.

www.billpetro.com

A fenyők feldíszítésének tehát semmi köze nem volt a karácsonyhoz, annál inkább a téli napfordulóhoz, ami az év leghosszabb éjszakáját jelenti. A germán népek szerint ugyanis a hosszú éjjelen kiszabadulnak mindenféle túlvilági szörnyek, szellemek és egyéb rémisztő teremtmények, ami ellen azért illene tenni valamit. A derék németek pedig fenyőket díszítgettek az erdőkben, mert valamilyen oknál fogva úgy vélték, hogy az megvédi őket a rájuk szabaduló gonoszok hadától, ha a fenyők alá menekülnek. Valószínűleg be is jött a dolog, mivel a hagyomány keményen megvetette a lábát németföldön, és mert a téli napforduló éppen december 21-én esedékes, ami ugye nem esik túl messze karácsonytól, így az átmenet szellemriogató fából karácsonyfába már csak idő kérdése kellett, hogy legyen.

http://en.wikimedia.org, www.bbc.co.uk

Hogy mikor és hogyan is történt mindez, arról nincsen egyetlen épkézláb magyarázat sem, viszont akad néhány írásos feljegyzés, na meg egy-két legenda is fennmaradt az utókor számára. Annyi bizonyos, hogy a feldíszített fenyők, mint karácsonyfák először a 16. századi Német-Római Birodalom területén bukkantak fel. Az első írásos feljegyzés Strasbourg városából származik, ami szerint a város lakói gyümölcsökkel, édességgel és papírdíszekkel telepakolt karácsonyfákkal ünnepelték Jézus születésnapját. De Brémából és Bázelből is származnak olyan írások, amelyek a karácsonyfákról szólnak, amelyeket a gyerekek nagy örömére emeltek a városlakók. A fenyők feldíszítése elsősorban protestáns körökben kezdett terjengeni, talán ezért is terjedt el az a legenda, miszerint az első karácsonyfát nem más, mint Luther Márton állította a gyerekeinek. Egyszer ugyanis sétált Luther az erdőben, és annyira megtetszettek neki a hóval borított fenyőfák, hogy rögtön az jutott az eszébe, hogy hazavisz egyet, és gyertyákkal majd jó alaposan feldíszíti. Talán így volt, talán nem, mindenesetre a karácsonyfa-állítás lassan terjedni kezdett Európa szerte.

http://en.wikimedia.org

Valóban lassan mehetett a dolog, mert Németországon kívülre csak a 19. század elejére érkeztek meg a feldíszített fenyők. Állítólag az 1815-ben rendezett Bécsi Kongresszus ideje alatt leste el az európai nemesség a porosz küldöttektől ezt a szokást. Az első bécsi karácsonyfát még 1814-ben egy Berlinből áttelepült bankárcsalád állította az otthonában, ami annyira szokatlan volt akkoriban, hogy még a titkosrendőrség is jelentést készített róla. Aztán sorban bukkantak fel a karácsonyfák az európai nemesség köreiben: a bécsi Henrietta hercegnő már 1816-ban újított egy saját bejáratú fával, Franciaországban az orléans-i grófnő házában állíttatott karácsonyfát 1840-ben, a brit királyi családban pedig 1848-ban tűnt fel először a feldíszített fenyőfa. Amerikában pedig komoly vita tárgyát képezi, hogy hol és mikor állt először karácsonyfa az országban. A connecticuti  Windsor Locks lakói azt állítják, hogy náluk már 1777-ben is állt karácsonyfa, már pedig az volt az első az Egyesült Államok területén. A pennsylvaniai Easton városa azonban tagadja ezt, mivel szerintük náluk állt az első fa, méghozzá 1816-ban történt a nagy esemény.Magyarországon először 1824-ben Brunswick Teréz grófnő állított karácsonyfát Aszódon. Aztán a hazai nemesség szépen rákapott a faállításra, aminek következtében a jobb módban tengődő polgári rétegnél is divatba jött a karácsonyfa. Akik viszont nem az elit osztályokba tartoztak, azok csak a 20. században kezdtek feldíszített fákkal karácsonyozni, sokan csak 1945 után adták a fejüket erre a szokásra. Régebben azonban nemcsak állították a fákat, hanem bizonyos helyeken a gerendára kötözték, és úgy lógatták le a karácsonyfát. Így ugyan nem foglalt helyet a házban, viszont könnyebben széjjel éghetett az egész ház, ha gyertyákat is pakoltak a fákra. Ajándékot pedig sokáig kizárólag a gyerekek kaptak, a felnőttek ajándékozása valamikor a századforduló környékén kezdett szokás lenni, néhány kitartó vidékiek pedig csupán 1960-tól örülhettek az első zokniknak.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés