free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rózsaszín és kék

Borsa         Címkék: fotóművész, fotósorozat, gyerekek, jeongmee, koreai 2 hozzászólás

Egy koreai fotóművész olyan gyerekekről készített fotósorozatot, akik kizárólag a saját nemüknek megfelelő játékokkal játszanak. Saját kislánya adta az alapötletet.

Rózsaszín és kék, ülve és állva, szoknya és nadrág, erősebb és gyengébb, autó és baba, autó és tűsarkú… Szocializációnk során egészen egyértelműen ivódnak belénk ezek  férfi-nő viszonylatra használatos fogalompárok. Egy koreai fotóművész olyan gyerekekről készített fotósorozatot, akik már igen masszívan elindultak ennek a szocializációnak az útján.

Jeongmee Yoon-nak a Pink and Blue Project-hez saját lánya adta az alapötletet. Az ötéves kislány ugyanis annyira szereti a rózsaszínt, hogy kizárólag ilyen színű játékokat kér és szintén csak ilyen színű ruhákat hajlandó viselni. A művész rájött, hogy ez egyáltalán nem szokatlan jelenség, sőt kulturális háttértől és etnikai csoporttól függetlenül rengeteg kisgyerekre jellemző. Az alkotó szerint ennek az egyik fő oka a fogyasztói társadalom parancsában keresendő, mely azt mondja, hogy a kislányoknak vegyenek édes és feminin rózsaszín holmikat, míg a kisfiúknak kékeket, mert az az erőt és a férfiasságot jelképezi. Ebből kiindulva úgy döntött, fotósorozatot készít olyan gyerekekről, akik csak a hagyományosan a saját nemüknek megfelelő ruhákat viselnek és játékokkal játszanak.A fotók a gyerekek saját szobájában készültek, úgy, hogy a kislány vagy kisfiú körül elhelyezték a játékait, ruháit és használati tárgyait, úgy mintha azok egy kiállítás darabjai volnának. Némelyik fotón ráadásul maguk a gyerekek is úgy néznek ki, mint egy játékbaba.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés