free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 házi praktika a nehéz gyomorra

Borsa         Címkék: gázok, gyomor, kóla, mozgás, teltségérzet 1 hozzászólás

A karácsonyi nagy zabáláson nem szeretnénk nemet mondani egyetlen falatnak sem, viszont az ezt követő teltségérzéstől is hamar szabadulnánk. Öt házi praktika.

Minden tiszteletünk azoknak, akik megfelelő önkontrollal képesek lesznek nem túlzabálni magukat az ünnepek alatt és csak csipegetnek a finom falatokból, a sütikkel pusztán flörtölnek és reggelenként lefutják a maguk négy kilométerét. Mi nem ígérünk semmi ilyesmit, sőt már valószínűleg felugrott combtájra az első pluszkiló az adventi sütemények hatására. Ennek megfelelően azon töprengünk inkább, hogy hogyan fogjuk enyhíteni azt a feszítő érzést gyomortájon, aminek következtében oly nehéz kikászálódni az ünnepi asztal mögül. Nem szeretnénk nemet mondani egyetlen gusztusos falatnak sem, nem fogunk behunyt szemmel tiltakozni a hatodik szelet sütemény ellen és egészében a túlélésre játszunk. Ezért is szedtük össze azokat a házi praktikákat, amelyekkel egy kicsit csökkenthető a teltségérzet a gyomorban, hátha nem csak nekünk lesz rá szükségünk. Lesznek a listában furcsának tűnő ötletek, de mindegyik bevélt valakinek a szerkesztőség tagjai közül – ezért legalább annyit elmondhatunk, hogy nem halálosak.

Kóla

Semmilyen tudományos bizonyítékkal nem tudjuk alátámasztani az ötlet hatékonyságát, meg kell, hogy bízzunk szerkesztőnk szavában. Van, aki számára elképzelhetetlen, hogy a leves- főétel-desszert után még magához vegyen egy pohár szénsavas cukros lét, mert azonnal kidurranna, de ha hatékony ez a módszer, akkor csak azért lehet, mert a szénsav böfögésre késztet, s ilyen módon távozik a gyomorban már amúgy is felgyülemlett levegő, illetve gáz némileg enyhítve a kellemetlen feszítő érzést. Viszont, akkor lehet, hogy nem csak a kóla, de a szódavíz is elégséges, legalább spóroltunk a kalóriákkal.

Bakafröccs

Ez a csodás, bár kissé undorító ízű koktél a citromos víz és a szódabikarbóna házasságából jött létre és szintén a böfögtetés elvén működik, de feltételezhetően nagyobb hatásfokkal, mint a kóla. A nátrium-hidrogén-bikarbonát, ami enyhén lúgos kémhatású a citromsavval keveredve széndioxid gáz képződése mellett semlegesítődik. A gázbuborékok azok, amelyek a gyomorból távozva hozzák magukkal a bennszorult levegőt és gázokat. Itt tesszük hozzá, hogy a gyomor pH-ja alapból savas, így ha citromlé nélkül iszunk szódabikarbónás vizet, ugyanúgy pompás böfögés sorozatban lehet részünk.

Narancs-mandarin

Na, erre adjon valaki tudományos magyarázatot. Az erősen savas citrusfélék tovább savazzák a gyomrot, ami amúgy is teljes járaton termeli a gyomornedveket, tehát elvileg talán túlzás lehet ez a módszer. Kollégánknak valószínűleg azért esik jól, mert a sok tömény ízt "kimossa" a szájból a narancs aromája, esetleg egy kicsit kevesebb savat termel a gyomra alapjáraton és akkor a citrusfélék besegítenek.


Gyomorkeserűk

Minden népnek megvan a maga emésztést serkentő likőrje, pálinkája, mi magyarok sem vallunk szégyent a vöröskeresztes gömbüveggel, de választhatjuk a német vagy a cseh változatot is. A lényeg úgyis az úgynevezett keserű anyagokban rejlik, azt pedig mindegyik tartalmaz. Ha valóban orvosságként fogyasztjuk, azaz mondjuk három cent az utolsó fogás után, negyedórán belül érezhető a hatása. A hatóanyagok miatt az epekiválasztás serkentődik, a gyomor és a belek mozgása kifejezettebb lesz. Igen hatékony módszer, annak, aki szereti.

Mozgás

Ebben azért van valami perverz, de nem is reméltünk mást kollégánktól. Konkrétan a guggolást és a lépcsőzést javasolta. Vannak, akik ettől inkább hánynának, de végül is akad benne logika, hiszen a testmozgással a belek mozgása is fokozódik, valamint könnyebben távoznak a gázok is, de azért kezdők inkább érjék be egy könnyű sétával. Most azt kéne javasolnunk, hogy a fentiek elkerülésére inkább legyünk mértékletesek, de mi ezt nem szeretnénk tanácsolni – mindenki a maga belátása szerint.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés