free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 fura szilveszteri szokás

Borsa         Címkék: fura, lista, öt, szilveszter, szokás 0 hozzászólás

Manapság a szilveszteri szokások kimerülnek az irgalmatlan evészet és ivászatokban, az év végének vannak azonban igen érdekes rítusai is. Listánkban mutatunk ötöt.

A huszonegyedik század városi emberének a szilveszter csak egy dologról szól; a mulatozásról eszméletvesztésig, így az újévet legtöbben masszív rosszulléttel kezdjük. Falun azonban az idősebbek még őriznek pár szokást, melyek nemcsak érdekessé és izgalmassá, de családiassá is tették az év utolsó napját és az új esztendőt, mindezt fejfájás nélkül. Ezek a fura szertartásos és hiedelmi rítusok nekünk mindenképpen furának tűnnek, de mennyivel több értelme van ezeknek, mint úgy berúgni, hogy nem is emlékszünk semmire. Íme 5 alternatív tipp a szerencsésebb újévkezdethez!

Ételetikett

Az ételetikett megmutatja, hogy mit lehet és mit nem ajánlatos az újév napján fogyasztani. Azt például tudjuk, hogy ilyenkor a lencsefogyasztás gyarapító hatással van az anyagi helyzetünkre, de ugyanúgy jók erre a célra az egyéb apró magvak is, például a törökbúza, hajdina vagy a köles. Ez újév napján a legjobb, amit ehetünk a meggazdagodásunk érdekében, de már előző este is fogyaszthatunk anyagi jólétet ígérő étkeket; például a disznóhús ilyen, mert a népi hagyomány úgy tartja, hogy a malac befelé túrja a szerencsét, a kakaspörkölttel azonban vigyázzunk, mert ez a szárnyas jószág meg kifelé kaparja a javakat. Jótékony még a halétel is, a pikkelyek ugyanis sok pénzt ígérnek az újévre.

Férjjóslás

A férjkérdés a legtöbb lány életében kardinális helyet tölt be; lesz-e, mikor, ki lesz az, gazdag, jóképű, arisztokrata esetleg médiasztár? Az óév utolsó napja ennek kiderítésére is remek alkalmat kínál, és elképesztő mennyiségű praktikából választhatunk, melyek megmutatják a tutit. Lányos házaknál bevett szokás volt, hogy a csitrik lenyúlták apjuk pantallóját, és a párnájuk alá rakták azt, így biztosítva, hogy az új év reggelére megálmodják a jövendőbelijüket. De lehetett próbálkozni ólomöntéssel is, a hideg vízzel találkozó fém állítólag a leendő kedves nevének a kezdőbetűjét adja majd, ha nem szeretnénk forró ólommal idétlenkedni, akkor a jelöltek neveit rejtsük gombócokba, amelyik először jön fel - jelezvén, hogy megfőtt -, az tartalmazza a szerencsés kiszemelt nevét.

Hagymasózás

A falusi emberek élete - földművesek lévén - legnagyobb mértékben az időjárástól függ, ezért logikus, hogy amíg nem Aigner Szilárd és Németh Lajos jelezte előre - több-kevesebb sikerrel - a csapadékmennyiséget, addig a régi, házi praktikákat alkalmazták erre a célra. Egyik ilyen volt a szilveszteri hagymasózás, bár volt, aki biztonság kedvéért Luca-napon is elvégezte ugyanezt. A lényege annyi, hogy szilveszter napján fogunk egy hagymát, kettévágjuk, majd 12 szép szál réteget lefejtünk róla, ezeket aztán sorba rakjuk - a 12 hónap szerint - és meghintjük sóval. Újév reggelére a hagymarétegek némelyike be fog pisilni, vagyis levet ereszt, így már könnyű megmondani, hogy melyik hónapok lesznek csapadékosak és melyek szárazak. A logika persze azt diktálná, hogy mindegyik levet ereszt majd - egy idő után persze ez így is lesz -, de érdemes kipróbálni, mert érhetnek meglepetések.

Pénzgyarapítás

Ha azt szeretnénk, hogy az újévben jó sok pénzünk legyen, akkor szilveszter napján szisztematikusan helyezzünk el kisebb-nagyobb összegeket a szőnyegek alá, és a küszöbök mellé, az elhelyezett érmék állítólag ugyanis bevonzzák társaikat. Arra nem találtunk semmiféle utalást, hogy van-e különbség aközött, hogy ha ötforintosokkal, vagy ha tízezresekkel szórjuk tele a lakást, de logikusan a minél nagyobb összeg minél nagyobb "társakat" vonz be. Legrosszabb esetben elfelejtjük összeszedni őket, és majd a tavaszi nagytakarításnál örülhetünk, hogy pénz van a szőnyeg alatt. Lehet, hogy nem is olyan hülye módszer ez...

Újévi napfigyelő

A népi hiedelem szerint amilyen az év első napja, arányosan olyan lesz az egész év is. Ha szépen süt a nap, akkor az egész év szép napos lesz, ha a hajnal piros hassal kel fel, akkor szeles év elé nézünk. Arra is oda kell figyelni, hogy az ember mit csinál, ilyenkor nem szabad semmit kivinni vagy eladni a házból, mert akkor év közben nagy veszteség érhet minket, veszekedni sem szabad, mert akkor az egész év balhés lesz, sőt napközben lefeküdni vagy pihenni sem éri meg, mert akkor nagy valószínűséggel ágynak esünk majd az új esztendőben. Máris egy újabb ok, hogy miért ne másnaposan kezdjük az újévet.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés