free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Karácsonyi ételdíszítések

Borsa         Címkék: díszítés, húsételek, karácsony, séf, vegetáriánus 0 hozzászólás

Művészi hajlamainkat a karácsonyi ételek díszítésénél is kiélhetjük, de csak, ha nem nem a kaja rovására történik. A Menza séfje elmondja, hogyan díszítsünk szépen.

Külföldön már régebben, itthon azonban csak pár éve változtak meg az ételdíszítési szokások. Karácsony közeledtével sokan próbálkoznak otthon úgy feldíszíteni a szerencsétlen tányért, hogy szinte elvesznek rajta az ételek. Ha valaki azonban mégis meg akarja mutatni, hogy milyen művészi hajlamok vesztek el benne, akkor egy kevés leleményességgel ízlésesen tudja az asztalra tenni a karácsonyi menüt. Az alábbiakban sorra vettük a legáltalánosabb ételfajtákat, mit hogyan érdemes díszíteni. Ebben segítségünkre volt a budapesti Menza étterem séfje, Tóth Ferenc, aki felvilágosított minket, az ételek legtöbbször már magukat díszítik. "Én azt vallom, hogy a díszítés ne legyen fontosabb, mint maga az étel. Ha a tányéron helyet foglaló dolgokat nem lehet elfogyasztani ízléses keretek között, akkor a vendég úgyis félre teszi azt" – mondta a rendelkezésünkre álló séf. "Ha az ételek készítési idejét túllépi a díszítés elkészítése, akkor már régen rossz. A színek harmonizáljanak egymással, de ne legyen a tányér túlzsúfolva gyümölcsökkel, zöldségekkel, és egyéb dolgokkal."

Levesek

Ha valaki úgy gondolja, hogy levesnek egy krémlevest – jelen esetben sütőtökkrém levest – készít, akkor nem kell mást tennie, csak beszerezni hámozott tökmagot, és kevés tökmagolajat. A hámozott tökmagot meg kell pirítani olivaolajon, megsózni és mehet a levesbe csak úgy, mint a tökmagolaj.


Nézegess ételdíszítéseket!

Aki mégis úgy gondolja, hogy valami mást szeretne kipróbálni, az vágjon le egy darabot a sütőtökből, kicsit süsse meg, és rakja a tányér szélére. Ha egy egyszerű húslevest akarunk díszíteni, akkor az apróra vágott snidling ajánlott.

Húsételek

Főételnek egy gyömbéres pecsenyekacsát és burgonyafánkot készített nekünk séfünk, aki elmagyarázta, hogy a húsételek nem igényelnek más díszítést, csak köretet és esetleg egy kevés szószt. A burgonyás ételekhez készíthetünk karamelizált cukorból, balzsamecetből és vörösborból összekevert öntetet, amit a húsra és a tányér szélére is lehet önteni.



Ehhez még tehetünk két-három szál snidlinget, vagy a narancsos kacsához friss narancsgerezdeket, a fügés kacsához pedig félbevágott fügét is. A további sült húsok általában elbírják a menta levelet, vagy a koktélparadicsomot is.

Papírdíszítések

Mint említettük már párszor, a túldíszített kaják kimentek a divatból, de ha valaki mégis papírral vagy alufóliával szeretné díszíteni a kacsa, vagy csirkecombot az az alábbiak szerint tegye. Egy papírcsíkot  kell vágni – ez lehet sütőpapír és normál papír is -, bevagdosni az egyik oldalát, és rátekerni a comb végére. Ez a díszítés akár praktikus is lehet, hiszen elkerülhetetlen, hogy kicsit jobban megpiruljon a comb vége, ha jól át akarjuk sütni a húst. Ezt a részt pedig simán el lehet takarni ezzel a papírral. De ne legyen a kaján egyszerre alufólia, füge, snidling meg minden, mert az sok.

Vegadíszítések

A kezdetleges tervekkel ellentétben séfünket mégis rá tudtuk beszélni arra, hogy egy vegetáriánus ételt is mutasson nekünk, mert szerkesztőségünkben többen is csak vegakajákat fogyasztanak. Séfünk ezeket az embereket nevezte "pongyolaevőnek", de akkor jót nevettünk ezen. Tehát egy vegetáriánus étel önmagában is jól nézhet ki, hiszen nem áll másból, csak zöldségekből.



Ugyan sokan csak köretként, de jelen eseteben a grillezett zöldségek főételként szuperálnak. Ha ezeket a grillezett zöldségeket ízlésesen helyezzük el a tányéron, és esetleg egy rozmaringot vagy kakukkfüvet helyezünk a tetejére, akkor máris szuperül néz ki az étel.

Tányérokról

Mint minden évszaknak, a télnek is megvannak a maga színei, azaz főleg a piros és a sárga színek dominálnak, míg nyáron inkább a színesebb ételeket kedvelik. Séfünk szerint, érdemes mindig a fehér tányért választani a szervírozásra, mert az soha nem sok, és még díszíteni is lehet – persze csak az ízlés határain belül.

Desszert

A desszertet is sokan hajlamosak túlspilázni. A lényeg pedig a technikában van, ezért séfünk megmutatta, hogyan lehet egy egyszerű almakompótot is ünnepivé tenni. Csupán egy fahéj rúd szükséges a kompót közé, és máris jobb a látvány. Ha azonban ezzel még valaki nem volna elégedett, akkor az karamellizáljon kevés cukrot, töltse fel tejszínnel és tegye bele habzsákba.



A képeken séfünk habszifont használt, ám nem valószínű, hogy ez minden háztartásban megtalálható, így nyugodtan maradhat mindenki a jól bevált habzsáknál. A süteményeket rendszerint nem nagyon kell díszíteni, de a túrós vagy nagyon tejszínes édességek elbírnak csokoládé vagy gyümölcsszószt.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés