free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Madonna exe megmutatja

Borsa         Címkék: film, guyritchie, kritika, premier, új 0 hozzászólás

Guy Ritchie, az angol alvilági humor reformátora új filmmel jelentkezett, amiben visszatért a Ravasz és a Blöff vonalhoz. Még ha önismétléssel vádolják is, jól tette!

Guy Ritchie az utóbbi évek elvetélt filmes próbálkozásaival képtelen volt felhívni magára a figyelmet, bár mozijai nem voltak olyan tragikusak, a Ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső, valamint a Blöff hírhedt rendezője képtelen volt hasonlóan nagyot dobni. Ha szóba is került a neve, az maximum fittmániás és öregedésrettegő popikon neje, Madonna kapcsán történhetett, de úgy néz ki az asszony ex-szé nyilvánításával együtt az ihlet is visszaszállt a britek fenegyerekébe. Jelen mozija egészen hűen idézi a fentebb emlegetett nagyokat, ugyanaz a könnyedség, humor és elegancia jellemzi, mint elődeit.

Intercom

Kritikaként sokfelől azt kapta - már a Blöff esetében is -, hogy jó az, amit csinál, csakhát önmagát ismétli, de meg kell, hogy mondjuk - az utóbbi évek tapasztalata, és a jelen eset is ezt támasztja alá - Ritchie-nek ez áll a legjobban. Attól, hogy témája most is a brit alvilág kisebb-nagyobb csirkefogóinak stiklijeibe kalauzol el, hogy ismerős panelekből építkezik, hogy megvan benne a régi jó humor-recept, sőt még nagyoktól is nyúl innen-onnan, még nem lesz sem unalmas, sem áporodottszagú.

A magyar címet illetőleg lennének kifogásaink, de ebbe most azért nem megyünk bele, mert nem ez az eső alkalom, amikor hitetlenkedve rázzuk a fejünket a címválasztás miatt. A film eredetileg a RocknRolla névre hallgat, mely nemcsak az egyik főszerelő életvitelére, hanem jelzőként is reflektál a mozira. A történet London alvilágába mutat utat, találkozunk itt piti bűnözőkkel, korrupt politikusokkal, igazi londoni nagyvadakkal, az orosz maffiával, és a feltörekvő zöldfülűekkel is. Az oroszok egy törvénytelen ingatlanspekuláció révén rengeteg pénzt kaszálnak, az alvilági piacra került dollármilliók a legkisebb halak fantáziáját is megmozgatják, hát még a nagyokét.

Intercom

Megindul tehát a hajsza a milliókért, és a gyors gazdagodás reményében az eszközök terén nem sokat lacafacáznak hőseink. Ekkor azonban bedübörög a képbe Johnny Quid, a főcímfigura, a néhai rocksztár és szivacsosra drogozott agyával is képes átvágni a nagykutyákat, és egyik pillanatról a másikra felborítani az erőviszonyokat. Innentől tetőzik a káosz, mindenki ki akar játszani mindenkit, a rosszfiúk akaratuk ellenére is előbb-utóbb összefutnak, mely nem várt, de nagyon mulatságos következményeket eredményez. A kétórás filmidő alatt nincs hiány sem feszültségben, sem igazi Guy Ritchie-s poénokban, újdonságképpen pedig majd minden szereplőtől kapunk egy csipetnyi filozófiát is.

Intercom

Ritchie a film után azt nyilatkozta, hogy neki aztán fogalma sincs a londoni gengszterarcokról, figurái abszolút fiktívek, és nagyon valószínűsíti, hogy közük sincs az igazsághoz. Talán ezért is lehet, hogy olyan szimpatikusak, bár a Spíler alakjai közel sem olyan csillogó személyiségek, mint mondjuk a Blöff idióta karakterei, de egytől-egyig lehet bennük találni valami kedvesen bájos fogódzót. Valószínűleg ebben rejlik filmjei ereje, a karakterformálás stílusa személyes és megkapó, figurái pedig idétlenkedéseik közben is "sikkesek". A körítés lendületes, mozgalmas és a disznóságok ellenére is egy pozitív közeg, melyben a szereplők a humoros kedvében lévő véletlen szabályai szerint készítik ki egymást.

Guy Ritchie kétségtelenül a brit gengszterfilmek nagy reformátora, a világon szinte mindenfelé születtek próbálkozások stílusa utánzására, talán nem véletlen, hogy ez neki megy a legjobban, és bár lehet önismétléssel és újrajátszással vádolni, a szerencsétlen nevű Spíler könnyfakadásig fogja megdolgozni a rekeszizmokat, a végefőcím pedig nem is akármilyen folytatást sejtet.


Spíler / RocknRolla
Színes, feliratos angol akciófilm, 2008
Rendező: Guy Ritchie
Forgatókönyvíró: Guy Ritchie
Zeneszerző: Steve Isles
Operatőr: David Higgs
Producer: Guy Ritchie, Steve Clark-Hall, Susan Downey, Joel Silver
Vágó: James Herber
Szereplők: Gerard Butler, Thandie Newton, Nonso Anozie, Gemma Arterton, Idris Elba, Toby Kebbell, Ludacris, Jeremy Piven, Karel Roden, Tom Wilkinson
Játékidő: 114 perc
Mozibemutató: 2009. január 1.
Forgalmazó: Intercom


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés