free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nyakkendő és lakkcipő nélkül

Borsa         Címkék: feszengeni, gyerek, lakkcipő, nyakkendő, ünneplő 0 hozzászólás

Sok boldog, felszabadult, ugráló és hason csúszó gyereket szeretnénk látni az ünnepek folyamán, ezért kérünk mindenkit, hogy ne adjon öltönyt az ötévesekre.

A karácsonyi nagy vásárlási lázban a ruha üzletek nem csak a kasmírpulóver-selyem nyakkendő ajándék vonalon próbálják érvényesíteni a haszonszerzést, hanem nyomatékosan figyelmeztetnek arra, hogy az ünnep nem létezhet ünneplőruha nélkül. Jelentjük tudjuk, azzal azonban testületileg nem értünk egyet, hogy a gyerekek ünneplő ruhája  a felnőttek gálaglancának kicsinyített mása legyen. El is mondjuk miért, aztán döntsön mindenki, hogy ráhúzza e a kiskorúra a csokornyakkendőt szenteste.

Induljunk ki onnan és ezt a részét ne is vitassuk tovább, hogy szerintünk egy hároméves gyerek öltönyben, nyakkendőben úgy néz ki, mint majom a köszörűkövön. Ez természetesen csak egy vélemény, ám az ünneplő ruhák természete ritkán kompatibilis a gyerekek természetével, úgyhogy foglalkozzunk inkább azzal, hogy hogyan keserítheti meg az ünnep perceit a lilára dauerolt nagynénik elvárása a gyereköltöztetés kérdésében.Az extra kellemetlen a dologban az, hogy nem csak a gyerek számára tehetjük feszengőssé, idegesítővé és hisztiforrássá  nem megfelelő öltözékkel a nagy eseményt, hanem mi magunk is az idegbajig juthatunk, ha folyton a gyereket kell figyelni, nem eszi e le a kasmír felsőt, vagy nem lép e tócsába a lakkcipőjével. (Bele fog.) A gyerekek ugyanis az egész világot egy nagy felfedezni, megfejteni való rejtvénynek tekintik és az egész - adott esetben ünneplőbe öltözött - testükkel indulnak meghódítani azt. És ez bizony nem csak a kétévesekre, hanem jó esetben a tizenkétévesekre is vonatkozik. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy játék közben nem olyan csekélységek érdeklik őket, hogy fröccsen e sár a harisnyájukra, vagy hogy szakad e a nadrág térde, ha kipróbálják, hogy mennyire csúszik a frissen vakszolt parketta.Mint ahogyan mi felnőttek sem szeretünk egy vacsorán folyton arra figyelni, hogy ne csöppenjen körömpörkölt szaft a fehér blúzunkra, hanem elmélyülten szeretnénk röhögni az asztalszomszédunk poénjain. Ha folyton a blúzunk állapotára figyelünk, akkor egy idő után lemaradunk a viccekről, idegesek leszünk és szidjuk magunkat, hogy miért nem valami kevésbé kényes ruhadarabot választottunk. Ha a gyerekre az ünnep okán olyan ruhát kényszerítünk, amiben nem tud szabadon mozogni, ugrálni, teljes testtel lelkesedni, egy idő után ideges lesz és magában a ruhát, illetve hát minket, akik ebbe a helyzetbe kényszerítettük fog szidni.

Természetesen meg kell tanulniuk a gyerekeknek, hogy az ünnepet az öltözékünkkel is megtiszteljük – elválasztjuk a hétköznapoktól –, de mindez remekül megoldható úgy, hogy a gyerek ne érezze kalodába zárva magát. Egy fantasztikus óvónéni egyszer így felelt Borsamunkatárs azon kérdésére, hogy mi legyen a gyereken az óvodai ünnepségen: az, amiben szépnek érzi magát. És itt a trükk. A gyerek, mert okos, olyan ruhában érzi szépnek magát, amit szeret, és azt szereti, ami számára kényelmes. A lányok nem csak azért szeretik a pörgős szoknyát, mert szépen forog, hanem mert a legkényelmesebb fazon, még fára is lehet mászni benne.Ne higgyük, hogy a gyerek nem különbözteti meg az ünnepi szépet/kényelmest, a hétköznapi széptől. Csak éppen, ha eddigi élete folyamán az ünneplő ruhához kizárólag tiltó és felszólító mondatok kapcsolódtak, akkor tetszhet neki akármennyire, nem fogja szeretni, mert feszengeni fog. Megint egy felnőtt párhuzam: egy túl mélyen dekoltált blúzban bármilyen elegáns is, nagyon kényelmetlenül érzi magát egy olyan nő, aki ezt nem szereti. Nem tudja hogyan viselje, ezért feszengeni fog.A karácsonyi nagy készülődésben tehát, főleg akkor, ha amúgy is kiemelten kezeljük a gyerekek örömét, próbáljuk egy kicsit elképzelni azt, hogy hogyan érezzük mi magunkat a legjobban és ne követeljünk a gyerekektől sem többet. Ne rontsuk el az örömüket a vigyázz a harisnyádra!; ne edd le az inged!; ne lépj a sárba! felszólításokkal. Nézzünk inkább körül a szekrényben, és vonjuk be a döntésbe a gyereket is. Kérdezzük meg miben érzi szépnek magát, és hagyjuk, hogy az is legyen. Ha pedig a nagyi húzza a száját és nem tetszik neki, hogy nincs a gyereken nyakkendő/lakkcipő/nejlonharisnya/strasszkő hivatkozzunk bátran a Borsára.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés