free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Túlkomplikált esti szettek

Borsa         Címkék: csillámpor, elegancia, kosztüm, ruha, tűsarkú 0 hozzászólás

Jön a szilveszter, és ilyenkor mi, nők képesek vagyunk túlkomplikálni ünnepi szerelésünket. Borsastylist okítása következik csillámporról és nagyestélyiről.

Meghívást kapunk egy rendezvényre, állófogadásra, színházi premierre, gondosan összeválogatjuk az esti szettünket, aztán valamilyen hirtelen ötlettől vezérelve néhányan telefújják a hajukat csillámlakkal és még attól sem riadnak vissza, hogy a körmüket is feldíszítsék. Aztán a tökéletes öltönyben feszítő pasik csak pislognak, és nem értik, hogy életük párja miért néz ki úgy, mint egy giccses karácsonyfa. Borsastylist most nem az utcán nézett nagyot, hanem a különböző esti rendezvényeken, és ha tetszik, ha nem, beolvas újra.
 
Receptek elegáns szettekhez

Előétel – színházba, üzleti vacsorához
Elegáns szabású, sötét színű kosztüm és stílusban hozzáillő blúz vagy vékony pulóver. Lábbelinek csizmától a balerináig, minden szóba jöhet, ha nem túl sportos. Kiegészítőnek jöhetnek a visszafogott darabok, túlságosan nagy és hangsúlyos ékszerek itt nem működnek.

Főétel – állófogadás, opera
Ilyen alkalmakra már szóba jöhetnek a koktélruhák, vagy a mutatósabb anyagból készült kosztümök,de egy masculin szabású női szmokinggal sem hibázhatunk. A kiegészítők már lehetnek csillogóbbak, de a home-made ékszerek már szóba sem jöhetnek.

Desszert – bál
Itt már minden jöhet, ami a nagyestélyi fogalmát kimeríti, viszont tiltólistán vannak a térdig érőnél rövidebb darabok. Kiegészítőnek választhatunk hangsúlyosabb darabokat, hosszú fülbevaló, könyékig érő kesztyű és színben valamint stílusban a ruhához illő stóla gond nélkül szerepelhet a szettben.

Távol álljon tőlünk az általánosítás, de az a tapasztalatunk, hogy általában két nagy hibát szoktak a nők elkövetni, az egyik, hogy túl- a másik, hogy alulöltözik az alkalmat, és azt, hogy egy alapjaiban jól öltözött csaj, gépezetébe hol kerül hiba, nem tudjuk, mi csak a végeredményt látjuk, ami sokszor igen elkeserítő. A bakikat, valamint az elkövetőket négy nagy csoportra tudjuk osztani.

Az alapok rendeben, viszont a részleteknél már teljes a káosz

Megvan a tökéletesen szabott ruha, a cipőben és a táskában sem találunk kivetnivalót, aztán valamilyen csoda folytán hirtelen ellenállhatatlan vágyat érez az illető arra, hogy a régen használt hajcsavaróit ismét bevesse. Ezek után már csak hab a tortán, hogy valamilyen földöntúli erő azt mondatja vele, hogy, tele kellene fújni a gondosan belőtt frizurát hajlakkal, lehetőleg a csillámmal felturbózott fajtából, és az sem árthat, ha a diszkrét fülbevalót hatalmas fityegő csillogó csodára cseréli. Innentől kezdve nincs megállás, egymás után jönnek az olyan kiegészítők, amelyek rendre tönkreteszik a kezdetekkor még tökéletes szettet.



A megoldás egyszerűen csak annyi, hogy megálljt kell tudni parancsolni, nincs szükség semmilyen felesleges cicomára még akkor sem, ha a szekrényben ott lapul a szezon legszebb kristállyal kirakott fülbevalója, és a szemfestékek melletti egy-két doboz csillámpornak is jut hely (utóbbi harmonikus alkalmazásáról a szilveszteri smink cikkünkben olvashatsz, ha mindenképpen erre vágysz). Nem kell csavaró, strassz és csillámpor, egy egyszerű lófarok és egy pici fülbevaló tökéletes megoldás lesz, arról nem is beszélve, hogy a túl sok csillám nemcsak rajtunk, de környezetünk összes ruhadarabján nyomot fog hagyni.

Divatos volt, '90-ben

A másik típus, aki ragaszkodik a régi ruháihoz és hisz abban, hogy a '90-es évek slágerterméke a mell alatt szabott vagy testresimuló tükörbársony ruha még 2008-ban is tökéletesen megállja a helyét. Főleg, ha a direkt hozzá vásárolt, csapott orrú lakkcipővel kombinálja, ezek után már semmilyen csillámos tuning nem kell, ez önmagában is elég elrettentő. A régi ruhákkal semmi gond nincs, de csak akkor válnak be, ha a klasszikus vonalat képviselik, ugyanis hiába volt divat tavaly az A-vonal senki sem garantálja, hogy 2007-ben vagyonokért vásárolt ruha még öt év múlva is bevethető lesz.



Ha többször használatos kisestélyiben gondolkodunk, akkor nem kell túlkomplikálni a választást, egy hagyományos szabású kis fekete lesz a legjobb megoldás, ami szezontól és trendtől függetlenül mindig felvehető, csak a hozzá passzoló kiegészítőket kell cserélgetni. Az aktuális divatnak abszolút megfelelő ruhákban csak az gondolkodjon, aki megengedheti magának, hogy minden évben beruházzon egy-egy újabb darabra.

Egyszerűen túl sok(k)

A mindent bele elv egy salátánál tökéletes elgondolás lehet, ezzel szemben, ha valaki éppen arra próbál törekedni, hogy elegáns legyen, akkor ez a legrosszabb út, amit követhet. Sokan, ha valamilyen számukra jeles eseményre készülnek, kinyitják a gardróbjuk különleges alkalmakra fenntartott szekrényét és gondolkodás nélkül magukra kapnak mindent, amit addig gondosan gyűjtögettek.

A hivatalos meghívókon elég nehéz kiigazodni, nem elég kibogarászni a helyszínt és az időpontot, még a kódolt üzenetekkel is meg kell küzdeni. Kisokos meghívók mellé.

Semi formal, black tie – fél ünnepélyes
Férifiaknak: szmoking, sötét öltöny, fehér ing és diszkrét mintás nyakkendő fekete vagy bármilyen sötét cipő – csizma vagy tornacipő kizárva

Nőknek: kisestélyi, hagyományos szabású kosztüm, egybeszabott ruha de nem rikító színben, tűsarkú vagy bármilyen elegáns cipő

Formal, white tie – ünnepélyes
Férfiaknak: frakk, fehér csokornyakkendő vagy fekete öltöny, fehér ing, sötét színű nyakkendő fekete cipő, frakkhoz illik lakkot választani

Nőknek: nagyestélyi, hosszú kesztyű, vállat takaró stóla

Jöhet bármi, ami strasszokkal van díszítve, masnis, fodros és csipkés, ezzel még nem is lenne gond, ha nem az lenne a végeredmény, hogy a bőség zavarában döntésképtelenné válnak és mindent magukra kapnak.



Egy pánt nélküli selyemruha alapjában véve nem tűnik rossz választásnak, de ha mindehhez csipkeharisnya, stóla, masnis öv, könyékig érő kesztyű és még egy hatalmas karimájú kalap is társul, akkor az összességében minden lesz, csak elegáns nem. És ekkor még a sminkről és frizuráról nem is beszéltünk, pedig ilyenkor az is bőven megérne párszáz karaktert. Ha a bőség zavarával küzdünk, akkor bármennyire is fáj, a ruhák egy részét a szekrényben kell hagyni, függetlenül attól, hogy mennyire szeretjük azokat, ugyanis, ha nem passzol a ruhához, akkor tilos felvenni.

Hanyag elegancia

Ezt a fogalmat valószínűleg azok találták ki, akik már általános iskolás korukban is csak nagyduzzogva vették fel a kötelező fehér blúzt és a hozzá tartozó fekete szoknyát. Ez felnőttként úgy módosul, hogy olykor-olykor muszájból felveszik ugyan az utált kosztümöt, de a blúzukat sosem tűrik be hozzá, a tűsarkújuk orra – már, ha van - pedig rendszerint le van verve; ők így dacolnak a világgal.



Hát, ahogy gondolják, de azért lássuk be, hogy bizonyos kor felett, még akkor is, ha minden porcikánk tiltakozik ellene, fel kell tudnunk öltözni. A hanyag elegancia ugyanis egy golfversenyen még, úgy ahogy, megállja a helyét, de az Operában már nem működik. Aki sportosan elegáns szettekben gondolkozik, az is fel tud gond nélkül öltözni kifogástalanul, ugyanis a tévhittel ellentétben nem minden nadrágkosztümnek és ingnek van kényszerzubbony hatása.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés