free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ünnepi tradíciók a nagyvilágból

Borsa         Címkék: eltérések, érdekességek, karácsony, nagyvilág, szokások 0 hozzászólás

A keresztény országok többségében hozzánk hasonlóan ünneplik a karácsonyt, vannak azonban helyek, ahol sem az időpont, sem az ajándékhozó nem stimmel.

A karácsony rituáléja a világ különböző országaiban nagyon eltérő is lehet, bár Európa legtöbb országa hozzánk nagyon hasonlóan üli a karácsonyt, vannak helyek, ahol egészen mások a szokások.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy ugye egy keresztény ünnepről van szó - bármennyire is hajlamosak vagyunk erről a nagy shoppinglázban megfeledkezni -, következésképpen az egyéb vallású országokban hagyományosan nem ünneplik a karácsonyt, bár a turizmus és a jó üzlet miatt előfordulhat, hogy muzulmán vagy buddhista országokban is összefutunk egy-egy karácsonyfával vagy fénykoszorúval. Japán például kifejezetten kedveli a karácsonyt, attól függetlenül, hogy közük sincs a Jézuskához, de ők ugyanúgy díszítenek fát, közteret és házakat is, és hajlongva kívánnak egymásnak boldog kuriszumaszu-t. Mondjuk a japánokból bármit kinézünk, szóval ezen sem lepődtünk meg.

http://yutokai.sakura.ne.jp

A zsidó vallás esetében már hajlamosak lehetünk elbizonytalanodni, hiszen a zsidók is ünnepelnek ilyentájt, azonban ők sem a karácsonyt - nem Jézus születését -, az ő ünnepük a hanuka, amely minden évben a tél elején kezdődik, a nap és a hold ciklusait követve. Nyolc napon át tart, szimbóluma a kilenc ágú gyertyatartó, a menora, amelyet folyamatosan, meghatározott sorrendben gyújtanak meg a napok alatt. Szokás ilyenkor a nagy lakoma és az ajándékozás is, leginkább a gyermekeké, fát azonban nem állítanak. Az ünnep a bibliai időkre vezethető vissza, amikor a jeruzsálemi templom görög erők fennhatósága alatt állt, a makkabeusok azonban visszafoglalták, és fel akarták szentelni. Ennek a szertartásnak az egyik legfontosabb eszköze az örökmécses, amelyből kifogyóban volt az olaj, de isteni csoda folytán az a kevéske is kihúzta nyolc napig, és a szentelés megtörtént, ennek emlékére ülik a zsidók a hanukát. Tehát véletlenül se keverjük a karácsonnyal!

Ahol azonban van karácsony, ott is eltérnek a módok, sőt az időpontok is. Például Oroszországban január 6-án - vízkeresztkor - tartják a karácsonyt, ekkor állítanak fát, és ekkor ajándékoznak. Az eltérés az ókori, a középkori és az újkori időszámítás különbözőségeiből fakad, a keleti ortodox egyházak a 3. század óta ma is ezt a napot tartják Krisztus születése napjának. A 4. században a nyugati katolikus egyház döntött úgy, hogy a gyermek születését a népszerű keleti Mithrász napisten ünnepével egyeztessék, vagyis december 25-ével. Az örmény ortodox egyház még ennél is messzebbre megy, ők a gregorián naptár szerint január 19-én ünnepelnek, mert megőrizték mind a Julianus-naptárt, mind azt az ókeresztény hagyományt, amely szerint Jézus születésének és az Úr megjelenésének ünnepe egybeesik. Vagyis az ő karácsonyuk így 12 napot csúszik a többi ortodoxhoz képest is. Érdekes dolog ez, mert a Jordántól nyugatra viszont az összes ortodox közösség egy ökumenikus gesztussal a katolikusok karácsonyi időszámításához igazodik, a katolikus közösség pedig az ortodoxok időszámítása szerint ünnepli a húsvétot.

www.churchtimes.co.uk

Időpontban ugyan nem, de szokásokban igencsak eltér a karácsony Ausztráliában, ahol ilyenkor tombol a hőség, a családok pedig tengerparti piknikkel töltik az ünnepeket. Fenyőt csak azért nem állítanak, mert összeaszalódna szerencsétlen a nagy melegben, műfenyő és ajándékozás azonban van, a gazdag ünnepi ebéd után pedig strandolás a program, ilyenkor a jóllakott ausztrálok elözönlik a partokat, és jobb híján gumifenyőket fújnak fel hangulatfokozónak.

Az USA a karácsonyi hacacáré frontján is az élen jár a túlzásokban, itt például már hajlamosak közvetlenül hálaadás után fát állítani az emberek. Ilyenkor a házak is díszbe borulnak és tulajdonképpen egészen december végéig tart az ünnep. Az ajtókeretekre fagyöngyágakat lógatnak, és akit alatta megcsókolnak, annak szerencséje lesz a szerelemben. Itt nem az angyalka vagy Jézuska hozza az ajándékot, hanem maga a Télapó - Santa Claus vagy Father Christmas -, aki ráadásul nem is szenteste érkezik, hanem 25-én reggel. Ilyenkor a család általában pizsamában áll neki feltépni a csomagokat, majd következik a mértéktelen családi evészet.

http://news.bbc.co.uk, www.dailymail.co.uk

A görögök sem aprózzák el a dolgot, ők 12 napig egyfolytában ünnepelnek, december 25-étől január 6-ig, vízkeresztig. Az ajándékokat Szent Vasziliosz hozza, ráadásul csak szilveszterkor, addig az ételeké a főszerep. A sült pulyka és a sült malac nagyon népszerű, ahogyan a "Vaszilopita" is, amelyet szilveszterkor fogyasztanak és általában elrejtenek benne egy kis érmét is, aki megtalálja, az nagyon szerencsés lesz az új évben. Ilyenkor nemcsak magukat, de a háziállataikat is degeszre tömik a görögök, mert úgy tartják, hogy ettől bőséges lesz az új esztendő.

1. Ünnepi tradíciók a nagyvilágból
2. Boszorkányok és trollokLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés