free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legnagyobb veszteség 2008-ban

Borsa         Címkék: búcsú, lista, művészvilág, öt, veszteség 2 hozzászólás

A tavalyi év sok szomorú pillanatot is hozott, a művészvilág igen meghatározó alanyaitól voltunk kénytelenek búcsút venni. Listánkban rájuk emlékezünk.

Ha az ember év végével összegzést készít általában mindig a jó dolgokra emlékszik vissza, az év végi etap amúgy is a felhőtlen jókedv és gondtalanság időszaka. Az új évbe lépve viszont a veszteségeket is számba vesszük, sajnos a 2008-as év ebből a szempontból igencsak termékeny volt itthon és a nagyvilágban. Aktuális listánkban most azoknak a művészeknek és íróknak az emlékét idézzük fel, akiktől kénytelenek voltunk végleg elbúcsúzni tavaly.

http://nymag.comHeath Ledger

A halál mindig nehezen feldolgozható esemény, különösen így van ez akkor, az elhunyt személy arcátlanul fiatalon és látszólag értelmetlen halált hal. Heath Ledger ausztrál színészt január 22-én találták holtan New York-i lakásában, vélhetőleg nem szándékos gyógyszer-túladagolás végzett vele. Mindössze 28 éves volt, egy csöppnyi lányt és egy már kezdeteiben magasra ívelő, bátor és sokszínű életművet hagyott maga mögött. Láthattuk a Grimm, a Casanova, a Brokeback Mountain és az I'm Not There című filmekben, legutoljára pedig az új Batman-filmben, amelynek őrült Joker figurájáért lehet, hogy ő kapja meg a filmtörténelem második posztumusz Oscar-díját.

http://hu.wikipedia.orgGyurkovics Tibor

November 16-án, 77 éves korában hunyt el Gyurkovics Tibor, József Attila- és Kossuth-díjas költő, író, pszichológus. Ezt talán kevesen tudják, de dolgozott igazságügyi szakértőként, a magyar labdarúgó-válogatott pszichológusaként és hosszú időn keresztül az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben, ottani élményei későbbi műveiben sorra megjelentek.  Első verseskönyvét 1961-ben adták ki, összesen 49 kötete látott napvilágot. A versek mellett regényeket, elbeszéléseket, lírai esszéket, színműveket és publicisztikát is írt, 1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke volt.

http://kultura.huSelmeczi Roland

Hazai fronton is elveszítettünk idén egy fiatal színészt; Selmeczi Roland 38 éves volt, január 30-án egy színházi próbáról hazafelé tartva súlyos autóbalesetet szenvedett. Nemcsak remek film- és színpadi színész volt, de rendszeresen kölcsönözte hangját hollywoodi sztároknak; az ő hangján szólalt meg magyarul Brad Pitt vagy Antonio Banderas, de a 24 című sorozat Jack Bauerje, a Született feleségek Mike Delfinója vagy a Doktor House Wilsonja is neki köszönhette azt a szimpatikus mély-meleg hangszínét.

www.transbuddha.comSydney Pollack

Jeremiah Johnson, Ilyenek voltunk, A keselyű három napja vagy az Aranyoskám zseniális rendezőjét talán nem is kell senkinek bemutatni. Május 26-án, életének 73. évében Sydney Pollack Oscar-díjas rendező, színész és producer távozott az élők sorából. Közel egy évvel halála előtt diagnosztizálták nála korunk pestisét, a rákot. Első nagy sikerét az 1969-es A lovakat lelövik, ugye? című regényadaptációval aratta, utána nem is volt megállás, karrierje csúcsát kétség kívül a Robert Redford és Meryl Streep párossal forgatott 1985-ös sikermozi, a Távol Afrikától fémjelzi, amely a legjobb rendezés és a legjobb film Oscar-díját is kiérdemelte.

www.edward-merrin.comYves Saint Laurent

Június elsején a divatvilág nagy reformátorától, a lázadó és pimasz stílust preferáló Yves Saint Laurent-től is kénytelenek voltunk végleg elbúcsúzni. Hosszú ideje betegeskedett már, halála azonban mélyen megrendítette a (divat)világot. Yves Saint-Laurent 1936-ban született Algériában, egészen fiatalon került be a Dior házba és vette át annak irányítását az alapító, Christian Dior halálakor. Laurent-t a XX. század egyik legzseniálisabb divattervezője volt, merész és innovatív ötletei új utakat adtak a divatnak, nevéhez köthető a Nude-Look irányzat, amellyel hatalmas botrányt kavart a 60-as évek derekán, de hozzá kötődik a szmoking és a ballonkabát nőiesítése is, az időtlen és univerzális öltözködési elvek újrafogalmazásával meghódította az egész világot.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés