free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legnagyobb veszteség 2008-ban

Borsa         Címkék: búcsú, lista, művészvilág, öt, veszteség 2 hozzászólás

A tavalyi év sok szomorú pillanatot is hozott, a művészvilág igen meghatározó alanyaitól voltunk kénytelenek búcsút venni. Listánkban rájuk emlékezünk.

Ha az ember év végével összegzést készít általában mindig a jó dolgokra emlékszik vissza, az év végi etap amúgy is a felhőtlen jókedv és gondtalanság időszaka. Az új évbe lépve viszont a veszteségeket is számba vesszük, sajnos a 2008-as év ebből a szempontból igencsak termékeny volt itthon és a nagyvilágban. Aktuális listánkban most azoknak a művészeknek és íróknak az emlékét idézzük fel, akiktől kénytelenek voltunk végleg elbúcsúzni tavaly.

http://nymag.comHeath Ledger

A halál mindig nehezen feldolgozható esemény, különösen így van ez akkor, az elhunyt személy arcátlanul fiatalon és látszólag értelmetlen halált hal. Heath Ledger ausztrál színészt január 22-én találták holtan New York-i lakásában, vélhetőleg nem szándékos gyógyszer-túladagolás végzett vele. Mindössze 28 éves volt, egy csöppnyi lányt és egy már kezdeteiben magasra ívelő, bátor és sokszínű életművet hagyott maga mögött. Láthattuk a Grimm, a Casanova, a Brokeback Mountain és az I'm Not There című filmekben, legutoljára pedig az új Batman-filmben, amelynek őrült Joker figurájáért lehet, hogy ő kapja meg a filmtörténelem második posztumusz Oscar-díját.

http://hu.wikipedia.orgGyurkovics Tibor

November 16-án, 77 éves korában hunyt el Gyurkovics Tibor, József Attila- és Kossuth-díjas költő, író, pszichológus. Ezt talán kevesen tudják, de dolgozott igazságügyi szakértőként, a magyar labdarúgó-válogatott pszichológusaként és hosszú időn keresztül az Országos Ideg- és Elmegyógyintézetben, ottani élményei későbbi műveiben sorra megjelentek.  Első verseskönyvét 1961-ben adták ki, összesen 49 kötete látott napvilágot. A versek mellett regényeket, elbeszéléseket, lírai esszéket, színműveket és publicisztikát is írt, 1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke volt.

http://kultura.huSelmeczi Roland

Hazai fronton is elveszítettünk idén egy fiatal színészt; Selmeczi Roland 38 éves volt, január 30-án egy színházi próbáról hazafelé tartva súlyos autóbalesetet szenvedett. Nemcsak remek film- és színpadi színész volt, de rendszeresen kölcsönözte hangját hollywoodi sztároknak; az ő hangján szólalt meg magyarul Brad Pitt vagy Antonio Banderas, de a 24 című sorozat Jack Bauerje, a Született feleségek Mike Delfinója vagy a Doktor House Wilsonja is neki köszönhette azt a szimpatikus mély-meleg hangszínét.

www.transbuddha.comSydney Pollack

Jeremiah Johnson, Ilyenek voltunk, A keselyű három napja vagy az Aranyoskám zseniális rendezőjét talán nem is kell senkinek bemutatni. Május 26-án, életének 73. évében Sydney Pollack Oscar-díjas rendező, színész és producer távozott az élők sorából. Közel egy évvel halála előtt diagnosztizálták nála korunk pestisét, a rákot. Első nagy sikerét az 1969-es A lovakat lelövik, ugye? című regényadaptációval aratta, utána nem is volt megállás, karrierje csúcsát kétség kívül a Robert Redford és Meryl Streep párossal forgatott 1985-ös sikermozi, a Távol Afrikától fémjelzi, amely a legjobb rendezés és a legjobb film Oscar-díját is kiérdemelte.

www.edward-merrin.comYves Saint Laurent

Június elsején a divatvilág nagy reformátorától, a lázadó és pimasz stílust preferáló Yves Saint Laurent-től is kénytelenek voltunk végleg elbúcsúzni. Hosszú ideje betegeskedett már, halála azonban mélyen megrendítette a (divat)világot. Yves Saint-Laurent 1936-ban született Algériában, egészen fiatalon került be a Dior házba és vette át annak irányítását az alapító, Christian Dior halálakor. Laurent-t a XX. század egyik legzseniálisabb divattervezője volt, merész és innovatív ötletei új utakat adtak a divatnak, nevéhez köthető a Nude-Look irányzat, amellyel hatalmas botrányt kavart a 60-as évek derekán, de hozzá kötődik a szmoking és a ballonkabát nőiesítése is, az időtlen és univerzális öltözködési elvek újrafogalmazásával meghódította az egész világot.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés