free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bárányos évkezdet

Ízbolygó         Címkék: báránycomb, bébirépa, finomság, kuszkusz, rozmaring 0 hozzászólás

A bárány elkészítésétől sokan fáznak, mert macerás dolog a faggyútól megszabadítani. Mosolygás a hentesre és nem kell otthon kínlódni az eltávolítással.

Az Új Esztendőt, mégis egy báránysülttel kezdem, mert bár korábban én sem rajongtam érte, citrommal-rozmaringgal-fokhagymával elkészítve abszolút rabul ejtett. A húsvét még odébb van, de ha addig sikerül szép báránycombot beszerezni, érdemes néhány óra alatt isteni jó bárány ebédet/vacsorát összehozni.

A bárány előkészítésénél egy dologra kell figyelmet fordítanunk, hogy rendesen faggyúzzuk le, ha ezt nem tette volna meg maradéktalanul a hentes, így elkerülhető, hogy olyan íze legyen, ami miatt megutálható ez a finomság.

Citromos-rozmaringos báránycomb grillezett zöldségekkel, kuszkusszal és rozmaringos bébirépával

Hozzávalók 6 személyre

2 báránycomb (nagyjából 1,5 kg)
6 fej fokhagyma
2 citrom
6 ág rozmaring
2 dl fehérbor
4 fej hagyma
20 dkg gomba
2 cukkini
1 piros és 1 sárga kaliforniai paprika
4 koktélparadicsom elfelezve
Provence-i fűszerkeverék (kakukkfű, bazsalikom, majoránna, petrezselyem, rozmaring)
1 bögre kuszkusz
15 dkg bébirépa
2 evőkanál vaj
kevés citromlé
olívaolaj

frissen őrölt bors

A bárányt első körben megtisztítom a faggyúmaradványoktól, majd éles késsel kis nyílásokat vágok a húsba körbe-körbe mindenhol. A fokhagymákat gerezdekre bontom, megtisztítom, majd vékony csíkokra vágom és a kis nyílásokba gyömöszölöm. A citromokat felszeletelem, a rozmaringot megmosom. A báránycombokat frissen őrölt borssal megszórom, majd egy műanyag dobozba fektetem úgy, hogy a citromszeletekből és a rozmaringágakból jusson az aljára is. Leöntöm olívaolajjal, lefedem és egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap leszedem a húsról a citromokat és a rozmaring ágakat, majd serpenyőben két evőkanál olívaolajat hevítek és a combokat körbepirítom. Ezt szó szerint, kapjon színt a hús!



Ezt követően egy tepsibe fektetem a combokat, majd ráteszem a pácból a citromokat és a rozmaring ágakat. A hagymákat megpucolom és negyedbe vágom, 2 fej fokhagymát megtisztítok és a gerezdeket is a combok mellé szórom. Aláöntöm a bort és a sütés után visszamaradt olívaolajat is. Alufóliával lefedem és 150 fokos sütőbe tolom 3 órára. Amikor letelt az idő, az alufóliát leemelem és megnézem a bárány állapotát. Ha a hús omlik, szuper, készen vagyunk! Már csak a pirítás rész van vissza. Sütő grillfokozatra kapcsol, vagy hőmérséklet emel, hogy a hús ropogós piros burkot kapjon. Ez már gyorsan megvan, 10-15 perc.

A köreteket a tálalás előtt 20 perccel készítsük el. A kuszkuszhoz 2 bögre vizet forralok, majd ha felforrt, félrehúzom a lángról, majd beleöntöm a kuszkuszt. Sózom és hozzákeverek 1 evőkanálnyi vajat. A bébirépákat kevés vízzel megfőzöm, leszűröm, majd apróra vágott rozmaringgal és egy evőkanál vajjal összekeverem. A zöldségeket megpucolom, wokban/serpenyőben olajat hevítek és a zöldségeket nagy lángon pirítom, párolom. Amikor a paradicsomok már összeestek, akkor el is készült. Sózom, borsozom és provence-i fűszerkeverékkel megszórom. (Ez sajátkezűleg is összeállítható, mármint a fűszerkeverék.) Ha minden elkészült, tálalhatunk és bezsebelhetjük a többiektől a dicséreteket!


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés