free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Roma-zúri

Borsa         Címkék: film, kritika, premier, roma, zene 0 hozzászólás

Cigány zenészekről filmet forgatni már fél siker, a zenei anyag és a hangulat adott, innentől pedig a filmeseken áll vagy bukik a dolog. Jelen esetben sajnos bukik.

Az Usti Opre - Éleszd a tüzet! tulajdonképpen egy zenés dokumentumfilm és egy bulis road movie keveréke. Az ötlet nem új, de ezt nem is bánnánk, ha a kivitelezés minősége megütné a szintet, nem kevés film került már moziforgalomba, amelyről ugyanezeket tudtuk elmondani, de talán még egyiknél sem fájt ennyire az elbaltázott koncepció. Az alapanyag - Balogh Kálmán, Boban Markovic és Snétberger Ferenc által fémjelzett zenei vonal - ugyanis szépelgés nélkül is egyszerűen zseniális. A hibát nem itt kell keresni!

www.piranha.de

A produkciónak egy 2003-as millenárisbeli koncert adta meg a kezdő löketet, azóta azonban közel 6 év telt el, a film gyártása többször is félbeszakadt, és a forgalmazás is csúszott pár évet. Így történhetett meg, hogy a nagyközönség elé csak most év elejével kerül a mozi. Ezen a vonalon persze nem ez az első próbálkozás, csak tavaly két hasonló témájú film is eljutott a nézőkhöz; Bereczki Csaba Életek éneke és Dusan Milic Guca! című mozija. Míg az előbbi teljes egészében a zenére bízta magát, a Guca! pedig Boban és Marko Markovic világát idézte meg ötletesen, addig Sas Tamás és Allan Siegel kezdeményezéséből mindkettő hiányzik, vagyis koncepció nélkül lóg a levegőben.

"A film a közép-európai régió roma zenéjét igyekszik bemutatni, annak széles tradicionális irányaival, egészen a jazzig, de az éttermi muzsikálás nélkül" - foglalta össze a célkitűzéseket Koltai Péter, a mozi producere. A zenés doku három ismert és kevésbé ismert, virtuóz zenész; Snétberger Ferenc, Boban Markovic és Balogh Kálmán köré szervezve mutatja be a roma zenei hagyományt, életstílust és a társművészeket. Sajnálatos módon azonban a beillesztett koncertfelvételek többnyire zavaróan rossz minőségűek, a szerkesztés csapongó és hangsúlytalan, mintha a hosszú készítési stádium közepén már feladták volna az alkotók, és csak rutinból dobálták volna össze a filmelemeket.

www.snetberger.de

Bár még így is hiánypótló moziról van szó, vagy legalábbis tagadhatatlanul vannak benne ilyen részek is. Snétberger Ferencről például sosem készült még film, a nagy többség valószínűleg nem tudja elsőre hova tenni a nevét, pedig a hazai szcéna egyik legnevesebb, legjobb és legbravúrosabb dzsessz-zenészéről van szó. A forgatás több koncerthelyszínre, próbára és fellépésre is elkísérte a zenészeket, határon innen és túl, mégis valahogy a muzsika csak a vége felé kap központi szerepet, addig csak incselkedik velünk. Többek között ezt sem érezzük túl jó döntésnek, amennyiben a zene mennyiségi mérséklése koncepcionális lépés volt az alkotók részéről, ha pedig ad hoc, akkor szintén nincs mit hozzáfűzni.


A kezdeményezést persze értékeljük, de talán pont a zenészek volumene miatt megért volna a dolog egy kicsit több odafigyelést is, valahogy méltatlannak érezzük, bár a koncertrészek alatt az ember többször is hajlamos megfeledkezni róla, hogy moziban ül, ez viszont nem a film, hanem a zene érdemei közé írható.

USTI OPRE - Éleszd a tüzet!
Színes, magyar-német-szerb dokumentumfilm, 2006
Rendező: Sas Tamás, Allan Siegel
Forgatókönyvíró: Sas Tamás
Operatőr: Sas Tamás
Hangmérnök: Mazura János
Vágó: Major Klára
Szereplők: Balogh Kálmán, Snétberger Ferenc, Boban Markovic, Iva Bittova,
Marko Markovic, Miczura Mónika, Sergey Erdenko, Leonsia Erdenko, Novák Csaba, Petar Ralchev, Ivo Papasov, Patrice Heral
Játékidő: 85 perc
Bemutató dátuma: 2009. január 8.
Forgalmazza: Cheesefields


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés