free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mentsétek meg a lányokat!

Borsa         Címkék: abortusz, átok, india, lány, szülés 10 hozzászólás

Indiában, a lánnyal várandós kismamákat megvetik, abortuszra kényszerítik. Ha kell, szembeszegülnek a törvénnyel is, hogy a családba ne szülessen lánygyermek.

Az elmúlt húsz évben, Indiában tízmillió lány magzat esett áldozatául annak a borzalmas nyomásnak, ami szerint az anyáknak fiú utódot kell szülniük. A lánnyal várandós kismamáknak ugyanis férjük és rokonságuk megvetését, sok esetben fizikai bántalmazást is el kell viselniük, gyakran pedig egyenesen abortuszra kényszerítik őket. Az kormány most tenni próbál a lányok megmentéséért. A Guardian riportja.

Lányt szülni átok

Rekha életének egyik legboldogabb napja lehetett volna második lányának születése. Ehelyett az ágyában fekve kellett tűrnie, hogy őrjöngő anyósa paraffint locsol rá, miközben újszülöttje a padlón hevert. Az anyós szerint ez volt a megfelelő büntetés azért, mert Rekha másodszor szalasztotta el a lehetőséget, hogy fiú utódot hozzon a világra. A szomszédok, akik felriadtak a sikoltozásra, hirtelen feltépték az ajtót de nem segítettek, kidobták Rekhát és kislányát a házból, hogy soha ne is térjen vissza. Abban az országban, ahol a mai napig is a fiú utódok a megbecsültek, lányt szülni pedig átok, nekik voltaképpen még szerencséjük volt.

www.guardian.co.uk

India betiltotta a baba nemének születés előtti meghatározását és öt év börtönt helyezett kilátásba olyan abortuszért, amelyet azért végeznek, mert a magzatról kiderül, hogy kislány. "Mentsétek meg a lányokat!" - hirdetik a plakátok. A legújabb születési adatok azonban igen beszédesek. Punjab államban például 798/1000 a lány és fiú újszülöttek aránya, az utóbbiak javára. A nemzeti átlag szerint pedig 1000 fiúhoz viszonyítva csak 933 lány születik. "Indiában ma, ha fiúgyermeket vársz, tisztelnek, ha viszont lányt, akkor bűnösnek kell érezned magad és a családban elfoglalt helyed is értéktelenedik. Ez nagyon-nagyon zavaró" - mondta Anju Dubey Panbey a Delhiben működő Szociális Kutatóközpont munkatársa. A szakértő megjegyezte, hogy minden erőfeszítés ellenére a családok még mindig nem akarnak lánygyermekeket, aggódniuk kell ugyanis egyrészt a biztonságukért, másrészt pedig komoly anyagi terhet ró rájuk a felnevelésük és a kiházasításuk. "Az emberek azt mondják, lányt felnevelni olyan, mint a szomszéd vetését öntözni"- tette hozzá. Bár a magzat nemének megállapítását hivatalosan betiltották, az ultrahangos vizsgálatot végző klinikáknál létezik egy bevett trükk, amellyel mégis a család tudtára adják, hogy fiú avagy lánygyermekkel várandós a kismama. Éppen azt a papírt, amelyet a törvényi előírásnak megfelelően ki kell tölteni azzal kapcsolatban, hogy nem történt meg a nem meghatározása, piros vagy kék tintával írják alá annak megfelelően, hogy milyen nemű a magzat. Ezek után gyorsan el tudják intézni az abortuszt.

www.hsuperpolitical.com

Egy ultrahangos vizsgálat nagyjából 2000 rúpiába (körülbelül 8300 forintnak megfelelő összeg) kerül, ezt azonban nem mindenki engedheti meg magának. A szegényebbek - illetve azok, akik nem bíznak a tudományos módszerekben - egyéb eljárásokhoz folyamodnak, hogy előre megtudják, milyen nemű gyermeket hordanak a szívük alatt. Egyesek kristályokat használnak, míg mások abból következtetnek, hogy a has melyik oldala nagyobb: ha a bal, akkor a baba fiú, ha viszont a jobb, akkor lány. A bábák 500 rúpiáért végeznek illegális abortuszt, épp ezért a szegények közül sokan inkább összekuporgatják valahogy ezt az összeget, mintsem, hogy egy lányt kelljen felnevelniük.

Embertelen, civilizálatlan és kifogásolható

Rekha jelenleg szintén egy szegénynegyedben él. Elmeséli, hogy az anyósa az első lánya születése után azt kérte tőle, hogy ölje meg a babát. "Azt mondták, kidobnak és kerítenek egy másik lányt, aki képes fiú utódokat szülni." A története extrém, ám a rá nehezedő nyomás nem szokatlan. Szomszédjának, Munninak és villanyszerelő férjének két fia és egy lánya van. Amikor kiderült, hogy az asszony megint terhes, megijedtek, mert nem engedhettek meg maguknak még egy lányt. "Elmentem egy laborvizsgálatra, de 5000 rúpiát akartak kérni érte, amit nem tudtam volna kifizetni." Az orvosok erre azt mondták neki, úgy tűnik, mintha lányt várna, amelynek következtében el is vetette a gyereket. Egy másik környékbeli nő, Sheila Devi szintén aggódni kezdett, miután elsőszülött gyermeke lány lett. Amikor újra teherbe esett, ultrahangos vizsgálatra ment, ahol kiderült, hogy megint lányt vár. Az abortuszt választotta. Ma már három lánya és egy fia van. A házaspár nagyon akart egy fiú utódot, ám ameddig csak lányaik születtek, a rokonság az asszonyt hibáztatta azért, amiért csak lányokat tud szülni.Hiába a tiltás, az országban rengeteg olyan klinika üzemel, ahol elvégzik a magzat nemét meghatározó ultrahangos vizsgálatot és akár az abortuszt is. Vannak köztük kisebbek, de akadnak nagy és modern intézmények is, amelyek szintén belekeveredtek ilyen ügyekbe. Dr. Mitu Khurana gyermekorvosnő például azt állítja, hogy amikor teherbe esett, a rokonai a Delhiben működő Jaipur Golden Kórházba vitték ultrahangos vizsgálatra, amikor pedig kiderült, hogy kislányt vár, rá akarták beszélni az abortuszra. A doktornő keresetet nyújtott be a férje, a családja és a kórház ellen. Dr. Ashish Chandra a kórház vezető ügyintézője elismerte, hogy az intézmény megsemmisítette a vizsgálattal kapcsolatos papírokat, de a bűnelkövetést tagadta. Szerinte a törvény jó, a probléma a végrehajtással van, ugyanis a nagy kórházak hiába követik a szabályozást, amikor párhuzamosan létezik egy szabályozatlan piac.

Manmohan Singh, India miniszterelnöke néhány hónapja nyilvánosan "embertelennek, civilizálatlannak és kifogásolhatónak" titulálta a lány magzatok nemük miatti elvetetését. Egyelőre azonban úgy tűnik, a kormány még nem képes megbirkózni  a mélyen gyökerező problémával. Hiszen azokban az időkben, amikor még nem léteztek ultrahangos vizsgálatok, a lánygyermekeket születésük után ölték meg, s ezt ugyanúgy megtehetik ma is, ha esetleg épp a törvényi szabályozás miatt nem tudhatták meg előre a születendő gyermek nemét.

www.smh.com.au

Az IVF - vagyis a mesterséges megtermékenyítési - eljárások pedig egy újabb csavart adnak az ügynek, amennyiben ezek segítségével a családok biztosra mehetnek, hogy fiúgyermek születik. Dr. Shivani Sachdev Gour, a Delhi Phoenix Kórház szakorvosa elmesélte, hogy gazdag famíliák többször megkörnyékezték és 500 000 rúpiát vagy akár többet is ajánlottak azért, hogy gondoskodjon arról, hogy bizonyosan fiú utódjuk jöjjön a világra. "Azt akarják, hogy ültessek be fiúgyermeket. Illegális az embriók között a nemük alapján választani, de ők eltökélten ezt akarják és a pénz nem jelent számukra akadályt. Hiába mondom nekik hogy ez illegális, azt mondják, tisztában vannak vele." A doktornő azt mondja, az ő kórháza visszautasítja az ilyen megkereséseket, azonban úgy tudja, hogy Delhiben több olyan intézmény is működik, amely elvégzi az ilyen eljárásokat. "Nem tudom mit mondjak a kollégáimnak, akik megteszik ezt. Egyszerűen nem tudom mit kellene mondanom."


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés