free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csillagok, turizmus és gorillák

Borsa         Címkék: csillagászat, darwin, gorilla, kultúra, turizmus 0 hozzászólás

Minden év megkapja a maga titulusát, akár többet is, és ez alól az idei sem lehet kivétel. Cikkünkben áttekintjük, hogy mi mindenre számíthatunk 2009-ben.

 Az új év általában új lehetőségeket is tartogat magában, persze a lehetőségek nincsenek dátumokhoz kötve, de az emberiség ciklikus gondolkodásmódja mindig is kedvezett a beskatulyázásoknak. Míg tavaly a reneszánsz hagyományokra, a kultúrák közötti párbeszédekre, a Bibliára és a krumplikra koncentráltunk, addig az idei évben az eget szemléljük majd, a kihalófélben lévő emberszabásúak mellett kampányolunk és a kulturális turizmust éltetjük.

A kínai asztrológia szerint 2009 a bivaly - rosszmájúak szerint inkább ökör - éve lesz, a keleti hagyomány ezt a periódust nehéz, munkás, de haladó és alkotó időszakként emlegeti. Akárcsak a nevet adó zömök négylábú állat, stabil, megbízható, kicsit földhözragadt, ebből következően az idei év állítólag a hagyományos megoldásoknak és a tradicionális értékeknek kedvez.Mivel a szkepticizmus nagy erényünk, ezért inkább a csöppet konkrétabb dolgok felé fordulunk. 2009 az ENSZ 62. közgyűlésének 2007. december 19-én hozott határozata alapján a Csillagászat Nemzetközi Éve lesz. A hivatalos indoklás szerint pont 400 éve történt, hogy Galileo Galilei távcsövével az égboltot kezdte kutatni, amelynek eredményeként megroggyantak az addigi elméletek, és a tudomány egyre inkább kezdett elfordulni  a geocentrikus világképtől. De szintén évfordulós Johannes Kepler Astronomia Nova - vagyis Új csillagászat - című műve is, amelyben közzétette első két bolygómozgási törvényét, és ezzel megalapozta az égi mechanika kutatását.

www.star-astronomy.com

Az egész éves eseményt az UNESCO szervezi, a világban mindenhol lesznek kihelyezett programok, ebből mi sem maradunk ki. Hazánkban többek között a Magyar Csillagászati Egyesület, a Napfizikai Obszervatórium (Debrecen), az MTA Csillagászati és Űrfizikai Bizottsága, és a Szegedi Tudományegyetem is szervez programokat a csillagfigyeléstől az előadásokon át a vetélkedőkig. Akit érdekel a dolog, az látogassa meg az esemény magyar nyelvű honlapját, ahol az éves égi látnivalókon kívül megtalálhatja a programokat, és számtalan csillagászattal kapcsolatos információt is olvashat teljesen a köznyelvre szabott keretek között.

Ha a messzi távolból egészen földközeli dolgokra irányítjuk a figyelmünk, akkor viszont a természetvédelem, és azon belül is az állatvédelem kerül a központba. Idén a gorillákat vesszük elő, ha már az elmúlt évszázadok alatt szinte maroknyira ritkítottuk őket, akkor ez a minimum. Az egyik legközelebbi rokonunknak összesen 4 alfaja van, ebből 3-at csak egy hajszál választ el a kihalástól, az egész éves gorilla-kampánynak főbb elemei a képzés, a támogatás és a felvilágosítás. Így például állatvédelmi és kutatási programokat támogatnak, és továbbképzik a nemzeti parkok munkatársait. A kampányt az UNEP és az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete vezeti, az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) és a nagymajmok megmentésére indított nemzetközi program (GRASP) együttműködésével.Idehaza ismét a kultúrát preferáljuk, 2009 ugyanis a Kulturális Turizmus Éve lesz, amelynek elsődleges célja Magyarország kulturális értékeinek, örökségének megismertetése és az erre épülő turizmus élénkítése. A kultúra és a turizmus ugyanis összefügg egymással, nem is kis mértékben, a legjelentősebb nemzetközi turisztikai szakmai szervezetek legfrissebb előrejelzései egyértelműen alátámasztják a kulturális turizmus növekvő jelentőségét, folyamatosan nő a kulturális céllal utazók száma, a városlátogatások tekintetében ez a motiváció az első helyen szerepel. Miért is maradnánk mi ki ebből? Magyarország gyönyörű természeti adottságai mellett egyértelműen kulturális öröksége a legfőbb vonzereje.

Tovább evezve a kulturális körökben az idei év a Haydn szimpatizánsoknak is kedvezni fog, az osztrák zeneszerző ugyanis pont 200 éve halt meg, ennek emlékére pedig 2009 felvette a Haydn-év címet is. Mivel a virtuóz komponista művészileg igen termékeny éveket élt meg Magyarországon is, ezért különösen jelentős és programokban gazdag évre számíthatunk idehaza is. Joseph Haydn a bécsi klasszicizmus nagymestere volt, a köznapi esztétikai ítélet muzsikáját mindigis nyugodt, egyszerű és derűs jelzőkkel illette, de megbújnak műveiben az aggódás, pátosz és fájdalom elemei is. Haydn ma a legnagyobbra értékelt, a zenetudósok által legintenzívebben kutatott zeneszerző, és ez nem véletlen, a zenei formamodellek továbbfejlesztésében minden idők egyik legnagyobb művésze.

www.wvcommunityorchestra.com, http://commons.wikimedia.org

Az Európai Unió pedig a kreativitás és innováció évének bélyegezte az ideit, jelmondata: "Álmodj, alkoss, újíts", célja pedig az, hogy előmozdítsa az alkotó és újító megközelítést az emberi tevékenység különböző területein, hozzájáruljon ahhoz, hogy az Európai Unió felkészültebben nézzen szembe a globalizált világ kihívásaival. Mi csak drukkolni tudunk ennek.

Ugyan nem hivatalosan, de idén Darwin-évet is tartunk, a nagy természettudós 200 éve született és pont 150 éve hozta nyilvánosságra botrányos elméletét a fajok eredetéről. Számtalan könyv, még több konferencia és rendezvény fog megemlékezni róla, a brit posta alkalmi bélyeg kiadásával is kedveskedik majd az evolúciós elmélet apjának.

Tehát mozgalmas és élménydús évre számíthatunk, kétségtelenül lesznek nehézségei is, de mi szeretünk a pozitív dolgokra koncentrálni, ezek pedig azok!


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés