free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ismerd meg: Jean Paul Gaultier

Borsa         Címkék: divat, gaultier, kollekció, megbotránkoztató, provokatív 0 hozzászólás

A tervező, aki firkálgatással kezdte a pályafutását, de az igazi világhírt egy kultikus darabbá vált fűző hozta meg számára. Ismerd meg a divat francia fenegyerekét.

Jean Paul Gaultier a divat igazi fenegyereke, aki pályafutása során számtalanszor botránkoztatta meg nemcsak a finnyás franciákat, hanem az egész világot. Az 1952-ben született tervezőről csak kevesen tudják, hogy a divattervezést és a szabászatot nem iskolában  tanulta; gyermekkorában Folies Bergére táncosnőiről készült rajzaival szórakoztatta iskolatársait. Később a szenvedély munkamániává alakult át, a hetvenes évek elejétől kezdve először Pierre Cardin, majd Jean Patou mellett próbálta meg elsajátítani a szakmát. 1976-ban debütált élete első utcai ruha kollekciójával, azonban pár évvel később már formabontó és sokakat megbotránkoztató terveivel került a figyelem középpontjába.

http://nymag.com, http://curvature.files.wordpress.com, www.smh.com.au, www.whosdatedwho.com, www.artandliving.com
Nézd meg a Gaultier kreációkat!

Elsőként férfiaknak tervezett szoknyáival sikerült meghökkentenie a divat szigorú és néha igencsak maradi kritikusait, ezek után egymás követték a polgárpukkasztó kezdeményezések és kollekciók, így azon már senki sem lepődött meg, hogy volt olyan szezon, amikor a csontsovány modellek közé duci lányokat választott a kifutóra. Legismertebb ruhadarabja a Madonnának tervezett, mára már kultikussá vált kúpos melltartórésszel felszerelt fűzője, de az ő tervei alapján készültek az Ötödik elem című filmben látható jelmezek is. Nála megszűnik a férfi és a női ruhák közötti éles határvonal, gond nélkül ad férfiakra eredetileg női szabású ruhákat és ugyanez fordítva is igaz. 2004 óta a Hermes női kollekcióját is Ő tervezi, de mindemellett nem hanyagolja el a saját neve által fémjelzett márkát sem.

2006-ban ismét összeállt Madonnával a Confessions turné erejéig, ugyanis a világhírű tervező ismét merész és provokatív jelmezekkel lepte meg nemcsak az énekesnőt, de a rajongókat is, ezek után senki sem csodálkozott, hogy a nagy visszatérő Kylie Minogue is Gaultier-t kérte fel a turnéjához szükséges ruhák megtervezésére. De tervei nemcsak színpadi jelmezként állják meg a helyüket, hanem a legtöbb vörösszőnyeges felvonuláson is főszerepet kapnak, kreációit olyan hírességek hordják, mint a franciák új büszkesége Marion Cotillard vagy Nicole Kidman.

http://content.coutorture.com

2009-es tavaszi-nyári kollekciójában találunk jónéhány hordásra alkalmas darabot is, bár a nadrágon kívül hordott bodyval igen nehezen tudunk csak megbarátkozni, vékony muszlinok és könnyű selymek jellemzik a ruhák nagy részét. Az idei szezonban a ruhái – szabásvonalukat tekintve - inkább hasonlítanak selyemköntösre és hálóingre, mint utcai viseletre. Kedvenc darabunk a teljesen visszafogott szabású, hosszú fekete selyemruha, szigorúan fejkendővel, és az élénk narancssárga romantikus hatású nyári ruha.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés