free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Majd az anyám tudja

Borsa         Címkék: anyós, család, gyümölcskenyér, karácsony, konyha 2 hozzászólás

A cikkben található anya, anyósom szavak kiválthatók más nevekre. Akinek nincs emléke arról, hogy rokonai jobban tudták a tutit, az érezze magát szerencsésnek.

Íme egy kis karácsony utáni lamentálás arról, hogy a felnőttek mindig jobban tudják, mit hogyan kell, de morgolódásunkért mi is elnyerjük majd méltó büntetésünket. Anya, anyós és mi.

E cikk írójának első döbbenetes élménye arról, hogy az ő életét valaki jobban tudja az volt, amikor az apósa átrendezte a konyháját. Évekkel ezelőtt azzal a feladattal töltött egy fél napot a lakásban, hogy vigyázzon a két kiskorúra, szórakoztassa, gondozza őket pár órán keresztül. Ehhez képest, amikor hazaértem, megdöbbenve tapasztaltam, hogy semmit nem találok a saját konyhámban. Mint kiderült apósom azzal múlatta a gyerekpesztrálás számára unalmas óráit, hogy mindent – de tényleg mindent – átpakolt a konyhában. Az indoklás az volt, hogy: egy konyhát így kell berendezni. Az az ellenérv, hogy de nekem ez így kényelmetlen, süket fülekre talált. Nem ott tartjuk a tányérokat, ahol te, mert azt nem úgy kell. És kész. Napokig nem tudtam napirendre térni a dolog fölött, pedig amióta saját családom van, a saját anyámat is új oldaláról kellett megismernem.Például, október hatodikán délután felhív a szülőanyám és így szól: - Láttam leértékelve aszalt gyümölcsöket a nagyáruházban. Kiszaladhatnál, hogy legyen a karácsonyi gyümölcskenyérbe.
- Anyukám édes, karácsony két hónap múlva van, azok a szerencsétlen aszalványok pedig nyilván kifutnak a szavatossági időből, azért olcsók. Készítik a helyet a frissnek. És különben is éppen két gyereket viszek három felé, majd karácsony előtt vásárolok.
- Hát, te tudod….

Igen, tudom. Lehet, hogy rosszul, de valahogy tudom. Úgy tudom, ahogyan én tapasztaltam, ahogyan én szeretném. De az a benyomásom, hogy minél inkább vagyok felnőtt, annál kevésbé – mármint a nálam is felnőttebbek szerint. Itt van például a karácsony. Az ünnepek előtti utolsó szerkesztőségi értekezleten azzal utasítottam el egy feladatot, hogy amikor azzal tudnék foglalkozni, már itt lesz az anyukám. És akkor már nem megy, mert hallgathatom, hogy: "Te még mindig dolgozol, már régen nem ezzel kellene foglalkoznod! Jobban kellett volna beosztani az idődet, még jó, hogy kaptál halat." És én hiába érvelek, hogy 2008-ban akár karácsony napján is vehetek friss tengeri halat, a mamámban még mindig működik a reflex, hogy mindent akkor kell megvenni, amikor meglátjuk. Meg az a megszokás is működik, hogy a karácsonyi vacsorának hat órakor KELL az asztalra kerülnie. Ezért 24-én hajtottunk a konyhában megállás nélkül, és amikor délután négykor halmokban állt a krumplisaláta, a sütemény és a rágcsák, a fa fel volt díszítve, és a sütőben már a másnapi pulyka elősütése folyt, a halat már hulla fáradtan paníroztuk. Én még csak-csak álltam a lábamon, de a mamám már nem nagyon remélt mást mint, hogy egy kicsit ledőlhet a kanapéra.Most kezdjek el lamentálni, hogy vegye egy kicsit lazábban? Már megtörtént, valamikor november közepén, amikor éppen huszadszorra hozta szóba a karácsony megfelelő lebonyolítását és akkor sem értette, hogy mit akarok. És tudom, hogy szíve szerint már nem segítene nekem, mert fáradékony és annak örülne, ha egyszerűen csak leülhetne a karácsonyi vacsorához, örülhetne az ajándékainak és az unokáinak. De mit tegyen, ha úgy gondolja, hogy ha nem áll a sarkamban képes leszek nyolckor tálalni a vacsorát, és még az is lehet, hogy rántott hal helyett képes leszek valami mást főzni. És akkor nyilván összedől a világ.

www.dailymail.co.uk

De az anyósom is tudja ám. Neki például a kedvenc megjegyzése – bármire – az, hogy: "majd azt én tudom". Ez a mondat azt jelenti nála, hogy: mindegy mit mondasz, én úgy is jobban tudom nálad. Jobban tudom, hogy kell a gyerek haját levágatni, mi az amit olvashat, megnézhet a moziban. Egy ilyen mondat elvág mindenféle párbeszédet, lehet, hogy nekem is be kellene néha vetnem. Mondjuk, amikor vele beszélgetek.

Azért, hogy itt jól kiosztottam a rokonaimat, majd nyilván az lesz a büntetésem, hogy tizenöt év múlva, amikor átrendezem a menyem konyháját elküld melegebb éghajlatra, és képes lesz karácsony este nyolcra hívni vendégségbe. Pedig addigra már százszor elmagyaráztam neki, hogy azt nem így kell. De ő mindig azt felelte: majd azt én tudom.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés