free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bilincsbe vert tinilányok? - I. rész

Rigoni Franciska         Címkék: erőszak, gyilkosság, kamaszkor, szex, tinilány 0 hozzászólás

A fiatalság és a túltengő hormonok által megkergült tinilányok sok fejtörést okozhatnak szüleiknek. Utánajártunk, hogyan nevelhetők jól a tinédzser lányok.

A gyereknemzésre vállalkozók szülői karrierjében a rengeteg boldog és felejthetetlen pillanat mellett nem kevés olyan periódus is akad, amit valóságos vészkorszakként élnek meg. A hiszti- és dackorszakot egyetlen, többnyire végtelennek tűnő időintervallum képes überelni a gyereknevelésben, a kamaszkor. Mi ezen belül is a lányokat érintő gondokat, veszélyeket vesszük sorra, és igyekszünk megfejteni, mennyire teljesíthető küldetés biztonságban átjuttatni a hormonoktól tomboló leánygyermekeket, lehetőleg ép lélekkel, és ami a legfontosabb, élve, a gyermekkor határáról a felnőtt lét mezsgyéjére.

A híradók leginkább sokkoló információi között kiemelt helyen szerepelnek a tragikus kimenetelű eseményekről szóló anyagok. Pláne, ha kiskorú a sértett. A hasonló, tinikkel szembeni erőszakos cselekmények, gyilkosságok amellett, hogy mindig megrázzák az országot, hetekre elegendő témát szolgáltatnak a médiacirkusznak, mígnem pár hét, hónap elteltével sokaknak már csak egy eset lesz a sok közül.  

Riasztó esetek

Legutóbb Kiskunlacházán történt hasonló gyilkosság, ahol egy 14 éves tini lett emberölés és feltehetően nemi erőszak áldozata. Bényi Mónika, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre elmondta, H. Nóra halálával kapcsolatban az életvédelmi alosztály emberölés miatt ismeretlen tettes ellen folytatja a nyomozást. Az ügyet kiemelten kezelik, az osztályon dolgozó összes nyomozó bekapcsolódott a munkába, mondja a szóvivő, aki kitért arra is, hogyan is zajlik a nyomozás. "Feltérképezik a kislány kapcsolatrendszerét. Mindenkit, akit aznap este látta a kislányt, kapcsolatba került vele vagy bármilyen információval rendelkezik a gyilkosság előtti órákról, azt tanúként kihallgatják, adatokat gyűjtenek" – mondta el Bényi Mónika.A rendőrök munkáját hemogenetikus (biológiai) nyomszakértő, illetve igazságügyi orvosszakértő is segíti. Az ilyen és hasonló gyilkosságok, ha ritkák is, egyáltalán nem szokatlanok Magyarországon. Csonka Györgyi, az ORFK bűnmegelőzési munkatársa szerint a statisztikai adatok számottevő növekedést nem mutatnak a 14-15 éves lányokra vonatkozóan. "2005-ben egy, 2006-ban három, 2007-ben kettő, 2008-ban októberig nem volt ilyen adatunk. Ez utóbbiban még nem szerepel a kiskunlacházi eset" – mondta el Csonka Györgyi. Hivatalos adatok szerint hozzávetőlegesen évente 60-70 bűncselekményt követnek el tinilányok ellen, a könnyű testi sértések száma pedig 30-40. Az erőszakos közösüléseket évi 20-30-ra teszik, míg a 14-15 évesek egészen ritkán keverednek emberkereskedelembe.

Bármilyen kényes téma is, beszélni kell a kamasz sértettek közreható magatartásáról, ami a mai tendenciákat figyelembe véve többnyire a hiányos vagy éppen kihívó öltözködésben, a provokatív viselkedésben vagy az alkohol adta nagyfokú, bár többnyire csak átmeneti bátorságban merül ki. Persze ez messze nem általános, sőt az adatok szerint az is ritka, hogy az áldozat ittas lenne.

"Tény, hogy volt már 11 éves ittas sértettre is példa, de ez azért inkább 14 éven felüliekkel fordul ez elő" – meséli Csonka Györgyi. Az, hogy a tinik esetleges közreható magatartása mennyire számít enyhítő körülménynek a tettes elítélésében, jogalkalmazói kérdés, ez minden esetben a bíróságon dől el, és leginkább az ügyész, ügyvéd munkájától függ.

A bűnmegelőzési osztály munkatársa ugyanakkor arra panaszkodik, hogy kollégáival azt látják, az utóbbi években nagyon megváltoztak a "gyermeki magatartások", ezzel együtt az időtöltési, szórakozási szokások is. Régen volt olyan jogszabály, amely kimondta, hogy 18 év alatti csak felnőttkorú kíséretében mehetett szórakozóhelyre, ma viszont már csak a szülők vagy rosszabb esetben a gyerek döntése, hogy átpartizza-e az éjszakát."A legutóbbi eset kapcsán is sok kérdés felvetődik. Például, hogy milyen volt a mikrokörnyezet, ahol a kislány nevelkedett? Hol voltak a szülők, a barátok, az ismerősök, illetve, hogy máskor is ment már egyedül haza, és akkor biztonságban hazaért? Ebben az esetben egyébként nem szeretnék nyilatkozni, hiszen folyik még a nyomozás" – mondja a szakértő az otthoni engedékenységgel kapcsolatban, hozzátéve, hogy ha a családok normálisan működnének, lehet, hogy neki és kollégáinak nem lenne munkájuk.

"A rendőrség jogalkalmazó, így semmit sem tehet, legfeljebb a megelőzés területén tudja felhívni a figyelmet bizonyos veszélyekre" – mondja Csonka Györgyi, aki maga szigorú elveket vall ezen a téren. Nemcsak hogy nem ad tanácsot, mire figyeljenek a szülők, ha bulizni engedik gyerekeiket, egyenesen azt mondja, ne tegyék. Legalábbis 14-15 évesen még ne.
A megjelenésből ma már nem lehet megállapítani a tinik korát. Ugyanúgy sminkelnek, ugyanúgy öltöznek, mint a felnőttek, legfeljebb csak a kiforratlan személyiségük utalhat arra, hogy mennyire fiatalok. A hasonló kísértés egy kihagyhatatlannak tűnő pillanattal és egy (vagy több) beteg elmével párosulva pedig erőszakba vagy ami még rosszabb: gyilkosságba is torkollhat.

Indokolt szülői félelem vagy divatpara?

A legsúlyosabb nyomot értelemszerűen az áldozat szüleiben hagy az eset, de láthatatlan szenvedője a hasonló gyilkosságoknak sok más anya és apa, aki szintén kamasz lányt nevel, és aki a jövőben feltehetően túlzott aggodalma megnyilvánulásaival borzolja majd pubertáskorú gyermeke nagy eséllyel amúgy is borzos idegeit. Pedig a féltés sokszor nem ok nélküli.A Women’s Aid szervezet egy legfrissebb felmérése szerint a 14 éves lányok egynegyedét kényszeríttették már szexuális aktusra vagy olyan egyéb szexuális cselekményre, amelyet ők nem akartak, míg a 16 éves korosztályból minden negyedik járt már olyan fiúval, aki bántotta fizikailag és/vagy lelkileg. Ugyanakkor egy másik kimutatás (White Ribbon Foundation) szerint a fiatal srácok közül minden hetedig úgy gondolja, erőltetni a szexet nem nagy cucc, hiszen "ha egy lány flörtöl velük, akkor az már arra is hajlandó". Süketek párbeszéde ez tinik között, vagy súlyos, generációs probléma? Talán mindkettő, de az biztos, hogy a virágzásnak indult tinik nem csak a kiskorú férfiembereket ihletik meg szexuálisan.

A fiatalság több szempontból jelent rizikófaktort, mondja Fiáth Titanilla pszichológus, aki a börtönben találkozott már 11-12 éves korú lányok megrontásáért ülő, a szó klasszikus értelmében mégsem "pedofil" emberekkel.

"Ha napjaink modellalkatú – azaz a másodlagos női nemi jelleg nélküli, fiús testű és teljesen csupaszra borotvált – nőideáljára gondolunk, könnyen megértjük, hogy a gyermek és a felnőtt közötti határ elmosásával milyen veszélynek tesszük ki a serdületlen korosztályt" – fejti ki a szakértő, aki szerint egy adott szituáció vagy a megtámadott fél kihívó viselkedése még nem mentség az elkövetőnek.

"Előfordult olyan is, hogy éppen pornófilmet nézett a szobában a sértett kamasz lány, de attól, hogy felnőttként vagy éppen kihívón viselkedik, esetleg úgy néz ki, mint Kate Moss, még nem szabad a pálya, hiszen valójában csak egy kislány, aki felnőttet játszik" – hangsúlyozta a szakértő.Magyarán, egy olyan kultúrában, ahol a csapból is az folyik, hogy a serdületlen lányokkal való szex a nemi öröm csúcsa, borzasztó erős önfegyelemre és a határok tökéletes ismeretére van szükség ahhoz, hogy mindig, minden körülmények között elválasszuk a fantáziát és a realitást, véli Fiáth Titanilla. Ez sokaknak nem sikerül.

Bár anyu, apu számára ez sem szívderítő, a serdülő lányokkal létesített párkapcsolatoknál rosszabb is van. A kölcsönös beleegyezésen alapuló szexualitás témakörénél sokkal súlyosabb kérdés a nemi erőszak, annál is inkább, mert több köze van az agresszióhoz, mint a nemiséghez. "A szexuális aktus itt a harag csatornájává válik. A támadáshoz pedig nincs tökéletesebb célpont olyasvalakinél, aki nem üt vissza" – mondja a szakértő. (Folytatás következik)


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés