free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

In memoriam

Borsa         Címkék: bálintágnes, emlék, gyerek, irodalom, mese 0 hozzászólás

Már összeállítottunk egy listát a tavalyi év nagy veszteségeiről. Jelen cikkünk is ehhez kíván kapcsolódni, megidézve a modern meseköltés legnagyobb alakját.

Múlt heti veszteséglistánkhoz kapcsolódva egyszerűen nem tudjuk megállni, hogy a modern magyar meseköltés legnagyobb alakjáról ne szülessen egy nagyobb terjedelmű megemlékezés. Bálint Ágnes szinte egész életét a Magyar Televíziónál töltötte, József Attila-díjas író, szerkesztő és dramaturg volt. Azt viszont talán kevesen tudjuk, hogy a televíziós mesereform egésze az ő nevéhez köthető.

A kezdeti, szimplán felolvasós esti mesék helyét az ő kezdeményezésére vették át a bábjátékok és animációs kisfilmek, ezek után már nem csak szavak formájában, hanem "hús-vér" figurák által jutott el a tanulság a lelkes meseközönség buksijába. Ugyan ki ne emlékezne a Futrinka utca cuki figuráira, Kukori és Kotkoda kalandjaira, vagy éppen Frakk viaskodásaira a macskákkal. De nyugodtan megemlíthetjük magát a TV Macit is, aki évtizedeken át gargalizált lelkiismeretesen, minden este a mese előtt.

www.mommo.hu, www.balintagnes.hu

Nem lenne igazságos azt mondani, hogy neve kikopott a köztudatból, de az tény, hogy sokkal kevesebbet hallhattunk róla az utóbbi időkben, férje - dr. Németh Sándor - halála után visszavonultan élt, tavaly pont egy nappal 86. születésnapja után - hosszú betegséget követően -, október 24-én hunyt el. Gyászbeszédében Csukás István így emlékezett róla: "...nem csak nagyszerű író és nagyszerű szerkesztő volt, hanem nagyszerű ember is! Nagyon jól emlékszem a találkozásainkra, az elsőkre is, amikor fiatal költőként mentem a Cicavízióba a Futrinka utcán, Bálint Ágit keresve. Elvarázsolva forgattam a fejemet, olvastam a folyosón a kézzel írt utcatáblát, füleltem az ajtó mögül kiharsanó nevetést, és tudtam, hogy jó helyen járok. A vidámság birodalmában, a jókedvű munka országában, ahol Bálint Ági segített okosan és kedvesen az eligazodásban és az alkotásban."

"...Reneszánsz ember volt! Ezt ugyan férfiakra szokták mondani, de én boldogan fordítom le úgy, hogy reneszánsz asszony volt! Szívünk nagy gyászában találjunk abban vigaszt, hogy teljes életet élt, és hisszük, hogy boldog is volt. Drága Ági, így búcsúzunk Tőled, őrizve lényed szép vonásait. Az Isten legyen Veled, és az Isten legyen velünk!"   

http://kultura.hu

Kezdetben inkább a vizuális művészetek felé húzott, Bécsben a Frauenakademie nevű rajzintézetben rajzolni tanult, majd hihetetlenül fiatalon írása jelent meg a Magyar Úriasszonyok nevű folyóirat mellékletében; a Fanni, a modern tündér című meseregényét folytatásokban közölték. 1958-tól egészen 1986-os nyugdíjazásáig a Magyar Televízió sorait erősítette. '61-től már bábjátékokat is írt, mint a Mi újság a Futrinka utcában vagy a felejthetetlen Mazsola és Tádé. Aztán jöttek a meseforgatókönyvek, és 1968-tól a Kuckó, amely tulajdonképpen a legelső tévés környezetvédelmi-ifjúsági műsornak nevezhető.

De Jean de Brunhoff tündéri meséjének - Babar-sorozatnak - magyar változatát is neki köszönhetjük, sőt a 90-es évek közepén bemutatott Garfield rajzfilmekhez is ő készítette el a magyar szövegeket.

www.balintagnes.hu

Regényei közül A szeleburdi család (1968) és a Hajónapló (1974) még a filmes feldolgozást is megérte, szellemességük és tanulságaik pedig mind a mai napig életre szóló élményekkel szolgálnak a mindenkori ifjúságnak.

Hiánya érezhetően csapódik le a mai média gyermekműsoraiban is, se az a speciális szakértelem, se az a hihetetlen szeretet nem érezhető már, még csak nyomokban sem, hiába, Bálint Ágnesből csak egy volt...


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés