free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Majdnem csülkös bableves

Borsa         Címkék: bableves, csülök, füstölthús, pulykacomb, szénhidrát 0 hozzászólás

Nincs vége a nagy zabálásoknak, a fázós napok túlélése szénhidrátot igényel, ezért is főztünk bablevest. Igaz, hogy madárcsülköt használtunk hozzá, de így is finom lett.

Az év első szerkesztőségi ülésén kiderült, hogy Borsamunkatárs elképzelésével ellentétesen a kollégák zabálni szeretnének. Fáznak, szénhidrátokat akarnak és egyáltalán nincs kedvük befejezni a folyamatos evést. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az asztal közepére kitett mézeskalács halom – a főszerkesztő keze munkája – nagyon gyorsan apadásnak indult. Szóval hiába készült az Íz-i rovat vezetője könnyen emészthető, gyorsan elkészíthető kaják ötletével, csúnyán leszavazták. Enni akarunk, mondták, a natúr pulykamell pedig menjen a padlásra, serényen.


Így készül a bableves

Fáznak és éhesek, mint a háborús árvák, hogyan is segítsünk rajtuk morfondírozott Borsamunkatárs, és igen gyorsan megkapta a választ. Csülkös Jókai bablevest, azt főzz! – mondták neki, és ő nem tiltakozott. Azért azt a félreértést tisztázzuk, hogy az étlapokon Jókai nevével jelzett tartalmas leves, nem a nagy írónak köszönheti a receptjét, ő egyszerűen csak legendásan szerette, ezért vált vezetékneve jelzővé a leves előtt. Egyébként, aki tényleg szénhidrátra vágyik, jó helyen jár, ha bablevest rendel, mert míg a zöldbabban alig-alig lelhető fel, addig a fejtett és a száraz bab igen gazdag benne. Ha valaki nem tudná, a száraz bab a fejtett bab – nyár végén kapható  - téliesített változata, szabályosan ki van száradva, ezért is kell főzés előtt sokáig áztatni, így visszanyeri víztartalmát és könnyebben megfő. A Jókai bableves másik fő összetevője a füstölt csülök, ami igen jellegzetes ízt ad az ételnek. Nem kell feltétlenül csülöknek lennie egyébként, de valamilyen füstölt húsféle – házikolbász, lapocka, tarja – mindenképpen főjön a levesben, mert hiányában elveszíti karakterét az étel.

Borsamunktárs jól megjárta, mert öt üzletben is megfordult, de kizárólag két kiló feletti csülköket próbáltak neki eladni – a kisebbek az újévi levesekbe vándoroltak már – de az a helyzet, hogy egy ekkora darab disznóalkatrész, úgy 15-18 adag leveshez szükséges, négy nagyevő felnőtt simán repetázik annyi levesből, ami nyolcvan dekányi csülökkel/egyéb füstöltárúval készül. Ezért vásárolt végül egy szűk kilós füstölt pulykacombot, ez negyedkiló babbal és az egyebekkel két komplett evésre volt elég négytagú családjának. (Pedig Borsagyerekek igen csak szeretik).



A klasszikus bablevesben a füstölt húson, babon, zöldségen kívül nincs más, de aki szereti turbózhatja karikára vágott kolbásszal, csipetkével (máshol csipedett), sőt savanyúkáposztával is, ez utóbbi variációt a germanofilek kedvelik igazán. Tájegységenként változik a tálalása, van ahol lilahagymára merik a levest és ecetezik, máshol ecet és tejföl dukál bele, van, ahol csak tejfölözik.

Így készül

Negyedkiló tarkababot bő hidegvízbe áztatunk legalább nyolc órára. Amikor megszívta magát leöntjük az áztató vizet, kicsit leöblítjük és fazékba tesszük a babot. Ráfektetjük a csülköt vagy a pulykacombot, és annyi vízzel eresztjük fel, hogy bőven ellepje. Beleszórunk 10 szem szemesborsot, négy gerezd fokhagymát, egy kis fej hagymát és két babérlevelet, lefedjük, felforraljuk és csendesen főzni kezdjük. Egyelőre nem sózzuk meg, mert nem lehet tudni, hogy a füstölt hús mennyire sós. Néha megkeverjük, de alapvetően addig békén hagyjuk, amíg a bab félpuhára fő. Állapot ellenőrzésként egy szem babot kihalászunk, kettévágjuk és a vágási felületen ellenőrizhetjük, hogy mennyire puhult meg. (De el is rágcsálhatjuk.)



Amikor a bab félpuha, a levet megkóstoljuk és sózzuk, majd bezöldségeljük a levest. Ehhez két nagy sárgarépát, egy termetes fehérrépát és női ökölnyi zellert használunk megtisztítva, feldarabolva, karikára vágva. Ismét lefedjük és addig főzzük kislángon, amíg minden teljesen puha lesz. Ekkor hagymás-paprikás rántást készítünk. Egy kis fej hagymát nagyon finomra vágunk, vagy reszelünk. Egy evőkanál olajon egy kicsit megfuttatjuk, szórunk rá egy púpos kávéskanál pirospaprikát és ugyanannyi lisztet. Egy percig kavargatva pirítjuk, majd lassan annyi HIDEG vízzel eresztjük fel, amennyivel híg masszát képez. Ezt keverjük a levesbe, amit még pár percig forralunk. Tálalásnál felszeletelhetjük a csülköt, de egészben is asztalra vihető – de azért emeljük ki a levesből és tegyük húsos tálra. Ne felejtkezzünk meg a friss fehérkenyérről sem.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés